Ale o tom to přece proboha není… nevím co všichni máte. Každý nějak začínal. Ale když tady má každý hned před nosem obrovský odkaz "jak založit keš" a pak pošle dotazy 10x Jak mám založi keš? Tak je fakt máča a nic víc si nezaslouží. Dneska je to tady všechno pěkna připravený v CZ, ale chtít o někom, aby si něco sám od sebe přeložil, přečetl… to je. Je to smutný..
Souhlas.Když jsem začínal,všechno jsem vyčet a ptal se jen,jestli někdo někešuje v mémokolí.
Nechci být hajzl,ale ty dotazy "jaká gps pro začátečníka" "jak si nahraju všechny keše z vesmíru" "jak založit keš" … všechno jde sakra najít a podle návodu udělat,sám jsem se registroval pomocí nápověd a nikoho neobtěžoval.
A to anglicky umim jen podle games "save" "game over" "level" "next" …
Ja mam nasbirano kolem 120 kesi a rozhodne se za mazaka nepovazuju… GC hraju necelej rok a i prez to objevuju stale nove veci. Napriklad teprve vcera jsem pochopil o cem jsou Wherigo kese. Tak me to nadchlo, ze uz se nemuzu dockat, az dorazim domu a pokusim se to nabouchat do sveho telefonu…
Ten, kdo nasbírá za den 100 keší po Praze autem je podle mě vážně borec! Protože zaparkovat v Praze je podle mě umění, natož zaparkovat 100x :D… a to nemluvím o přemudlení Prahy, takže odlov jedné keše je tam mnohdy daleko náročnější nebo se vyrovná keši někde v terénu.
Nedá mi to nezareagovat, ale myslím, že smyslem diskusního fóra je diskuse a nevidím žádný problém v tom, když se někdo zeptá na něco, co je už někde napsáno. Když mi to bude vadit, tak ten dotaz i vlákno budu ignorovat, když budu chtít odpovědět, tak stručně a SLUŠNĚ odpovím, v odpovědi dotyčného nasměruji na odkazy, kde se to dočte a hotovo. Proč má někdo potřebu pořád dokola se rozčilovat nad tím, že se dotyčný zeptal? Vždyť to aby už měl kdokoli strach se tu něco zeptat, že se do něho hned naveze x "mazáků"…
Nechci vzbuzovat vášně, ale kdo je vlastně "mazák" ?
Pokud se někdo považuje za mazáka tím kolik a kde nasbíral keší připadá mi to velmi nerozumné, pak by totiž mohl být mazákem jen ten co má nasbírané třeba keše nad 1000, 2000, 3000 atd.
Mazákem se podle mne stává kešer až v okamžiku kdy je schopen poradit těm "nemazákům" s tím v čem si neví rady.
V kešerství jsem nováček ale jen proto, že ještě jsme nesbírali, přesto v mnohém mohu se v klidu považovat za mazáka, protože až na výběr dobrého GPS přístroje (rozuměj ne nejlepšího, nejdražšího, nevybavenějšího, ale takového aby sbírání keší nebylo jen chození za šipkou = to je moc snadné, když tě ta GPS navede na metr dva od keše) v podstatě navigaci, přesuny, přípravy, lámání šifer naopak je pro nás relativně jednoduché. A to pro celou naši rodinu (vč. svištů)
A přesto stále potkáváme lidi kteří jsou na tom turisticky ještě lépe než my, stejně jako potkávám stále lidi co dokáží vyřešit hádanky, a logické uvahy rychleji než my.
Svou první kešku jsem našel bez hintu, jen podle fotografie dané oblasti = a logickou úvahou kde asi tak tam muže být. Další budeme hledat jak k nám dorazí jediný chybějící část vybavení a to GPS přijímač, který umí zobrazit správně hodnoty GPS = s telefonem se mi to hledat fakt nechce. A mapy v telefonu, nemáte pocit že je to pak mnohdy moc jednoduché ? Nastavit si šipku a jen jít ?
Celá naše rodina se těší právě na mysterky, multiny (které asi budeme řešit na vícekrát = bo net sebou tahat nehodlám) a tradiční keše, v krásné přírodě. Ty městské nás nenadchly.
A tak končím svou úvahu nad "mazáctvím". Podle mne muže být mazákem klidně i někdo s 10ti keškama odlovenýma, pokud ty kešky byly opravdu tak složité, že předčí 50 městských micro (to by pak bylo násobeno 500 městkých vůči 10 tuhých mysterek, či multin). Podstata označení "mazákem" by mělo býti jak se dotyčný chová v komunitě, jak je schopen trpělivě vysvětlovat a radit. Pak je pro mne tato osoba mazákem, a je mi osobně jedno kolik keší našel a založil.
Kastování je hloupé. Dělám další jiný adrenalinový military sport, a ač ho dělám přes 3 roky a mnozí mne za "mazáka" považují přesto se tak osobně necítím, a nechám si poradit i od mladšího (mají ty dacani mnohdy polovinu let jak já) zkušenějšího. A tak je to správně.
Já s tím souhlasím, proto mě vždycky štvaly ty řeči o počtu keší: 99 keší = nováček. 99+1 = dokonalý kačer… A s každým dalším +1 dokonalejší a dokonalejší… Sorry, to mi přijde pěkně ujeté :D:D:D
Já vůbec nesouhlasím s tím, abychom se dělili na nováčky a mazáky.
Podle mě by měla být otázka "Kolik máš keší?" považována za neslušný zásah do soukromí. To číslo nijak nevypovídá o hodnotě člověka.
To jo, ale odpovídat na dotazy typu "jak založím keš" a "jak se logují nálezy" a také "je nutné se přihlásit na gc.com" už po několikáté je trochu ortrvné a odpovědi na otázky jsou na výrazných odkazech na úvodní stránce.
Takže považuju za trochu neslušné, ze strany nováčků, se ptát na to, co už je dávno a česky dostatečně popsané.
Ano, tohle je diskusní fórum, ale diskuse není stále dokola pokládaný triviální dotaz !!!
…Otevře dveře, vidí záchod, rulička papíru visí na zdi a on se ptá jak si má pak utřít prdel. Když dostane odpověď že to snad je jasné, projistotu se utvrdí dotazem zda je třeba spláchnot…
Je fajn pomáhat bližnímu svému a poradit, když vůbec netuší jak založit keš…
Na druhou stranu bych to brala jako vstupní IQ test - nedokáže-li si někdo přečíst základní informace, na které je odkaz hned na první stránce a ještě tučně označený, pak je na pováženou, zda mu vůbec radit.
Netýká se to ovšem konkrétních dotazů na nějaké podrobnosti, my jsme u první keše taky nevěděli, zda se musí zadávat waypointy i když je nechceme zveřejňovat a stage jsou fyzické ale nejsou tam krabičky… to je prostě věc, kterou člověk zjistí až při zakládání, ne odlovem.
Jinak podobnou věc praktikuji v práci - dělám v personalistice. Všem kandidátům píšu přesnou adresu, patro i písmeno budovy. Přesto se najdou borci, co volají, že jsou v jiném patře nebo v jiné budově případně že vůbec dům nemůžou najít. Takové lidi předem vyřazuji nebo jim píši dost významné mínus. Když dostane někdo černé na bílém kam má jít a ještě projde recepc, kde by mu samozřejmě poradili kudy kam a přesto zabloudí, tak to už je podle mě na pováženou…
Totéž medle platí o kačerech zakládajících nové keše, kteří si nejsou schopni přečíst důkladně pravidla.
Město ano, ale ani se předtím nepodívají do mapy, bloudí po Senovážném náměstí a nemohou najít naše číslo popisné. Občas si přeju, aby všichni kandidáti byli geokačeři. Kromě toho, že bysme se trochu poplkali, by si vzali GPS a našli by nás bez problémů… jen s tím patrem by mohli být problém, když bych neuvedla nadmořskou výšku.
Tak to tě musím zklamat. Mám smůlu na zaměstnavatele a po bílé chladící kešce, ve které se pořád svítí toužím už od roku 2007. Zatím jsem nenašla zaměstnavatele, který by měl toto v základní výbavě kanceláře. :@
Ale jestli tě to potěší tak mám vizi jedné kešky nedaleko Brandýsa Nad Labem velikosti large kam bych ve smluvený termín ukryla cinkající obsah pro potěchu kačerova hrdla… Teď to jen zrealizovat…
Týjo, vždycky jsem si myslel, že po 4 letech kešování se už mohu považovat za mazáka, a ono prd velebnosti, se svými dvěma sty bodíky se mohu jít zahrabat. Nu dobrá, máte to mít
Cawes lidi, poradte mi plsss, jak hledat ty krabycky…a jako kdyz nakou najdu taxi fuckt z ni muzu wzit co xci, jo? to fsecko sponzoruje ten grundspaek:):) a jaxe zachazi s tou gps…mam tam nejaka cisla fsude kolem ale newydim sipku…o:o
Gde presne najdu souradnice krabycek…na gc.cz nic nejni a na gc.com mi misto souradnic pise otaznicky…uz fuckt nwm co stim :(:( proc to negde nevysvetli i zacatecnikum??? gc.com suckzzzz!!!^!*#^!
no a xci taky zalozit jednu krabycku u nas pred skolou…jaxe takova krabycka zaklada…to mam pisnout grundspaeku aby my poslal nakou??? a to ji jen schovam nebo to musim taky negde zalogovat???
a nenasla by se tu naka pohodova holka z prahy 5 do 16 let co taky xce lovit krabycky…sem normalni pohodovej kluk mam rad airsoft, piwko, hiphop, jezdim na bajku…tak pisnete :):)
mejte se fsichni fine a TOKIO HOTEL ROOXXXOOORRZZZZ!!! :p:p:p:p