Další článek o GC (MF Dnes)

> .. nick si může zřídit každý, ale přece jen to jisté síto je… To fakt může každého napadnout, jít se podívat, co tam vlastně je.

Když už někoho napadne, že nazuje boty, obleče kabát, čepici a rukavice, a vyrazí z vyhřátého bytu do zamračené -5 stupňové kosy, tak je myslím naprosto podružné zabývat se tím, jestli by se odhodlal k nějaké trapné registraci, nebo ne. :@

Autor odkazuje na gc.cz, takže možná sleduje i tohle vlákno..možná se i dobře baví tím, jak se tu pár lidí ( já taky :smiley: ) zas naštvalo B)

> Šmankote to sem netušil, že Geocaching je vlastně jakýsi židozednářský spiknutí, jehož existenci je třeba zubynehty tajit!

..spiknutí snad až tak né..ale dle mýho pocit, že se něco dělá "jakože tajně" dává kešování trochu jinej rozměr :wink:

Ale je, napr. nas rodinny team. 8.10.2006 som si na zive.cz precital marekl-ov clanok o GC a skusil sa zaregistrovat. Povodne len tak "pokusne", preto som aj zvolil nick, ktory bezne pouzivam. Dnes by som uz zvolil iny, kedze ide o rodinny team, ale uz sme si nan zvykli. Po zaregistrovani som zistil, ze jedna cache je 250 m od nasich HC a este blizsie k mojej kancelarii. Odpo, ked sme boli s detmi na prechadzke, tak som si nenapadne "odskocil" a zistil, ze krabicka tam naozaj je :slight_smile: Bola to cache "Pod perinou". Vecer som GC "predlozil" rodine a vsetci boli z toho uneseni a nevedeli sa dockat (najma deti) druheho dna, aby sme mohli ist odlovit dve ondrejovske kesky. Takto sme nasli tri najblizsie, zistili, ze nas to bavi a asi nejaku chvilu aj bavit bude a investovali do Legenda…

Na Vianoce som nam kupil stitky na TB a Lizard GC a 1.1. uz deti tych svojich "cestovatelov" vypustili. Okrem toho sa pomaly pripravujeme na zalozenie nasej prvej cache…

Peter

Mně se článek líbil, je napsaný pěkně. A zveřejnění souřadnic - rozhodně by mě vytočily zveřejněné souřadnice multin a mysterek, ale tradicionálek? Co vás na tom pění, nechápu.

Tak už jsem si článek též přečetl. Napsaný je celkem dobře, ale to zveřejnění souřadnic se mi ani trochu nelíbí. Jsem zvědav, jak dlouho ty kešky přežijí.

Jinak s tím vytáhnutím od počítače musím jen souhlasit. Jsem přesně tento případ :smiley:

Ten článek je samozřejmě hnusná podpásovka a není první ani poslední. Motivace může být různá do množství mudlocoinů, okurkovou sezonu až po nějaké autorovo přišlápnuté kuří oko od jiného geokolegy a tak mu to s gustem teď autor článku mohl vrátit. Je to blbé, ale stalo se. Ale stejně jako jsme přežili, že souřadnice všech keší byly volně ke stažení na POI.cz, stejně jako jsme přežili jiné články a aféry nezbývá než doufat že přežijeme i tento článek. A hlavně že přežijou ty dotčené keše. I geocacheři jsou jen lidi, sám jsem kdysi našel u jedné keše pohozený obsáhlý balík vytisklých listingů (naštěstí už ve stádiu napadení plísní, tak jsem to jen zahrabal pod zem). Ale přesto doufám, že jde o ojedinělý incident, který nebude mít ani další následovníky a následky.
Ale jinak musím dát částečně autorvi za pravdu, protože sice mne tato aktivita vyhání do zimy a mrazu hledat s omrzlýma prstama u ruky s GPS přijímačem další bodík a další kešku, ale u toho PC taky trávím mnohem více času než dřív. Takže konečný přínos pro tělo je asi fakt diskutabilní… :wink:

Jo a pokud jde o ten Markuv dotaz: já osobně jsem o geo prvně slyšel a pak jsem si to našel na netu, když se mi dostal do ruky funkční GPS modul. Takže nedovedu posoudit, jestli by mne ke GEO dokázal přivést nějaký novinový článek. Koupit si gps přijímač jdu až když mám nějakou motivaci, článek nestačí. Buď aspoň chci navigaci do auta a nebo nějaký jiný dobrý důvod. Jen kvuli článku si GPSku koupit nepůjde (snad) nikdo, nebo snad ne někdo kdo bude krást keše.

Tak u mne to bylo v tomto pořadí:

1. Markův článek
  2. zkusmé odlovy bez GPS podle mapy.cz
  3. zjištění, že v lese to podle map moc nejde
  4. zapůjčení kamarádovy GPS
  5. pořízení vlastní
    A od té doby to se mnou jde z kopce… :smiley:

hele nemá grouspeak na zveřejňování souřadnic nějaké autorské pravo nebo neco podobnýho? jestli ne tak by nebylo od věci aby neco takovího zařídil ale myslim si že by to stejně moc nepomohlo…

marekl: mně sice k geocachingu pomohl článek, ale ROZHODĚ v něm nebyly souřadnice ! Taky nenadávám, že se o GC píše, ale že jsou tam ty koordináty. Groundspeak má důvody, proč je nezveřejňuje. Je tu alespoň minimální kontrola díky registraci, kdy musí podškrábnout "EULA", ale HLAVNĚ se při ní budoucí hledač dostane k informacím o tom, jak se např. k cache správně chovat !

Nechci tu vyvolávat hádku, ale kdo chce souřadnice, zaregistruje se aniž by cokoliv četl a během pár sekund je má. EULU v angličtině čte opravdový nadšenec, a bez českého překladu stejně nemá žádnou váhu. Jak se chovat ke kešce zjistí i bez registrace, takže skrývání souřadnic z těchto důvodů jaxi nechápu.

z mého pohledu je to otázka principu. Už jen to, že ho registrace donutí zavítat na geocaching.com zvyšuje šanci, že se ke geocachingu postaví jako cacher a ne jako debil /vím, nemusí se to vylučovat :smiley: / Stejně tak samotná nutnost registrace pro získání souřadnic odfiltruje určitý typ lidí. Jasně, obejít se dá všechno - ale proč tomu ještě pomáhat ?
A určitě je něco jiného dát souřadnice nerozhodnému poučenému kamarádovi bez registrace, a něco jiného zavěsit to na net.

No, a komu ten clanek v novinach vlastne prospeje?

Uz aby volili toho prézidenta ponevadz pisálkové evidentne nemaj o cem psát.

V poslední me nalezene kesce lonského roku si do jejího logbooku nejaka particka teen-mudlu nakreslila sprostej obrazek a podepsala se smyslenejma nickama. Treba takovzch logu v budejicich taky ted par pribude a verte mi, ze to pri nalezu ani trochu nepotesi.

Komu prospěje? Třeba lidem, kteří se díky tomu dostanou ke geocachingu a bude je to bavit. Podobně jako vám, kteří jste se ke geocachingu různými způsoby dostali dřív; a jsem přesvědčen, že nezanedbatelná část také díky takovým článkům.

Souhlasim.
Ten kdo chtěl škodit, určitě na takovýto článek nečekal.

Člověče, ještě jsi ani nezačal a už nám prorokuješ konec ? Ty jsi ale vtipálek…

Jinak souhlasím s Markem (sám jsem obětí článku v Reflexu) a připomínám, že takovýchto článků už byly desítky. BTW: Tu moji citaci o odlepení zadku ze židle považuju pořád za klíčovou a vůbec ten článek není úplně marný, i když s Navigovat.cz se samozřejmě rovnat (ani prostorem) nemůže…

Otázku zveřejněných souřadnic komentovat nebudu, už se to tady rozebíralo milionkrát. Jen bych se chtěl největších vzteklounů zeptat, co s tím jako budou dělat - půjdete zabavit a spálit celé jihočeské vydání ? :D:DB)

že bychom si udělali takové CITO? Noviny nanosíme do sběru a ještě vyděláme :smiley:

To byla samozřejmě jen jakási nadsázka :wink: Nicméně dobře znám případ serveru potterharry.net, který jedna lživá reportáž na Nově téměř zlikvidovala (hlavního organizátora vyšetřovala policie, pak od ph.netu radši odešel).
Jinak samozřejmě to bylo myšleno jako zklamání, ne radost! Něco mi pořád říká, jako kdyby to bylo špatně pochopeno…

Měl jsem tu už jeden návrh:

Jinak moc nechápu, co tu někteří lidé pořád máte s tím, že jsem tu teprve měsíc…

Hm tak to se mám na co těšit:-( Taky jsem ten článek před chvílí přečetl v novinách… Moje keška sice nebyla prozrazena přímo spolu se souřadnicema, takže to nejhorší se v mém případě nestalo, ale je tam zmíněna (GCZHYE) a nikdo se mě neptal. Tak jen tiše doufám, že díky jednomu článku nepříjdu o dokonalou skrýš (kdo odlovil ví) Naštěstí je to micro, takže o GC s TB v tomhle případě nejde,
Ale na druhou stranu i já se dostal ke Geocachingu přes novinový článek, ale rozhodně nebyl tak nešikovně napsanej…

Doufejme, že to všechno brzo zase vyšumí…

Zrovna před chviličkou taťka donesl z práce tento článek a nechtěl bych, aby se nám pan novinář, kterého znám osboně dostal do rukou a nebo snad pak "kačer"?Koho teď tedy vlastně soudit?Bydlím také v Českých Budějovicích a veškeré mé dvě kešky mam v okolí tohoto města, naštěstí o žádné nebyla zmínka, ale dokážu si představit teď tu nejistotu, kterou mají držitelé kešek, jejichž souřadnice byly vytisknuty. Jak píše výše zmiňovaný, třeba se nic nestane, třeba jen zbytečně plašíme…ale co když néé a lidi se budou chtít přesvědčit o existenci těchto krabiček,pokladů…a najdou?!Pak věřme ve slušnost i když známe…:o( zdá se mi to hrozně amatérské!!

Je to porad dokola. Kdyz mohly na poi.cz viset roky souradnice vsech kesek, tak cemu vadi 10 kesek v novinach…

Navic vandal vezme sprej, posprejuje nejblizsi vagon ceskych drah a zpusobi skodu za desitky tisic. Vandal si nepujcuje gps, a nejde hledat x kilometru vzdalenou krabicku v hodnote 5-500kc (vcetne coinu)…

A ten clanek? 50% cacheru se o gc dozvedeli od jineho kacera a druhych 50% z novin? A jsou snad ti kaceri co narekrutovali jine kacery stejni darebaci jako novinari?