FTF (nejen) a AUTOMOBILOVÁ DOPRAVA

Omlouvám se za delší úvahu o GEOCACHINGU a AUTOMOBILOVÉ DOPRAVĚ… Snad toto vlákno nebude místem zbytečného napadání lidí za jejich postoje :@, článek vychází jen z mých úvah a rád si přečtu Vaše názory…

Zdravím kolegyně a kolegy :)!
Geocaching provozuji už (nebo teprve) přes rok a půl, s počtem 254/7. Ta hra mě moc baví (z mnoha důvodů), stejně jako Vás ostatní. Když je málo času na lovy (kvůli práci i oblasti, kde je pokladů pramálo a nelze lovit stylem "cestou z práce nebo do ní"), jsem alespoň pasivní účastník - pročítám popisy nových skrýší a těším se, až se na dané místo jednou podívám.
Při prohlížení novinek často narážím na zápisy FTF lovců, kteří jen pro ČÍSLO JEDNA udělají skoro cokoli… utečou z práce nebo do ní přijdou pozdě, jedou pro krabičku 20 km tam a stejně zpět, pokud možno v noci… Geocaching je pěkný v tom, že ho každý provozuje svým vlastním / osobitým stylem a upřednostňuje různé typy nebo obtížnosti či způsob lovu (auto, kolo, pěšky). Také se mi poštěstilo "být na bedně" - hned několikrát (mám přehled díky tabulce a mapce) - PRVNÍ (7), DRUHÝ (11), TŘETÍ (5), ale ne způsobem "JE TAM, STARTUJI AUTO A JEDÉÉÉM!". Většinou na kole v rámci tréningu nebo víkendového výletu s rodinou. Tady na západě (a kousek za humny v Německu) totiž skrýše odolávají celkem dlouho - někdy v řádu dnů.

Otázky pro širokou komunitu českých / slovenských kačerů / kačenek:

1. Jaký máte názor na "FTF mánii"?
  2. Globální oteplování, jízdy autem "jen pro tu krabičku či FTF" a Geocaching :o (o ježdění do lesa a CHKO raději ani nemluvím)?
  3. Váš způsob lovů (již mnohdy zmiňované téma) a oblíbená místa?

Prosím bez zbytečných urážek, ohně a jedu! V žádném případě nemoralizuji a nepoučuji (TEA_CR na zasloužené dovolené ;)), každý ať loví podle svého… je to jen úvaha!

1. FTF mánie je samozřejmě nesmysl a mělo by se to zakázat! Ale adrenalin to je a těžko mu odolat :smiley:
  2. Globální teplování je samozřejmě nesmysl, celosvětová davová hysterie pro lidi bez vlastního názoru a mělo by se zakázat! :smiley:
  3. Nejčastěji lovím autem a to by se mělo zakázat! :wink:

Tak, uz je to tu zase… :smiley:
Uz jsme tu jednou dosli k tomu, ze je to hra a kazdy ji hraje v ramci pravidel dle sveho.
Co jeste k tomu vic (a znovu) dodavat?
At si kazdej kesuje dle sveho, pokud tim nekomu a nicemu neskodi. Klidne at si lita na FTF treba vrtulnikem!!! Jestli to nekomu vadi, nebo ho to pohorsuje, mel by asi zacit premyslet o tom, PROC, a zda nejde spise o osobni problem :wink:

ad 1) Mě to nebere, ale nikomu jinému to taky neberu. Chápu, že může být adrenalin ve dvě v noci vstát, luštit a řítit se pro kešku s vědomím, že někde v okolí je třeba dalších deset lidí, kteří činí totéž.

ad2) To mi přijde docela zvrhlost. Záleží ale na úhlu pohledu- třeba plánování výletů do míst, kam by člověk nejel, ale kvůli lovu (předpokládám více keší) tam jede - to považuju spíš za pozitivní přínos na poznávání světa. Navíc je mezi námi spousta "ekologických" kačerů, kteří používají veřdopr pro přiblížení. Napadá mě teď třeba Šolim. Jet 20km jen pro ftf a zpátky autem v mých očích geocachera trochu degraduje…

ad3) rádi lovíme v horách, daleko od civilizace, zkrátka tam, kde si to člověk musí trochu zasloužit. Začínal jsem s geocachingem v Krkonoších, kde jsem posbíral svou první cca třicítku keší, takže jsem pak byl při návratu do Prahy trochu zklamaný… V poslední době se mi moc líbilo v Beskydech. Jinak co se týká typů kešek, rádi máme kratší multi, vtipné mysterky (takové, že člověka neotráví 10-ti hodinovým luštěním, nebo naopak rutinním googlením), earthcache (a že se jich za poslední dobu vyrojilo…-holt někteří udělají pro odznáček cokoli :-)), vlastně všechny kešky, které mají co říct. Zřejmě proto mi bude třeba taková "svačinka" ještě dlouho viset v nenalezených…ale to už je OT…

Způsob lovu je jednoduchý: výběr lokality, spuštění skrýšotlače, přenos do PDA nebo tisk listingů, luštění a domácí příprava, lov.

… a hned první příspěvky vypadají jako základ pořádné hádky…

Budu to chápat jako anketu:

1. Honit se za FTF nebo ne? To je - řekl bych - otázka vkusu toho kterého cachera. Jestli to někoho baví… já osobně jsem se o FTF pokusil dvakrát, vždy v okruhu pár km od domova a dvakrát jsem zkonstatoval že FTF padlo zatímco jsem seděl v práci.
  2. Cestování autem za cachemi se mi dvakrát nelíbí, mám pocit že se všeobecně auta používají mnohem víc než je nutné.
  3. Lovím téměř výhradně cache ukryté v přírodě a většinou o víkendu. Na místo se dopravuju většinou na kole, někdy vlakem.
  1. Až na výjimky se jí neúčastním, FTF mi moc neříká. Ale chápu, co na tom vidí ostatní.

2. Podle mně jízda autem na globání oteplování moc velkej vliv nemá, od toho tu jsou jiní "hráči". U automobilových závodů všech typů se do ovzduší vypustí mnohem víc zplodin, takže bych řekl, že v tomto ohledu nejsou auto-kačeři nějaký problém. Nehledě k tomu, že často tím autem nejede jen jeden člověk.

3. Dojet autem na vhodné místo k zaparkování a zbytek obejít pěšky bez ohledu na to, jestli to znamená jít 400 m nebo 8 km.

AVIATIKu…jasně, že je to anketa:-) přeci se nebudem hádat
MIONe..proč to zbytečně rozpatláváš? jsou jasně daný úseky na který chce TEA_CR odpovedet jak se k tomu stavime, ne debatovat nad tim jestli to je ci neni spravne…at si to kazdej dela jak chce..resp ho zajima, jak to provadime sami!

a ted k veci:-)

1. Dříve jsem jezdil všude možně..resp. tady u nás v okolí a byla by pro mě hanba to FTF nemít :smiley: .. teď jsem byl na posledním FTF v podstatě z "povinnosti" minulej tejden, ale jak rikam to uz bylo z povinnosti, ze to bylo doma. Tedy ted uz se pro ne nehonim, jen pokud to je bud v domovine (a tim myslim mesto) nebo pokud to je jiz delsi dobu avizovane a je to v planu (viz. bonul lomy rychnovska)

2. Bohužel jezdím všude autem..teda jezdil jsem, no vlastně napůl. Doma autem a u přítelkyně MHD/kolo..takže skoro napůl:D Teď se stěhuju, auto nemam, takže na mě zbude veřejná doprava+kolo/běžka

3)Způsob lovu..dojet autem kam to jde (zákazy se snažím neporušovat, ikdyž někdy mě to prostě nedá) no a pak pěšky…pokud je kolo tak všude na kole..oblíbená místa? Všude kde je pěkně, ale keše beru v podstatě to co mi přijde pod ruku..lokálně si moc nevybírám, pokud někam jedu, tak mrknu na listingy a spíš se snažím vytipovat něco kde se všem líbí.

1. FTF je (mimo FTF runy na eventech, samozřejmě) naprostá blbost, a je zjevné že GS je počítá výhradně aby lidi kupovali PM. Bez online upozornění jsou FTFs nemožné, stačí se podívat kolik logů naskočí během prvního půldne. Těžké mystérky jsou výjimka, samozřejmě, těm se soudruzi stachanovci důsledně vyhýbají.

2. Globální oteplování neexistuje, říkal ten pošuk na hradě :wink:

3. Nelovím. Luštím si mystérky do šuplíku. Jednou týdně stahuju skriptem pokrytí v okolí míst, kde se vyskytuju (Brno, chalupa, bydliště babiček a dědečků apod). Když se z nějakého důvodu vyskytnu blízko cache, jdu se na ni podívat. Nehledám déle než pár desítek vteřin, a většinou nic nenajdu. A když najdu, neloguju. Souřadnici cache beru jako upozornění na hezké místo, ne jako něco co musí být odloveno. Občas mám cukání vzít auto a jet cca 2 km vyzvednout mystérku, nebo vygooglenou multinu, kterou mám už půl roku vyluštěnou, ale pak si řeknu: proč teď? však tam někdy budu mít cestu..

Omlouvám se, jestli to tak vyznělo :slight_smile: Nebylo to záměrem. Chtěl jsem jen říct, že mne cachováni autem a tudíž ani FTFkování autem u druhých a tudíž ani u sebe nijak nevadí a přijde mi to tak normální, až mne udivilo, že se o tom znovu zavádí debata. Bez jakéhokoliv napadání, nebo rozpatlávání. Toť vše, víc k tomu nemám co říct :wink:
Asi je lepší příště raději držet hu** a do takovýchto "debat" se vůbec nepouštět.

1. no ja mam FTF moc rad, ale tedy ve 2 v noci nechodim, jen v pripade ze je to vecer a clovek ma sanci se nejak rozumne dostat domu nebo nejak pres den a nedelam nic jinyho nez ze jsem u kompu. Ono v praze je to pro me spis o tom ze potkan nejaky geokolegy, primo s tim ze bych mel ftf vetsinou nepocitam, jednak nemam PM takze bud dostanu echo nebo koukam na stranky novejch kesek a navic, posledni kesky v mem okoli dopadli tak ze kes nebyla na miste, ale t k tomu patri hold no, ale kolegy jsem potkal :), ale stejne mi ten vyjezd zpravil naladu kdyz jsem kolem 10 vyrazel autobusem ke kesce po unavnem dni bez poradneho pohybu, tak po vyrazeni mi jem oci svitili napetim jestli to najdu ci dokonce budu prvni a jeste to okorenila skupinka mladiku jdoucich z hospody kteri kdyz me mijeli, na me bafli :slight_smile:
    2,3) auto nemam a na kesky s nim nejezdim, no mozna obcas presvedim nase ci brachu aby jsme uhli o kosek z trasy smerem ke kesce ale to je tak vse

Když už je tu námet FTF - jaký máte názor na případ, kdy se sebehne 5 kešeru (parta 3 + parta 2) a hledají FTF. Jeden sáhne a má ji! Kdo má FTF? Ten kdo ji vyhmátl? Ta parta, která s ním prijela … třeba autem :slight_smile: ?. Nebo všichni, co se tam sešli? Nebo i ti, kdo za 5 minut přijdou, ale keš ještě není schovaná??? (viz různé eventové megaodlovy)
Muj nazor je, že FTF by měl mít jen jeden - ten co ji vyhmátl. Měl prostě víc štěstí než ostatní. Co si myslíte vy?

Jo, ta FTF statistika, kterou zacal GS generovat v profilu, je zlorad a mela by byt zrusena. Nejak ty posledni howadoorovy reinkarnace ztraceji stavu.
Pri svem poslednim FTF na [cache]GC12J7E[/cache] jsem urcite spotreboval daleko vic fosilnich paliv nez bezny motoFTFer, byt jsem jel autobusem.

Správně by všichni ostatní měli jít domů s DNF, protože nenašli.

A není to náhodou jedno?

zaplatpambu, je. ale jsou lidi, kterym to jedno neni a nekteri chteji, aby to nebylo jedno i tem, co to jedno je :smiley:

1. Jaký máte názor na "FTF mánii"?
    Nijak se mně netýká. Nejsem PM, takže si většinou nových kešek ani nevšimnu, a i kdybych si všimla, tak bych na ně nešla, asi nemám ty správné ambice být první. Moje první (a pravděpodobně jediné) ftf mám na mysterce (nebo to byla multina?), která už v mém bydlišti strašila víc než den a pořád ji nikdo neměl, a já se poslužákem jsme měl volnej čas, tak jsme na ni vyrazili. Ostatní ať si klidně FTFkujou, když je baví hledat většinou po tmě a druhej den jít do práce/školy nevyspanej/pozdě/vůbec.
    Jedinou výhodu ftf spatřuju v možnosti potkat u keše další kačery.

2. Globální oteplování, jízdy autem "jen pro tu krabičku či FTF" a Geocaching (o ježdění do lesa a CHKO raději ani nemluvím)?
    No, tohle je asi na každým, jak se rozhodne, moc s tím sice nesouhlasím, ale to je asi tak všechno co můžu dělat. Osobně na kešování auto beru jen výjimečně, peníze si doma netisknu, nafta nám na zahradě taky netryská, lov ,přijedu na 100 m ke keši, odlovím, popojedu 2 km na další keš…" mě vůbec nebaví a jestli u nás budou další léta stejná jako to letošní, stěhuju se do Norska, páč jsem v těch teplotách absolutně nefungovala, takže se snažím omezit globální oteplování, jen nevím nakolik tomu to, že jednou nepojedu autem, pomůže.

3. Váš způsob lovů (již mnohdy zmiňované téma) a oblíbená místa?
    Napřed naplánuju volný den, pak se kouknu kde jsou v blízkosti kešky, naplánuju přibližně vhodnou trasu (buď na kole nebo kombinace busu, vlaku a vlastních noh), vytisknu listingy, vyluštím mysterky a případně si seženu společnost. V den výletu sbalim kešovací potřeby, nachystám svačinku a můžu vyrazit. Většiou se mi nepodaří dodržet naplánovaný počet kešek, protože buď dlouho hledám nebo se mi na daném místě zalíbí a chci si ho víc prohlédnout, takže z původně naplánovaných osmi keší najdu dvě, ale domů se vracím naprosto spokojená a s pocitem hezky prožitého dne.
    Oblíbená místa většinou jsou všechna zajímavá, i když přírodní kešky mě baví asi víc než ty městské. Nemám ráda kešky založené na naprosto nezajímavých místech, kam autor chodí venčit psa/pohřbil tady křečka/kdysi tu něco zajímavého stálo, ale teď je tu smetiště/…

To uz tady fakt bylo. A skoncilo to jen hadkama… protoze v nekterejch ohledech se lidi nedohodnou. Me treba nejde na rozum, jak se da napsat takovahle smesice protimluvu. :slight_smile: Ale debatovat o tom uz nebudem, jo?

1. Je to hra, a když někoho baví FTF, je to jen dobře. Sám jsem zkoušel FTF asi 5x, a i když se mi to zatím povedlo jen jednou, byla to celkem legrace. To napětí, kdo bude u kešky dřív, má něco do sebe :).

2. Zakázal bych jízdu prázdných autobusů, nebo obsazených 2-3 lidmi. Ať si počkají až se jich na zastávce nashromáždí víc, a pak jedou spolu. A vlaky, protože jezdí na elektřinu a ta je fuj, protože se dělá z atomů. A taky bych zakázal všechny ty internety.
    Ke globálnímu oteplování nepřispívám, protože do gay klubů nechodím.

3. Víkendový výlet/procházka, obvykle MHD (protože se nechceme vracet k autu na stejné místo). Naše oblíbená místa jsou kdekoli kde si člověk nemusí při vyzvedávání dávat pozor kdo ho sleduje. Tzn. máme rádi přirodní kešky.

A neni nekdy moralizovani o skodlivosti FTF jen pouhou zavisti BM, ze nemaji to co PM :wink: ?

Proc myslis? Ja jsem treba BM a na FTFka jsem jezdil stejne jako kolegove z PM..nj jenze tady je takova atmosfera, ze bud si o tom reknem, nebo proste jak jsme na natu tak to nekdy vime aj driv nez PM:D

..no a to pak litaj jen smsky typu:"Ty nejedeš?..:D"