No, už je to tak, letíme za sluníčkem. A Geko u toho nebude chybět. Pro ty z vás co už výlet letadlem s GPS mají za sebou, podělte se prosím o nějaké zkušenosti. Chytne se, když ji zapnu až za letu, stačí vůbec na příjem signálu výhled z okýnka, jsou nějaké vychytávky, které za letu sledovat, no prostě tak…
Napřed zapnout gps před nástupem do letadla, aby pochytala družice, pak ji nevypínat, sednout k okýnku, do rukávu nasunout zapnutou gps ať není vidět a neplašíš okolosedící s “mobilem” , ruku s gps pod bradu a koukat z okna se zápěstím na okýnku. Záleží, na jaké letadlo a místo člověk natrefí, pod křídlem se většinou nechytá, jinak není problém. Základ je sedět u okýnka. U sirfových modelů to bude asi lepší, ale ty se hůř ukrývají. Někdo to řeší externí anténou a gps v zavazadle, jenže jak letuška zmerčí podivný drát vedoucí někam pod tebe, tak tě možná rovnou zastřelí jako teroristu nebo se změní tvá prázdninová destinace na Guantanámo.
Já neměl při cestě do Irska a zpět (Brno->Londýn->Cork a zase zpátky) s GPSkou žádné problémy. Jen během vzletu a přistání jsem ji musel na žádost letušky vypnout, ale za letu to bylo v pohodě. Byla to klasická 60CS, takže citlivost nic moc, a tím pádem jsem ji držel normálně viditelně v ruce opřenou anténou o okýnko, a bylo to v pohodě.
Zajímavé bylo sledovat výšku podle barometru -- samozřejmě neodpovídala reálu, ale aspoň jsme zjistili jaké nadmořské výšce odpovídá tlak uvnitř letadla :).
Letěli jsme s Ryanairem. Asi se ta pravidla budou u různých aerolinií lišit.
To mne přivádí k otázce, zda a jak lze vypnout barometrický výškoměr u CS, aby se do tracklogu zaznamenávala výška naměřená pomocí zjištění polohy. Kalibrovat přesně barometrický výškoměr není jednoduché a tak to nedělám a ve výsledku mám v tracklogu daleko víc ujeté výšky, než kdyby byla výška zaznamenávána pomocí měření pozice. Obzvlášť u SiRF-III modelu…
S KLM do Šanghaje jsem Legenda šprajcnul pod roletku na okně. Letušce jsem vysvětlil že je to GPS a že to pro JEJICH let není nebezpečné. Měla celkem smysl pro humor protože mě opravila že pro NÁŠ let. Je ovšem možné že jsme se bavili o něčem úplně jiném protože u své angličtiny si nikdy nejsem jist :o). Celkem zajímavé bylo pak mrknout na tracklog kudy že jsme to letěli.
Tak to se obavam, ze v pripade CSx a dalsich modelu vybavenych SS3 by byl ponekud problem pri zapnuti az za letu. Mne se to chyta celou vecnost i jen za chuze rychlosti zelvy. Pri rychlostech kolem 1000km/h to asi nebude mit vubec zadnou sanci.
Tak jsem si tracknul cestu z tuniského Monastiru do Prahy se zastávkou v Tabarce :). Legenda jsem aktivoval až v letadle - celkem bez problémů. Přímo u okénka ukazoval přesnost cca 10m, když jsem ho dal na opěrku u sedadla (pod okénko) tak cca 15-35 m + občas vypadl signál. Při startu a přistání jsem moc neprovokoval (prostě jsem počkal až si letušky prohlédnou zapnuté pásy a usadí se. Během cesty zcela v pohodě. Byly to Tuniské aerolinie a vše brali v klidu… Je fakt zajímavé vidět, jak to pilot “řídí” i vědět, kde přesně letíte. Doporučuji vyzkoušet!
To jsou mi teda nějaké složitosti, ty si nějaký tajný agent? Já jsem se zeptala letušáka, jestli mu to nebudeš vadit, ten se zeptal inteligentního pilota a všechno bylo OK. Letěla jsem na Krétu…vše sledovala na NB (přes drát). Je fakt, že po zapnutí (také jsem byla požádána, abych ji zapla až po startu) ji to pár set metrů trvalo, než se chytla, ale pak to docela šlo. Šprřajcla sjem ji mezi sedadlo přede mnou a stěnu letadla - sem tam to i drželo. Šťastnou cestu.
Já nevím no.. Jenže BT má stokrát nebo tisíckrát (teď už nevim) nižší vysílací výkon než GSM telefon a ještě na frekvencích, pro které bude letadlo jistě odstíněno velmi dobře. Je pravda že je to aktivní vysílač, ale za letu by mě za použití BT asi moc černé svědomí nesžíralo.. To letadlo zase není tak náchylné. Nefunguje v některých letadlech wifi? A to nemluvím o tom, že chtějí v některých aerolinkách nyní volání přez mobil v letadle umožnit díky vestavěné piko BTS.
Je ale jasné, že jsme v této diskuzi na tenkém ledě a sotva sem někdo napíše jasnou odpověď, takže prostě nebudu okecávat zákazy a zapínat to nebudu, já zase tak moc často nelítám. I když jak že přesně zní ten zákaz?
To by mne taky zajímalo. Tipuji zamítnutí, protože ČSA podle mé zkušenosti nepovolují ani GPS, ale podle mne má vždy hlavní zodpovědnost slovo kapitán letadla, představ si třeba, že by ti povolili BT a při případných problémech (jiných, ne kvůli BT) by se to dozvěděli třeba od pasažérů novináři, že tam někdo něco dělal s “mobilem”. To by bylo něco. Já být kapitánem tak to neriskuji. Tady by se těžko vysvětlovalo, že vysílač je slabý a letadlo je odstíněno.
Mimochodem někde jsem četl, že prý hodně komunikačních kabelů je umístěno i podél okýnek, ale k tomu by se měl vyjádřit někdo, kdo se o to zajímá. Ale určitě budou dobře stíněné.
letadlo ma jeden zasadni problem a tim je rozvod elektricke energie. U normalnich zasuvek používáme 50Hz ale u letadla se používaji vysoke frekvence. Diky tomu že mobili maji 900 a 1800Mhz tak se airlinky boji indukce do elektrických rozvodu letadel. Proto jsou tyto přístroje zakazany. Neni ale problem s přistroji na příjem jako je GPS. Jak psala Háček pokud se zeptate povoli vam klasickou GPS a ji povolili i navigaci s mapou ale musela vypnout všechny vysílače. Raději i WAAS i když na to nema vliv…
Tak jako zástupce ČSA a navíc kapitán odpovídám, než se vyjádří - jak doufám- odpovědná místa. GPS nemůže vadit, a to ani při vzletu nebo přistání. U bluetooth bych se vsadil, že taky nevadí, ale je fakt, že stejně jako u telefonu může záležet na tom, kde sedíte a který kabel je zrovna ovlivněn. Raději bych to osobně nepovolil. I když nás americké filmy a čeští novináři přesvědčují o opaku, občas tam máme dost práce a komplikovat si ji nechceme.
Jsem čerstvý vlastník Visty Cxs nebo tak nějak, je to paráda - mám ji na okénku vedle sebe připevněnou na přísavce do auta. Signál většinou dobrý, jen občas vypadne, když ji vezmu do ruky, tedy více do středu letadla - přecejen je to stíněno. Výškoměr je velice nespolehlivý - ukazuje kabinovou výšku, i když nastavím kalibraci podle GPS, stejně nevěří a a po skoku na aktuální výšku sklesá na cca 2500m.
Takže - klidně používejte GPS, je lepší předem upozornit stevardku, když to nepochopí, ať se zeptá kapitána. BT raději ne, notebooky bez CD a DVD klidně, WiFi zatím v letadle není. Klasický telefon prosíme nepoužívat vůbec kromě situací, kdy to kapitán výslovně povolí - na zemi v případě neočekávaného zpoždění atd.
Díky za pozornost!