Moje mapy: Jak si vytvořit vlastní puntíkovou mapu do profilu - Geocaching.cz

Existují mapy, které ukazují cestu z bodu A do bodu B. A pak jsou mapy, které ukazují příběh geocachingové cesty. Moje mapy na geocaching.cz patří právě sem. Každý puntík představuje nález, malý výlet, jeden zachycený okamžik. A když se všechny puntíky poskládají dohromady, vznikne mapa, která vypovídá mnohem víc než dlouhý seznam v profilu.

Diskuze k původnímu příspěvku na blogu: https://www.geocaching.cz/moje-mapy-jak-si-vytvorit-vlastni-puntikovou-mapu-do-profilu
2 Líbí se

Díky za tu práci. Jsem moc rád, že mapičky jsou zpátky, už mi chyběly.

Nedá mi to a zeptám se: Proč se pro kraje používá nehezké zploštělé zobrazení WGS84, když pro Česko bylo možné zachovat mnohem lepší a odpovídající, tuším že to je S-JTSK (po natočení na sever)? Stejně tak kontinenty (minimálně Evropa) by si zasloužily něco méně zkreslujícího.

Jinak super práce, budu to s radostí opět využívat, díky!

A ještě mám jeden dotaz: Když si nahraju GPX My Finds, berou se z něj finální (přepsané) souřadnice, nebo výchozí? Vím, že když jsem dříve nahrával data přes GeoGet, nahrávaly se výchozí, díky čemuž zůstaly správně zachované obrazce, například kroužek kolem Prahy 101 dalmatinů. Kdežto když jsem tehdy zkusil nahrát My Finds, zobrazily se puntíky na místech finálek a bylo po obrazcích.

Díky za feedback,

Máš pravdu, že mapy používaly jednoduché WGS84 zobrazení (Plate
Carrée), které způsobuje vizuální zploštění. Dnes jsem nasadil aktualizaci:

• České mapy (ČR, kraje) nyní používají Lambert Conformal Conic projekci -
    zachovává tvary a je optimální pro naše zeměpisné šířky.
  • Evropa používá Lambert Azimuthal Equal-Area
  • Kontinenty mají každý vhodnou projekci (Albers pro USA, LAEA pro ostatní)

Zkus obnovit stránku (Ctrl+F5) - měl bys vidět rozdíl zejména na mapě krajů.

Souřadnice v GPX My Finds si myslim maji výchozí souřadnice.

1 Líbí se

Díky za rychlou reakci a hlavně za úpravu. Teď to vypadá perfektně!

Tak jsem ve vedlejším profilu zkusil nahrát MyFinds GPX a bohužel to bere jen finální souřadnice. GPX ani úvodní neobsahuje.

Asi to bude podle toho jestli máš souřadnice změněné na finálové na geocaching.com. Když nejsou, tak tam bude výchozí souřadnice.

Tak nevím, možná to je tou nedávnou změnou v zobrazování map. ČR je asi OK, ale Evropa a Svět mi hází nálezy dost mimo mapu. Viz link, například ta lajna co má být v Portugalsku a zobrazuje se mi kdesi v Atlantiku :slight_smile:

Moje mapa - Evropa

Jo, skutečně. I v ČR to mám trochu posunuté. Vypadá to, že polohy pro keše jsou až do krajů obrázku, kdežto podkladová mapka je od krajů odsazená. Čili podkladový obrázek je v menším měřítku než nálezy.

Ta linie v Německu za Krušnými horami má být na české straně a ty nejvýchodnější v Beskydech jsou nálezy podél hranice.

Opraveno:

Díky za nahlášení! Problém byl v tom, že pro uživatele s větším počtem nálezů
(nad 2000) se nepoužívala správná kartografická projekce - místo toho se body
vykreslovaly “naplocho”, což u map Evropy a světa způsobovalo posun (čím dál
od středu mapy, tím větší odchylka).

S tvými 64 000+ nálezy jsi na to narazil jako jeden z prvních. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Zkus prosím znovu vygenerovat mapu Evropy/světa - mělo by to být v pořádku.
Pokud by problém přetrvával, dej vědět.

Mně to teda připadá rozbité ještě víc než předtím. Správně je snad jenom Ceská republika, všechno ostatní je posunuté, deformované - svět, Evropa, české kraje

1 Líbí se

Bohužel musím potvrdit, i nově vygenerované mapy vypadají tak nějak stejně jako předtím, tj. nesedí to…

Díky za nahlášení. Problém má dvě příčiny:

1. Špatná projekce pro české kraje – obrázky krajů byly generovány s projekcí
    optimalizovanou pro ČR (LCC se středem na 49.75°N, 15.5°E), ale systém
    používal obecnou evropskou projekci (střed 52°N, 10°E). Rozdíl způsoboval
    posun.
  2. Chybějící buffer v hranicích – obrázky map obsahují okraj kolem samotného
    území (5-15%), ale databáze měla uložené hranice bez tohoto okraje. Body se
    pak mapovaly na menší plochu než byl skutečný obrázek.
  3. Evropa a svět – poladil jsem výpočet hranic pro projekce LAEA (Evropa) a
    Robinson (svět), aby přesně odpovídaly tomu, jak byly obrázky vygenerovány.

Vše je teď opraveno. Testoval jsem to teď na svých nálezech a řekl bych že ok.

Pokud by ještě něco nesedělo, dejte vědět.

Poprosím o radu, jaký druh exportu mám použít v Geogetu.
Dal jsem klasické gpx - myslím si, že to je ten první shora a při nahrávání souboru zde na gc.cz mi to vyhodilo chybu: “V GPX souboru nebyly nalezeny žádné nálezy.”
Soubor má 4,1, MB.

Díky za radu.

To už vypadá dobře! Jenom mi tam nesedí město Praha, není to celé nějak sražené sever-jih, protažené východ-západ?

1 Líbí se

Mapa crkraje je stále posunutá, jak jsem posílal minule. Refreshoval jsem i zkoušel generovat s jiným nastavením.

Mapy cr a crkrajemesta vypadají správně. Taky mě zaujala ta nekonzistence, kdy kolem crkraje je moře, kdežto cr a crkrajemesta mají okolí bílé. Za mě je lepší bílé, ať nevypadáme jako ostrov. To moře je i na mapách krajů.

Jak psal dr.vota, mapky měst, nejen Prahy, mají ještě to vysoce zkreslující zobrazení a navíc jsou na nich velice rušivé ty červené a žluté silnice. Za mě by úplně stačil obrys města a třeba řeky. Pokud silnice, tak by tam měly být i železnice a hlavně obojí šedě.

Nezkoumal jsem všechny kombinace…ale ta města bych taky dal do monochromatické palety.

Já tedy používám heatmapy (nevím teď, jak se ten modul přesně jmenuje) a tam je vše v pořádku. Od celé Evropy po malé výseky pro obrazce - viz moje statistiky. A osobně mi tedy přijdou i hezčí než klasické puntíkaté mapy.

Tím nechci nijak shazovat zde vyvíjenou snahu. Jen předkládám jako alternativu, pokud o ni někdo třeba neví.

kam se ztratil zbytek Evropy?

p.s. a Asie, na Svět-Austrálie…

a WTF Francie?