Co pořídit začátečníkovi - krom GPS :-)

Ono to vzdycky nemusi byt o tom, ze si to nocni lezeni naplanujes…

Svou prvni celovku jsem si vyrobil pred 30 lety podle vzoru dovezeneho z Francie. Nic podobneho tu tehdy neexistovalo.

Mohu-li doporucit, pak pri vyberu dbejte na to, aby:

1. Dovolovala sklapeni nahoru / dolu = svitit do blizka / do dalky
  2. Byla soucasne co nejtenci, jinak vas pri lezeni (i po blbym zebriku) kazdou chvili nekdo kopne do cela
  3. Aby sla sndno a spolehlive zapnout / vypnout jednou rukou

Vyhodou je, ze:

1. Nikdy vam nebude zlomyslne svitit do oci, jak to s oblibou delaji napr. montazni autolampy, naopak:
  2. Sviti vzdy tam kam potrebujete jeste driv nez ji to reknete - narozdil od snazive partnerky v krizove situaci
  3. Nevypadate jako magor s baterkou v ruce nebo v hube, ale naopak jako clovek, ktery si vi rady, protoze:
  4. Mate stale obe ruce volne a muzete si dokonce i zazpivat - mate totiz nejen tu moznost, ale i dobry duvod!

Nepostradatelna je pri nejruznejsich cinnostech, ktere vetsinou moc neplanujete, ale predvidate:

• vymena pojistek
  • oprava auta
  • zatmeni na kole
  • zatmeni na skale
  • mnoho dalsich cinosti, ktere jste puvodne chteli udelat za svetla, ale nestihli jste to
  • ale treba i pri odectu plyno- / elektro- / vodo-meru. Tady jsem dokonce pridal operativnejsi vypinac do naprsni kapsy. V dobrych rajonech jsem pak dosahoval cca 40 - 50 odectu / hod.)

Jestli je potreba pri GC nemohu posoudit, jsem totiz jeste prilis zeleny kacer.:smiley:

člověk při pohybu venku ocení cokoliv z moiry, at uz pri gc. nebo cemkoliv jinym

Tak už vím co všechno s sebou na lov. Tedy alespoň si to myslím :smiley:
Většinu jsem zjistil vlastními zkušenostmi, zbytek tady dostudoval.
Ale do čeho to dát?
Mám na mysli nějaký konkrétní typ batohu, který se vám osvědčil.
Přeci jen to bude investice a nerad bych za chvíli konstatoval, že to není to pravé ořechové …