Garmin eTrex Vista - vypnuti barometru

Nevíte někdo, jak vypnout na eTrex Vista Cx barometrické měření výšky? (Jde to vůbec?) Jde mi o to mít v záznamu trasy jen čistou GPS výšku.

Přesný význam přepínačů v "Altimeter setup" mi moc jasný není, nicméně to vypadá, že při všech kombinacích se barometr používá.

Pokud je mi znamo, tak barometr vypnout nelze. Takze pokud to fakt chces, prodej Vistu a kup si misto ni Legenda.

Krom toho nechapu, co ti na presnejsi vysce vlastne vadi?

Toho jsem se obaval :wink:

Vadilo mi to zatím jen ve dvou případech - když jsem si hrál s GPS v letadle a podruhý na raftu, když jsem měl GPS ve vodotěsným pytli, který se při zavření nutně náhodně natlakuje.

Takže strašně důležitý situace :wink:

Jo to jsem taky řešil, stačí to správně nastavit, konkrétně u barometru nastavit konstantní výšku a pak to bere informace o výšce jen z GPS.

A to vadilo cemu? Nejak si myslim, ze je jedno, jak se pytlik na raftu prvotne natlakuje. Ta GPSka si barometr v pravidlenych intervalech kalibruje a pouziva jej hlavne na to, aby podle zmen tlaku pocitala drobne odchylky ve vysce, protoze vyska ze satelitu ma mensi presnost nez urcovani polohy.

Z toho mi vyplyva, ze kdyz GPSku zavres do tlakove krabice, tak barometr nevidi zadnou zmenu tlaku, ale GPSka stale vidi zmeny ve vysce, ne? Krom toho, pytlik, byt nafouknuty, je neco trosku jineho nez hermeticky uzavrena pevna nadoba.

Ted mne ostatne tak napada, vi nekdo, jak ty GPSky snimaji ten tlak? Ja jen ze veskera elektronika je uvnitr pomerne precizne a peclive vodotesne uzavrena, zadne dirky a tak! :slight_smile:

Jako tohle jsem si myslel taky, ale ve skutečnosti to bylo úplně jinak:-(
V příloze přikládám profil ze sjíždění řaky Otavy, což by z toho výškového profilu nikdo nepoznal, 100 metrů sem, sto metrů tam… jedna Niagara za druhou…
Jo jinak dodávám, že GPSku jsem mel celou dobu zavřenou v plastovém barelu.

Ono taky před vyjetím chce mít nastavenou "automatickou kalibraci" a samozřejmě i nejdříve nastavit výchozí n.m. Pak jsou ty úlety minimální.

Tak samozřejmě automatickou kalibraci mám zapnutou pořád a výchozí v.n.m. jsem měl taky správně, ale jak je vidno, moc to nepomohlo.

Vcelku logicky, kdyz sam rikas, ze jsi mel GPSku zavrenou v barelu, tak asi tezko barometr mohl zpusobit takove skoky. Kdyby se totiz uplatnil, tak by jsi prave zadne skoky nevidel - v zavrenem barelu je stejny tlak, ne?

Skok ve vysce ti udela, kdyz mas treba GPSku pres noc vypnutou a rano ji zapnes - nez se ti zkalibruje barometr. To je jev normalni.

Dalsi duvod ke skoku je, kdyz mas mizerny prijem signalu, coz se v udoli u reky snadno muze stat. Je treba si uvedomit, ze odchylka ve vysce je vzdy o rad vetsi nez odchylka v poloze. Takze kdyz mas presnost souradnic treba 20m, tak presnost ve vysce muze byt klidne 50m. Tedy je-li nejaky ten zub v dobe, kdy byla GPSka zavrena v barelu, neni to zasah barometru, ale naopak jeho absence. Barometr prave tyhle ulety normalne koriguje.

respektive, k tomu grafu by se vodorovne spise hodila casova osa, aby se z toho dalo neco soudit.

Taky možná záleží, jaká byla v barelu teplota, jestli se nějak nemačkal a tak, ne? Tlak vůbec nemusel být konstantní.
Z jednoho grafu se blbě soudí a časová osa by se opravdu hodila.:frowning:
Zas na druhou stranu skoky skoro 200m jsou podle mého názoru trošku moc.
Ani bych si nebyl úplně jistý, jestli kromě inženýrů z Garminu někdo ví, jak přesně je v tomto případě dělaná vazba GPS s barometrem. Bez této informace je to všechno jenom takové hádání.:wink:

K tomu grafu, je to úsek mezi Horaždovicema a Strakonicema, takže žádné údolí, časově to je cca 10:00 hod až 16:00 hod. Signál byl velice dobrej, většinou kolem 10 satelitů a přesnost 5m, chytal se i EGNOS. Jinak je to tracklog z 60CSx.
Nikde jinde jsem zatím skoky o 250 metrů nepozoroval, prostě byla chyba, že byl zepnutej ten barometrickej vejškoměr, kdybych nechal puštěnej záznam jenom přes GPS, tak je to v pohodě.
V barelu jsem měl doklady, dva mobilní telefony, digitální foták a GPSku jo a ještě toaletní papír, toť vše.

Celou dobu zavreny v tom barelu, nebo jsi ho obcas otevrel?

[quote]
alkes napsal/a:
Proto mne to zajima a jsem zvedavy. Ty ne? :wink:
No tak to víš, že jsem.:slight_smile:

Kurnik a jsem taky vůl a zas jsem se překlik místo Quote na moderátorský Edit.:frowning:
Omlouvám se.

edit: A ještě tak blbě, že už nejsem schopný vrátit příspěvek do původní podoby.:frowning:

Otevřel jsem ho dvakrát, jednou na cca 7km a jednou na cca 13km.

Koukam se spravne, ze v tu dobu zrovna vyska nijak vyrazne neulitla?

To by totiz mohlo nahrat teorii,z e ten barel ten barometr moc neovlivnil, protoze pokud byl v brelu vyssi tlak, tak by se pri otevreni skokove srovnal, coz by barometr v GPSce mohlo zmast. Ale ty velke skoky jsou zjevne v jinych okamzicich.

Jinak ty skoky mi silne pripominaji zaznam vysky na starem legendovi, tak to fakt obcas strasne litalo.

hele, nedal bys tu ke stazeni tenhle tracklog?

Tracklog sam dát můžu, ale upozorňuji, že je trochu upraven.
128 - tady jsem barel otevřel
220 - tady jsem umazal nějaké body, protože jich tam byl velkej shluk
329 - opět jsem barel otevřel
412 - opět vymazání bodů
444 - otevření barelu
Bohužel originální neupravený soubor nemám

Tak jsem myslel, že bych neupravenej tracklog stáhnul z paměťové karty a teď koukám, že v GPSce mám uloženej celej rok 2006, 2007, 2008 a rok 2009 mi končí 15.3.2009 a dál už nic, přitom menu mám nastaveno, aby se všechno ukládalo na kartu, to je nemilé:-(
Teď na to ještě koukám, mám tam přesně 255 .gpx souborů, nemá Garmin nějaké omezení???

Á, tak nebyl by to Garmin, aby nebylo nějaké omezení, na kartě může být maximálně 255 .gpx souborů, tak aspoň že to teď už vím, ale docela mě to štve, že nemám půl roku tracklogu, jsem na to ukládání na paměťovky dost spoléhal:-/