Neaktuální finálové WP v Geogetu

Zdravím zejména zkušenější uživatele hledající kešky častěji než já. :slightly_smiling_face:

Snažím se zbavit neaktuálních finálových WP. Jak se píše i v dokumentaci, Geoget finálové WP nikdy nemaže, a to ani při použití databázového nástroje Smazat stare waypointy. V důsledku toho se mi už několikrát stalo, že jsem dlouho marně hledal keš, než jsme si všiml, že má finálku i jinde a já jsem tedy asi na špatném místě. U jedné nedaleké challenge cache mám aktuálně v databázi hned 3 finálky.

Lze nějak jednoduše třeba smazat všechny WP neoznačené jako Nepřepisovat při importu? Tím bych měl teoreticky přijít jen o WP náhodou stažené v době, kdy je autor dočasně zveřejnil v listingu (např. v rámci Otevírání pokladů), všechny ostatní by se měly po další aktualizaci stáhnout znovu.

Nebo lze aspoň vyfiltrovat keše, které mají víc finálek? Takových by nemuselo být moc a už by šlo je projít ručně po jedné.

Jak se starých neplatných finálových WP zbavujete vy?

A jak ti vznikaji ty další a další finálky? Přeci, když si kešku přeluštím, tak si nové souřadnice přepíšu rovnou v tom správném waypointu. Když je waypoint od autora importovaný, tak jej nový import přepíše. Nepřepisují se jen waypointy, ktere sis vyrobil ručně, protože při ruční editaci se nahodí ten příznak “nepřepisovat”.

Jestli nějak pravidelně importuješ třeba celé várky finálek (neřešme odkud), pak by bylo dobré to dělat přes nějaký standardni GPX, které rozhodně nenahodí ten příznak “nepřepisovat”. Takže se ti dalším importem vesele jen aktualizují.

Pokud ale použijes GPX s GG rozšířením, pak se přenese i ten příznak nepřepisovatelnosti, což asi nechceš.

Já bych HaLuMovi odporoval… Co mám v databázi NIKDY nelikviduju (nikdy nevím kdy mi někdo bude tvrdit že ty jeho souřadnice jsou ty jediné správné). Co je staré (nebo vadné) změním na “FinalOld” nebo “FinalBad” s typem Referenční bod. Takže mi tam samozřejmě zůstanou i původní poznámky a řešení. Pokud mám více možných finálních souřadnic tak je prostě očísluju - v terénu vidím že to má číslo a je jasné že je nutno se podívat i na jinou variantu.

3 Líbí se

Domněnka:Pro identifikaci WP se používá asi prefix a ten musí být unikátní v rámci keše.

Popíšu mnou vypozorované chování: Pokud jakkoliv upravíš WP, pak se automaticky nastaví příznak nepřepisovat a při následné aktualizaci (přes GPX nebo API) nemění. Pokud příznak nepřepisovat odškrtneš, pak se v WP aktualizuje vše, kromě poznámky.

Pokud si tedy do poznámky uložíš postup luštění, tak změna WP poznámku nezruší, ani při ownerově změně.

dotaz: 1) Nevím, co se stane s WP, kde budu mít poznámku a owner WP zruší. Předpokládám, že se smaže, pokud nebude nastavené Nepřepisovat.

Počkej…

Waypoint který ty vytvoříš je vždy s příznakem NEPŘEPISOVAT. Waypoint nahraný z GC.COM nebo z non-Geogetového GPX je vždy jako PŘEPISOVAT, pokud to ručně nezaklikneš nebo tam ručně neuděláš změnu. Pokud je to originální wypoint a autor ho zlikviduje, tak ve tvé databázi zůstane (možná se ti to plete s chováním cGeo na mobilu, které vždy napřed všechno smaže a pak teprve nahraje nová data). A Locus se zase chová trochu jinak - mám jen z doslechu.

Prefix waypointu je samozřejmě základní identifikací, vše ostatní je podružné.

protože v importovaných datech není žádná informace o tom, že nějaký waypoint byl smazaný, a protože nikdy nemáš jistotu, že opravdu právě importuješ všechny waypointy konkrétní keše, tak neni síla, která by ty mrtvoly zlikvudovala.

Proto se k tomu přistupuje stejně jako k očistě od archivovaných keší - po kompletní aktualizaci nějaké oblasti můžeš tu oblast očistit od importovaných (tedy ručně nezměněných) waypointů, které nebyly dlouho aktualizovány importem.

1 Líbí se

A jak ti vznikaji ty další a další finálky?

Další finálky mi vznikají aktualizací plného listingu přes API. V žádném z případů jsem danou keš nijak neupravoval ani se ji nepokoušel luštit ani nevkládal finálky odnikud. Většinou se jedná o challenge keše, kde je finálka povinná, ale jejich autoři se k nim chovají jako k tradičkám (nemusím předělávat šifru, tak keš klidně přesunu o kus dál a změním souřadnice). Pokud autor změní souřadnice WP, je to dobré. Někdo ale radši přidá nový finálový WP a starý smaže.

Koukám, že v jednom případě to byla mysterka, ze které autor pro dočasnou neluštitelnost udělal “modrou tradičku” - ono je to vlastně logické, že se to stává u takových mysterek-nemysterek. Kdybych keš luštil a ručně přidával finálový WP, nejspíš bych si problému všiml při ověřování svého řešení otevřením detailu keše v GG.

po kompletní aktualizaci nějaké oblasti můžeš tu oblast očistit od importovaných (tedy ručně nezměněných) waypointů, které nebyly dlouho aktualizovány importem.

A lze nějak v GG takové WP vyfiltrovat a zbavit se jich? Ta databázová funkce k tomu určená bohužel vynechává finálové WP.

Pro takovou filtraci používám Combine a příkaz SQLAdd:

SELECT id FROM waypoint WHERE (flag & 1) <> 0 AND dtupdate2 < strftime (‘%s’, ‘now’) / 86400 + 25569 GROUP BY id

který vybere keše, které mají alespoň jeden importovaný waypoint, který je starší, než den.

A dále si udělám zobrazení sloupce pomocí user:skript:timeupdate [GeoGet]

1 Líbí se

Pokud opravdu autor místo přepisu souřadnic finálový waypoint smaže a udělá nový s novým prefixem, pak se opravdu založí i nový v databázi, protože jednotlivé waypointy jsou v rámci keše identifikovány právě tím dvoupísmenným prefixem.

Přemýšlím, jeslti by tedy při archivaci waypointu mělo smysl odkazat i staré finálové waypointy za podmínky, že by zůstal jen ten nejnovější z nich?

1 Líbí se

Přiznám se, že takovou keš kde by owner udělal nový waypoint s jiným prefixem pamatuju asi tak jednu - totálně překopané stage a dostaly i nové prefixy. Daleko častěji jsou u challenge situce že owner při stěhování keše ten starý waypoint zlikviduje a nový už neudělá.

Pokud si dlouhodobě aktualizujete české keše, měli byste mít v databázi víc finálek například u GC7TYRZ.

Mám tam 2 WP: Final s prefixem 01 a Parking s prefixem 02. Databázi aktualizuji přes GPX i přes API, a WP se mi nemnoží.

1 Líbí se

Myslím, že situace, kdy se smaže starý WP a vytvoří se nový s jiným prefixem je tak ojedinělá, že to asi nemá smysl řešit. Pokud už to náhodou teoreticky nastane, dá se podle data importu snadno zjistit, kteý je novější. Napadlo mne, jestli se tam nemnoží automaticky generované WP třeba na základě uživatelské poznámky.

To co tady psal Geomatik je takové to “jedna paní povídala”. Neuvedl žádné podrobnosti - prefix, souřadnice, pohled na dotčené waypointy v databázi.

Díval jsem se na verze listingů které máme v archivu a mezi lety 2019-2022 jsou tam stále jen dva totožné waypointy, stále ty samé prefixy a souřadnice.

Pravda, neuvedl jsem detaily, takže si případným zájemcům mohlo hůře hledat v archivech. Tady jsou vidět data aktualizací předmětných WP:

Souřadnice snad podstatné nejsou a to, že každý bod má jiný prefix, je zřejmé - jinak by tam nemohly oba být.

Je to samozřejmě ojedinělá situace, při 14 letech kešování a 2,5k nálezech se mi to stalo 3×.

Ale přesto by ty prefixy bylo zajímavé vidět. Stejně jako souřadnice - podle mých záznamů tam došlo v září 2021 k drobnému posunu. Nechápu proč jsi to nezobrazil kompletní

1 Líbí se

Dobrá, tady jsou vidět další údaje:

mám to stejně

Mám tam 2 WP: Final s prefixem 01 a Parking s prefixem 02. Databázi aktualizuji přes GPX i přes API, a WP se mi nemnoží.

Nenahrával jsi tam ty waypointy i z jiného zdroje?

Proč tak složitě ? Prefixy jsou přece v prvním sloupci - ID, stačí keš rozkliknout. A pak by něco měl napovědět datum aktualizace, přidej si příslušný sloupec a u každého waypointu pak uvidíš i datum ze kdy pochází.