Jar da Cimrman sice žil v době, kdy geocaching ještě
neexistoval, ale přesto nám jeho odkaz má co říci:
Kdyby se tedy dnes Mistr probudil ze své hibernace,
pravděpodobně by nám doporučil asi toto: „Chcete-li si užít
překvapení, nečtěte u tradičních keší předem ani listingy a
nepoužívetejte mapy podrobnější než 1:500 000.“
Přiznávám, že listingy čtu většinou v GSAK a s vyjímkou multin (které nahrávám do mobilu) si je sebou neberu. Letošní dovolená proběhla tak, že jsme s vyjímkou jednoho letterboxu a jedné multiny hledali vše naostro bez zadání a hintu.
A ceka vas odmeva v podobe nadhernych pomnicku, plotu a podobnych veci ktere musite spocitat, aby jste se na kesku dostali. A nebo to muzete vzit cimmrmanovsky. Z logiky kes nemuze byt daleko, tady proceseme vse v okoli jednoho kilometru. Nejlepsi si sebou vozit 1000m dlouhy spagat, aby jsme nehledali zbytecne daleko.
Samozřejmě že je čtu, k čemu by jinak byly? Mnozí autoři si na nich dávají velice záležet a většinou z nich lze zjistit mnoho zajímavostí, souvisejících s místem uložení. Pokud mne to zaujme, tak si ji vložím do GPS a vydám se ji hledat. Určitě bych si nenalil 500 keší do GPS a pak je hledal podle toho, jak se mi objevují na displeji. Prostě mne to takhle baví.
jj, souhlas. Já je čtu taky vždycky, rád se o daném místě dozvím co nejvíce informací, a taky třeba kvůli atributům - kde jinde zjistim, ze cache neni pristupna 24/7 apod…?
Vidíš a já to zrovna tak dělám, nahrnu tam keše z mé služební cesty a koukám , kde je jaká poblíž a někdy ji prostě hledám. Pak se samo kouknu na nějaké informace o ní. Myslím si že to není žádný problém.
Nejde o to zda číst nebo nečíst, ale jestli je číst před nebo až po lovu. Připadá mi to napínavější, když předem nevím co v cíli najdu. Rozhodně aspoň u relativně blízkých keší, ke kterým není takový problém vrátit se jindy pokud poprvé neuvidím všechno co se tam dá vidět.
Ano, tak to cítíme i my. Pokud chystám novou kešku pro lidi neznalé, tak jim chci nabídnout něco víc než jen krabičku. Ty pověsti okolo, historická fakta, zajímavosti a třeba i drby-to je to, co dělá geocaching zajímavý. Takové to strohé razdvatři, ostrouhané od vší krásy, etiky a poezie jsme si za vlády “komančů” užili dost a měli bychom se snažit se opět ke kráse a poezii všeho našeho činění zase vrátit!
Kdyz se bavim nad logy u sve The Passage (popis zacina vetou “Cache je umistena pobliz horniho konce Pruchodu” a dobra pulka logu vetou “Nejdriv jsme hledali dole”), tak bych rekl, ze cteni listingu neni moc rozsireno.
Sam se priznam, ze dlouhe popisy ve stylu vlastivednych pruvodcu preskakuju, obcas do nich nakouknu az po nalezu nebo kdyz nahodou narazim na dalsi cache serie, tak se podivam o cem je (priklad: A Tribute To Alfred Wainwright).
Pokud berete geocaching jako lov bodu, tak samozrejme ze ne - staci si nahrat vsechny tradicionalky (nejlepe hned u silnice) do GPS a hura na lov… Ale nedovite se nic zajimaveho.
Mel bych jen 2 poznamky:
mit ssebou listing by bylo docela dobry, protoze kdyz najdete kesku, ktera zjevne neni na svem miste, tak je mozne ji podle hintu schovat a netahat tam autora, aby se zajel podivat, jestli je dobre ulozena.
Zkuste najit bez precteni si popisu tuhle ‘Tradicionalku’ GCY1EV.
Jojo ta by se bez čtení listingu hledala špatně, ale ona to také není tradicional :-)) Tady je bohužel vidět, že kešky jsou publikovány jako něco jiného než ve skutečnosti jsou Ale o tom se tu také mluvilo. Mohu říci, že myšlenka listingů umístěných v kešce je to pravé ořechové. Můžu jít na kešku naostro a z vlastní zkušenosti vím, že se u toho zažije nejvíce zábavy a přihodí nejvíce neskutečných událostí :-)), než jít vyzbrojen, logy předchůdců, dekryptovaným hintem a vytištěnou mapou cz + letecký pohled. Každopádně, když si v kešce budu moci přečíst něco o místě, jeho historii a pod. tak to má určitě větší význam, než nečtená pravidla. Schválně řekněte mi, kdo si při každé odlovené kešce přečte ta pravidla :-)) Nebo již jste někdy někdo viděl náhodného nálezce, jak sedí nad pixlou a studuje pravidla a nakonec upustí od destrukce kešky a tu vrátí a pečlivě zamaskuje :-)). Nechci říci, že listingy dopředu nečtu, čtu, ale bohužel mnohdy jsou napsány tak, že po přečtení na místě ani nezapínáme gpsku. A jak poznám dopředu bez přečtení, že ten listing mi řekne vše, i to co nechci vědět. No a co se potom dá napsat za log, než: “No hezké potůčky a ten geopařez je taky úchvatnej. Dík”. Ale když přijdu nepřipraven a stojím od kešky 15 metrů, prakticky ji vidím a přede mnou čtyřmetrovej potok bez lávky a já si můžu vybrat, zda se vrátit 2 km a po druhé straně zpět, nebo hledat klacek a zkusit to přes potok jako Sergej Bubka, tak je potom o čem psát, ikdyž pro připravené předchůdce, kteří přišli ze správné strany to byla prachobyčejná pařezovka. Prostě listingy se čísti vyplatí, ale bez nich je to větší vzrůšo :-)).
Kdyz je u listingu kese litanie na dve A4 a kes samotna je pak ve vodovodni sachte u vejfuku z metra, pricemz objekt zajmu nevidet, to je pro me presny opak geocachingu - pro me je to cesta za zajimavymi misty, ktere jsou zajimave samy o sobe, a o kterych se to podstatne dozvim tim, ze tam prijdu a budu necim prekvapen.
V dobe internetu neni pro me smyslem geocachingu servirovat kvanta zapomenutelnych informaci ziskanych tamtez.
Jen par technickych… to ze nevidel, neznamena ze nejsou, krom toho myslim, ze nahodnych nalezcu, co si ta pravidla prectou je dost.
Opravdu neni treba cist pravidla v kazde cachi, i kdyz nekteri by si je meli pripominat stale. Ostatnim staci jednou, nebot vetsinou byvaji stejna.
V listingu byva presne to, co autor chce aby hledaci vedeli. Napriklad… jdete po ceste a ne lidem pres zahradky nebo cache je priblizne tam a tam a neni proto nutno lezt po skalach nebo rozebirat letitou zed.
Tolik k mym postrehum. Listingy ctu vzdy a casto je s sebou nosim i vytiskle. Davat je i do cachi vedle pravidel urcite neni spatny napad. Casto je neco o miste skryse napsano i v logbooku.
Asi nejlepší je vytisknout listing bez čtení, vzít si ho s sebou a přečíst si ho po nalezení keše, a nechat ho v ní pro další nálezce. Ale jednak to chce silnou vůli se do toho výtisku předem nepodívat, a druhak občas dorazím mnohem dál než jsem původně plánoval. Například teď v sobotu jsem plánoval že mi těch 16 km vzdušnou čarou k Vojně bude úplně stačit, a až tam jsem dostal chuť ještě na další keš a když jsem viděl waypoint vzdálený jen 4 km, kdesi v oblasti “hic sunt leones” za okrajem mapy, tak jsem tam vyrazil a bylo to skvělé. (I když u Pokladu v Jamkách by přečtení popisu nijak neuškodilo, je psán dobře a nic nepozrazuje, jenom naznačuje
Na vychod od Vely. Sice jen pry o deset metru (ja nameril vic), ale i tak jsem nasel cache az po precteni listingu pres WAP. Jel jsem totiz kolem, proto jsem na ni neplanovane zasel a nebyt WAPu, bylo by z toho DNFko
Mno .. prispeju svou troskou do mlyna… vetsinu kesi nachazim a hledam tak, ze mam v gps vsechny tradicionaly v republice a kdyz se nekde vyskytnu a je cas, tak hledam nejblizsi kese. Pokud ale jednou narazim na tradicionalku, ktera nebude lezet v danych souradnicich, ale bude to defakto multina nebo unknown kes, tak autora zaskrtim na prvnim geoeventu, kde se s nim potkam .)…
pristi tyden se chystam do vidne, ciste jenom kvuli kesim .. tak radeji pripravu nepodcenim a listinky proctu abych pseudo tradicionalky vyrusil …
Ale dají se vybrat dobré kousky, s Darkem jsme jich bez většího honění zvládli za den 27 a po pečlivém výběru jsme viděli zajímavé místa s jednoduchýma cachema a na další podobný výlet tam ještě něco zbylo… Každopádně multicacheí, které by nezabrali řády hodin tam není mnoho, ale přesto je tam více multi cacheí než tradičních - tudíž návštívníci, kteří jedou do Vídně vybírat tradiční cache přes celý den vyzvedávají vesměs to samé… Velice zajímavá je mystery série týkající se architektury, kdy člověk podle popisu musí přijít na to, ke které vídeňské stavbě má dojít a tam najde cache podle hintu, ale na to znám Vídeň ještě hodně málo… škoda
Ale dají se vybrat dobré kousky, s Darkem jsme jich bez většího honění zvládli za den 27 a po pečlivém výběru jsme viděli zajímavé místa s jednoduchýma cachema a na další podobný výlet tam ještě něco zbylo… Každopádně multicacheí, které by nezabrali řády hodin tam není mnoho, ale přesto je tam více multi cacheí než tradičních - tudíž návštívníci, kteří jedou do Vídně vybírat tradiční cache přes celý den vyzvedávají vesměs to samé… Velice zajímavá je mystery série týkající se architektury, kdy člověk podle popisu musí přijít na to, ke které vídeňské stavbě má dojít a tam najde cache podle hintu, ale na to znám Vídeň ještě hodně málo… škoda
Dneska jsem byl na GCWDCV Boiohaemum - Etnogeneze a v listingu jsem si precetl, ze do kesky se maji davat jen veci z prirodnich materialu, kdyz jsem ji otevrel, tak tam byla sama umela hmota, tady by vlozeny listing mozna pomohl. Mne to zmatlo natolik, ze jsem neveril sam sobe a vytahl PDAcko, abych se presvedcit, ze jsem si precetl spravny popis. Pro nas obsah kesky sice je az na poslednim miste, ale tohle bylo neprehlednutelne. Misto je to nadherne a ten kdo si precte popis, tak muze nasat i keltskou atmosferu.