Je mi jasné, že tím vyvolám další obrovskou diskuzi o medializaci geocachingu. Ale přečtěte to prosím do konce.
Ozvala se mi reportérka České televize, že by o geocachingu ráda natočila reportáž. Snažil jsem se ji odradit, že to není dobrý nápad, ale zatím se mi to nepodařilo.
Mělo by to být něco krátkého, jen tak minuta a půl. Říkám si ale, že by bylo lepší, kdyby geocaching v této minutě a půl představil někdo, kdo má rozum a nezpůsobí žádnou škodu. Geocaching bude vypadat jako záliba neškodných bláznů, co někam chodí a koukají při tom do krabičky. Když teď redaktorku natvrdo odmítnu, tak hrozí, že si sežene nějakého nadšeného mladokačera, a ten vyžvaní i to, co nemá.
Chce točit v Praze nebo v Ostravě, já jsem z Brna a jen kvůli minutové reportáži se mi nikam nechce jezdit. Praha by měla proběhnout teď o víkendu, jestli se domluvíme na Ostravě, tak poslední týden v srpnu.
Nechtěl by se toho někdo zúčastnit? Předal bych potom kontakty a dál byste se domlouvali sami. Pro zadostiučinění by se dotyčná s celou televizní výbavou mohla vytáhnout na nějakou keš s pětkovou obtížností spojenou s dvacetikilometrovým pochodem, lezením, potápěním apod.
O případné nabídky ale prosím opravdu jen zasloužilé cachery, kteří ví, co činí. Tohle by jinak mohlo udělat hodně škody.
Ježkovy zraky…
No co naděláme. Každopádně tento přístup je lepší než aby televize hledala někoho na slepo. Teď je otázka, jestli se prezentzovat jako komunita bláznů nebo jako komunita vysoce inteligentní zábavy. Který přístup odradí víc lidí?
Já bych tam poslal buď Šamana nebo Dorcadiona A teď kterýho na jaký přístup? :D:D:D
Myslím, že to dopadne jako vždycky - všichni kdo mají dostatek rozumu se na to vykašlou.
Docela dobrý přístup by taky bylo vytáhnout celý štáb na nějakou klasickou hnusnou pražskou záchodovou kešku plnou odpadků, exkrementů a stříkaček, donutit je, projít se v tom, všechno pootáčet a pak s obrovským nadšením najít kešku geocacherským doprovodem. Pak by se jim radostně řeklo "tak vo tom to je" a je dost pravděpodobné, že by si to rozmysleli a ani neodvysílali
Plně souhlasím s Mreklem. Jsem z Jeseníku a pár takových "obtížnějších cache" by se tu našlo Dotáhnout tu reportérku sem, tak by se o Geocachingu dalo porozprávět s pěknou lehkostí. Díky bohu tu nenajdeme fekal cache, takže by bylo vidět pouze to romantické. (např. drápat se v noci na 15 metrů vyskokej skalní masiv bez jištění )
Dovolím si svůj názor. Reportérka televize předpokládám nebude úplný idiot. Pokud ji zavedete na hnusné místo někde v kanálu, určitě vám to neschroupne a rovnou vás požádá o nějaké lepší a pokud budete tvrdit, že takové jsou všechny, najde si to sama. Myslím, že pro ní nebude problém zaregistrovat se na geocaching.com (myslím že už to udělala), a projít si několik keší v praze a stačí přečíst si listing typu Na místě najdete nádherné leknínové jezírko, kam se běžný mudla nikdy nedostane. Popř. si určitě přečetla některé články o geocachingu. Doporučil bych tedy odprezentovat to na některé pěkné keši, ne ve městě, kde je třeba pěkný výhled na přírodu. Odprezentovat to prostě tak, že sice stoupáte půl kilometru do kopce, ale odměnou je pro vás pohled na krásné údolí. Zaujme to lidi, kteří mají k přírodě nějaký vztah, odradí to ty, kteří by chtěli něco ničit. Televize si to stejně projde a bude zjišťovat informace z více zdrojů. I když jí to neřeknete, tak tam plácne co ji zrovna napadne. Pokud bude s redaktorkou řeč, poproste ji rovnou ať třeba zmíní že jsou keše i ve městech, v praze, atd. ale že jsou to většinou jen mikrokeše, kde je jenom notýsek a tužka a nic víc. Což nakonec často bývá i pravda.
Jeste me napadlo, v Ostrave jsem koukal je nekolik Earth kesi, coz by byla dalsi varianta jak ubrat trochu casu z te 1,5 minuty, protoze tam zadna schranka neni a opet by to vyznelo vice jako zajimavost spise pro priznivce prirody.
Nejlepší by bylo, kdyby se podařilo reportérku zasvětit do geocachingu. Mimo záznam s ní projít pár hezkých multin, kde se trochu zapotí a najde si nějaký pěkný geocoin. Sama pak přijde na to, že povrchní minutový štěk by byl úplně o ničem a že delší stopáž jen pomůže zničit to, z čeho bude, resp. může být sama nadšená
Pokud v získaném čase nebude ochotná naslouchat a bude si přát jen tuctový povrchní šot s dramaturgií na základě jejích dojmů z internetového brouzdání a prostřihnutý několika z kontextu vytrženými výkřiky geoveteránů, potom… Upřímně řečeno, nevím sám, jak bych se do stopáže 60-90 vteřin měl s dobře udělanou reportáží vejít. Ale asi to bude jen proto, že moje vnímání geocachingu je jiné, než si slečna/paní redaktorka zatím stačila vytvořit.
Tak, to byl povzdech a teď prakticky: Nechceme-li, aby pár dní po reportáži Mountfield rozjel akci "combo GPS-minohledačka za super cenu", domluvil bych to s ní raději až na srpen. Získá se tím čas, kdy bude možné ji geocaching a jeho kouzlo vysvětlit. Pro účely 90vteřinového štěku bych vybral earthcache, kde není co prozradit ani zkazit a ještě budeme vypadat mnohem kultivovaněji, než banda plastových krabek pohazujících podivínů a zoufalých hledačů vandalizujících okolí úkrytů
Pripada mi to na verejnem foru zertovne, to "pojdme se domluvit, co jim namluvime" :-).
Postradam bohuzel dost podstatnou zminku o tom, do jakeho typu poradu by se prispevek dostal.
Ja osobne jsem pro to, aby se v pripade vice sledovaneho poradu nez byl Pomeranc naopak nekdy objevilo i kriticke pripomenuti jak to vypadat nema. Je potreba toho vyuzit a hodit zakladni informace o pravidlech a etice mezi mudly - potencionalni zajemce. Jenom informace co ze je to ten geocaching uz dnes nestaci. Mudlu s GPSkami je uz i tak mezi nami az moc.
Několik podobných spotů o Geocachingu jsem našel i na YouTube. Stopáž je mnohem delší než oněch 60-90 sekund a většinou je to správná obrovská americká rodinka na honbě za poklady. Každopádně bych navrhoval, zjistit typ pořadu, kde by se reportáž měla vysílat a podle toho doladit detaily, kam reportérku vzít a do jaké hloubky geocaching probírat.
Souhlasím s kolegy že bohužel paradoxně platí, že čím více lidí reportáž uvidí, tím větší škoda se dá napáchat. Už tak proběhlo několik vláken o kvalitě keší a dokážu si představit, že by podobná reportáž mohla spustit velkou lavinu.
No mě se stala podobná věc s regionálními novinami. Jednou jsem se zmínil o geocachingu v hospůdce bývalému kolegovi, který píše články do místních novin (to jsem tenkrát nevěděl). Velice ho to zaujalo a chtěl o této zálibě se mnou napsat reportáž (včetně akce nalezení nějaké keše …) přidat pár fotek … Raději jsem se vymluvil na svou nezkušenost z geocachingem …
Naprosto souhlasím s Dandrou. Té paní je třeba vysvětlit, že medializace geocachingu jen uškodí, nikdy nepomůže.
Paní potřebuje čas, aby si sama uvědomila, že vlastně nemá o čem točit. Navíc, GC je v ČR už beztak dost rozšířený. Medializaci nepotřebuje. To je můj rakijí ovlivněný názor.
…při jakékoliv zmínce o další "medializaci" geocachingu se mi otvírá Swiss knife v kapse. To vše ve světle průměrně jedné zničené vlastní keše týdně a její následné obnově. Řekl bych, že CZ geocaching potřebuje v současné době spíš trochu "usadit" a také "zpacifikovat" newbyes, kteří se bohužel mnohdy chovají systémem "po nás potopa".
Michal
PS: jinak se podepisuji pod názor dandry, který by mohl být i názorem mým v okamžiku snížené hladiny adrenalinu v krvi…
Ahoj, ja si myslim ze velka medializace geocachingu opravdu nema cenu.
Asi by chtelo ji jen zbezne informovat o geocachingu a vzit ji na par tezsich kesi, aby jen videla jak to chodi…Videl bych to na nejakou multikes…
Chtelo by to aby mohla mluvit s vice lidma…kdyz bude chtit, tak si stejne nekoho najde. tak bych radeji nekoho vybral…
Tak bylo by určitě pěkné, kdyby slečna kvůli dvouminutové reportáži strávila celý měsíc geocachingem, ale obávám se, že takhle to v médiích a ani nikde jinde nefunguje. Náklady musí být v rozumné rovnováze s užitkem.
Ale můžete ji zkusit zasvětit, třeba ji to bude bavit a třeba ji nakonec přesvědčíte, že reportáž nemá smysl. Kdo se tedy hlásí, že to zkusí? Já to z Brna dělat nemohu.