V popisu je 4x1A, tedy předpokládám, že do každého článku žene 1A. Takže vybité accu 2500 mAh to našťouchá za cca 2,5 hod. To je slušný čas, otázku zůstává, co to udělá z akumulátory. Ne všechny články jsou na takové nabíjecí proudy postavené.
Mám sice pocit, že jsme to tady již probírali, ale klidně se ozvu znovu…
Používám velké množství AA a AAA článku (2 blesky, GPS, foťák, PMR radiostanice etc.) je pro mne šetrné a spolehlivé nabíjení akumulátorů docela kruciální záležitostí (teď mám asi 40 ks NiMH). Před lety jsem si jich něúrekom zlikvidoval nepříliš kvalitními nabíječkami typu Hama, GP atd. (obzvláště ty “rychlo” jsou pěkné svinstvo… doporučený nabíjecí proud pro NiMH je mezi 200-300 mA, 1A je po 10-20 nabitích spolehlivě likviduje; strašně se zahřívají… nad 37-40 °C dochází k jejich poškození). Loni jsem si pořídil toto a jenom si chrochtám. Každá šachta separátní nabíjení, možnost volby nabíjecího proudu (200-500-750-1000 mA), zobrazení napětí, proteklého proudu, času a stavu každého článku zvlášť, kontrolu teploty. Také má zdroj mimo nabíječku, což přispívá ke snížení teploty nabíječky… Vřele doporučuju a podívejte se na recenze na webu…
Plně potvrzuji. Má navíc i mj. režim vybíjení s možností volby vybíjecího proudu. Navíc vyhodnotí na jakou kapacitu se článek nabil, takže při vlastnictví více článků stejného druhu lze články sladit do dvojic (čtveřic) dle blízké kapacity. Při nákupu se k ní dodává navíc sada 4 AKU fy Conrad (tímto nechci rozšířit disusi o jejich kvalitě!), docela praktický futrál a adaptéry na články typu C a D. Ty my tak praktický nepřipadají …
jj, rychle a ultrarychle levne nabijecky radeji ne. Neni (nebyva) to k accu moc setrne. Pro tyhle accu a pro nase pouziti jsou nejsetrnejsi nabijecky nabijejici desetinovym proudem, takze cca 12h nabiti. Pokud uz se ma nabijet rychle, je potreba znat charakteristiku clanku, co snasi, a idealne pouzivat jeste teplotni cidlo. V AA neni asi nimh clanek, co by snasel nabijeni 1-2h (1-0.5C proudy) bez znacneho poklesu poctu cyklu. Nabijeni do auta bych neresil, nosim radeji vic sad.
Jsem na tom pomerne stejne jako Dorcadion. Na AA baterky mi funguje skoro vsechno, takze jich mam cca 30 neustale pri sobe (4x velka baterka, 4x celovka, 4x blikacky na kole, 2x GPS, 2xfotak, 16 rezervnich…). Pouzivam uz skoro dva roky rychlonabijecku Ansmann Digispeed k plne spokojenosti. Na 220V nebo 12V, rizena procesorem, nabiji 4 AA nebo AAA clanky, kazdy zvlast jinymi nabijecimi proudy, rozlisuje ruzne nabijeci krivky pro NiCd a NiMh a ma vetracek pro chlazeni, coz ji umoznuje nabit i plne vysumele 2700 clanky do 1,5 hodiny. Nestoji zrovna malo. Tehdy jsem za ni dal skoro dva tisice. Zatim nemuzu potvrdit, zda moje baterky (Ansmann nebo GP o kapacitach 1000-2700) opravdu prezijou 800-1000 cyklu. Urcite jich ale maji uz tak 300 za sebou a zatim nejevi znamky opotrebeni. Verim, ze nez se ty baterky dozijou sve smrti, tak je stihnu nekolikrat ztratit nebo v lepsim pripade vymenit za vetsi kapacity
Tak tuto hracku mam tiez a az na trochu nepohodlne ovladanie (napriek navodu mi chvilu trvalo, kym som ho pochopil) som s nou spokojny. Nie je problem v pripade nudze nabijat aj v aute, ale rychlonabijanie to samozrejme nie je. Predtym som pouzival nejaku tu rychlo-hama, akumulaky s nou maju zivotnost tak pol roka az rok - cize max. par desiatok cyklov.
Nebyl jsem on-line a tak zkusim odpovědět nyní. Kapacita není rozhodující, jen se tím ovlivní konečná doba. Pochopitelně pro starší nízkokapacitní aku (řekněme pod 1500 mAh) je nabíjecí proud smrtelný. Doba nabíjení je podle kapacity a stupně vybití do cca 3-4 hod., nikdy jsem to neměřil, je to zkrátka rychle. Souhlasím s předřečníky, že nabíjení velkým proudem bez současného zajištění chlazení není k aku dvakrát šetrné. Pokud se vloží všechny 4AA, tak se v závěru nabíjení dost zahřejí. Je to vždy kompromis mezi cenou nabíječky, cenou akumulátorů a intenzitě využívání aku. Zkrátka to si musí každý rozhodnout sám. Ono v dnešní době obyčejné aku se dají pořídit kolem 50 Kč a pokud jich nepoužívám desítky, tak to kapsu příliš nezatíží a když odejdou koupím nové. Dřív jsem používal šetrné nabíjení malým proudem, ale nabíjet 16 hod. a ještě měřit čas mne už přestalo bavit. Je to skutečně na velkou diskusi a řeknu vám, že i názory odborníků se dost liší. Rozhodně nechci rozpoutávan nějakou flame diskusi.
Jo, nabijim asi 4h, takovy kompromis. Ale plne se musim ztotoznit s nazorem, ze je to vlastne jedno. Pri cene clanku jaka je, je mi absolutne jedno, jestli vydrzi 300 nebo 500 cyklu. Takze bych se nebranil strcit sve clanky do neceho co je nabije za 1.5h. Jen mam proste doma jine vybaveni a nemam duvod menit, doba nabiti neni pro me priorita, doma vzdy neco nabiteho je, a kdyz to potrebuju rychle na cestach a zasoba dojde, koupim si tuzkovky :). Myslim, ze zvysena investice do super nabijecky se nevyplati pri pouziti na AA accu pro male odbery.
Jo, nabijim asi 4h, takovy kompromis. Ale plne se musim ztotoznit s nazorem, ze je to vlastne jedno. Pri cene clanku jaka je, je mi absolutne jedno, jestli vydrzi 300 nebo 500 cyklu. Takze bych se nebranil strcit sve clanky do neceho co je nabije za 1.5h. Jen mam proste doma jine vybaveni a nemam duvod menit, doba nabiti neni pro me priorita, doma vzdy neco nabiteho je, a kdyz to potrebuju rychle na cestach a zasoba dojde, koupim si tuzkovky :). Myslim, ze zvysena investice do super nabijecky se nevyplati pri pouziti na AA accu pro male odbery.
300 nebo 500 cyklů je vskutku jedno, ale 30 nebo 500 je sakra velký rozdíl :), a toho můžeš se špatnou nabíječkou snadno dosáhnout… btw. pro výkonné blesky k foťáku s odběrem 1A musím používat drahá Sanya, jiné NiMH to nemají moc rády…
Pro současné typy aku je nabíjení prodem 1A naprosto normální a aku vydrží pri tomto režimu několik let (mimo sanyo 2500 :-)). A žádná nabíječka nenabíjí proudem větším, spíše menším, běžné rychlonabíječky třeba 0.5A pokud tam dáte 4 články najednou.
Nebojte se toho, informace o přílišné škodlivosti rychlonabíječek jsou dle stavu před mnoha lety, kdy to ještě byla pravda. Dnes jsou jiné technologie. Mám GP i Sanya NiMh staré min. 3 roky a nějaké NiCD 1000 asi 6 let, většinou nabíjené proudem 1A, a šlapou jak hodinky. Takové drobnosti jako jestli mají díky tomu už kapacitu o 10% menší mne nezajímají. Zatím jsem nenarazil na článek, který by vydržel jen 30 cyklů, jak tady někdo psal. Ty, se kterými jsem zatím zacházel nejhůř, tak měly hodně přes 120 cyklů v průběhu několika let, staré Varty 750 před 15 lety.
Tak si kupte nějakou slušnou rychlonabíječku a máte vystaráno.
Druhá varitanta je si koupit takovou, co nabíjí velmi pomalu, hlídat čas, tlak, teplotu a rosný bod, instalovat poblíž větrák, aby se nepřehřály, po 15-30 hodinách šťastně vyndat baterky a pak je za půl dne zase v něčem vybít. Někoho to baví, má to jako koníček, mne teda ne. Já je raději používám než nabíjím.