Reklama v listingu

[quote] Broupal: No, když se to vezme kolem a kolem, někdo přispívá na gc.com tím, že si platí PM, někdo tím, že má zapnutou reklamu. Tudíž mi to vychází tak, že by kluci z USA měli uvolnit PM funkce (PQ, GPX files, etc...) i pro nonPM, kteří platí tím, že sledují reklamu. Pokud se tak nestane (což je na 99%), tak za tím nevidím nic jiného než snahu "vyždímat z toho ještě víc..." (ale spíš do vlastní kapsy)

[/quote]

S podobnýmy názory se často setkávám, proč nám Čechům tolik vadí, že někdo dělá něco proto, aby si tím vydělával peníze?

Myslím si, že čím je člověk šikovnější a chytřejší a čím poskytuje kvalitnější služby, tím větší zisk si zaslouží. Proč by ta firma měla fungovat jen proto, aby pokryla náklady na svůj chod? Znáte snad někdo firmu, nebo podnikatele, který poskytuje ostatním kvalitní služby, rozvíjí svojí firmu, investuje do ní, zaměstnává spoustu lidí, kteří by si v práci nejradši co nejlépe odpočinuli a občas si něco nafasovali domů a spokojil by se pouze s tím, že mu příjmy pokryjí výdaje?

Samozřejmě, že je jeho motivací získat co nejvíce zákazníků a vydělat si co nejvíc. Já v tom nic špatného nevidím a protože služby GC.com používám zcela zdarma tak bych si nikdy nedovolil napsat, jak se ze mě  snaží "vyždímat z toho ještě víc..." (ale spíš do vlastní kapsy).

Naopak si myslím, že je to opravdu unikátní web a chci, aby vydělával, protože firma bez výdělku zkrachuje (a v případě GC.com bych si to zrovna nepřál), nebo se jí majitel, který z toho má víc starostí, než peněz zbaví a po něm to převezme už opravdu někdo, kdo půjde nekompromisně po penězích a mohlo by to být rozhodně ještě horší. 

Tak si přejme, ať nám GC.com ještě dlouhá léta prosperuje a zkvétá :-) 

Groundspeaku přeji také všechno dobré, odvádějí relativně dobrou práci za celkem rozumné peníze. Jediné riziko je v tom, že mají autorská práva na úžasné dílo mnoha dobrovolných autorů. Zatím je to v pořádku, ale kdyby se nedejbože v budoucnu něco zvrtlo a stala se z nich “zlá” firma, bude naše  kolektivní dílo v … Daleko férovější by bylo, kdyby “surová” data dali pod nějakou svobodnou licencí (např. jako wikipedie). Rozhraní k datům a vůbec vše okolo ať je klidně placené.

[quote] vrabcak: Groundspeaku přeji také všechno dobré, odvádějí relativně dobrou práci za celkem rozumné peníze. Jediné riziko je v tom, že mají autorská práva na úžasné dílo mnoha dobrovolných autorů. Zatím je to v pořádku, ale kdyby se nedejbože v budoucnu něco zvrtlo a stala se z nich "zlá" firma, bude naše  kolektivní dílo v ... Daleko férovější by bylo, kdyby "surová" data dali pod nějakou svobodnou licencí (např. jako wikipedie). Rozhraní k datům a vůbec vše okolo ať je klidně placené.

[/quote]

Pokud by se to "zvrtlo" tak přece nám, autorům těch skvělých kešek nic nebrání je odnést, nikam to nenahlásit, a pak celý geocaching vyhnije.

Tím jsem jen chtěl řící, že Groundspeak musí velmi pečlivě vážit mezi businnessem a opensourcem (nebo jak by se dalo dobrovolné zakládání keší nazvat). A myslím, že hoši od groundspeaku nejsou o nic hloupější než já, takže jim to určitě už dávno došlo.

[quote] groula: zapněte si Adblock a nemusíte bordel na netu řešit. Na novinky.cz a jiný stránky se se zapnutym Adblockem už ani nedá koukat...

[/quote]

Dik Groulo, nejak jsem na ten Adblock pozapomnel. 

Ja nevim jak vam, ale me docela dost vadi ten pokrytecky-polovicaty pristup Groudspeaku. Me je jasne, ze jde jen o obchod, o prachy. Ale jak to tu ctu, neni to jasne kazdemu. Uz babicka rikala, ze nic neni zadarmo. Ale Groundspeak pomerne slusne vyuziva prace mnoha dobrovolniku ke svemu financnimu prospechu. A za praci jim neplati! Vytvari restikce abychom prace tech dobrovolniku nemohli vyzivat my, ostatni dobrovolnici, kteri take odvadime praci. Groudspeak zadarmo bere, ale zadarmo nedava. Ne, neco tu neni v poradku. Dobre, je tu jakasi pridana hodnota, za kterou by mohl pozadovat odmenu. Ale omezovat pristup k datum, to je velka lupmarna, protoze ta data vytvorili dobrovolnici bez naroku na odmenu. Jenze kdyby byl pristup k datum volny, asi by tu pridanou hodnotu dokazali vytvoril dalsi dobrovolnici opet zadarmo, a GS by se musel vice snazit, aby jeho pridana hodnota byla konkurenceschopna, abych byl ochoten za ni zaplatit. A tak se vubec nedivim, ze vznikl OpenCaching.

Uz zase spory, jestli byla drive slepice nebo vejce? Je prece jasne, ze je to uplne obracene. Nikdo k nicemu neni nucen a je velka lumparna tvrdit, ze je pristup k datum omezovan. Je jen zvolen alternativni (snadnejsi anebo pracnejsi) pristup k tymz podstatnym informacim, plus samozrejme urcity bonus v nepodstatnych ale prijemnych doplncich pro sponzory. Oprava: Kombajnista Ten, kdo potrebuje vetsi objemy dat asi priplati, normalnim hledacum fungujicim zdarma ke stesti nechybi nic.

Groundspeak nam ZADARMO nabizi prostor pro vymenu informaci o kesich a to v celosvetovem meritku, vsechno na jednom miste. Ke VSEM informacim potrebnym pro hru se dostane kazdy a to ZADARMO.
Aspon ja jsem jeste nepotreboval ani dolar na ziskani souradnic, hintu atd atd. Zadarmo jsem taky pouzil jejich diskovy prostor abych mohl vyvesit svoje kese, logy pisu zadarmo i zadarmo posilam obrazky a Melmana za jeho styl ukladani kesi prudim taky uplne zadarmo :-).

Az jako nadstavba je tu tzv. premium membership, tedy DOBROVOLNY prispevek, kterym je MOZNOST zasponzorovat necim navic naklady spojene s technickym provozem a udrzet tak sveho oblibeneho konicka pri zivote.

Mimochodem, ve prospech TOHOTO hezkeho ceskeho serveru jsem uz penize daval a zadny bonus jsem neobdrzel, spis malus :-). Jaky vyraz bys teprve pouzil tady?

Já myslím že je to konečně spravedlivé. Protože se Premium memberům reklamy nezobrazují, tak už nemůžou podezřívat BM, že jsou to vyžírkové, kteří tyjou z jejich příspěvků, takže rozhodnutí je na každém, co si zvolí.

No a s tím opencachingem bych byl opatrný - kolik je tam keší? Kde je Pitr, který to před rokem a půl tak propagoval? Ani tam nearchivoval svoje zrušené keše, navíc pro každou zemi je potřeba si vytvořit účet, informace jsou většinou pouze v lokálním jazyce...

S vyznenim prispevku souhlasim, ale spravedlive to jeste tak docela neni :-). Je totiz porad rozdil platit ze sveho, nebo prendavat ( v duchu hesla “z ciziho krev netece”) prachy z kapsy sponzora reklamy do kapsy Groundspeaku :-).

Souhlas, jen s jednou výhradou. Groundspeak žádná data neposkytuje, pouze je "ukazuje k nahlédnutí". Další práce s daty z GC.com je nelegální (viz kauza cahemapa). Pokud by data (jen data !) ze systému byla pod CC nebo GNU-FDL nebo podobnou licencí, je vše OK, takhle je to mírně neetické. Ale jsou v životě i horší věci :-)

Myšlenka OC je dobrá, ale naprosto zásadní chyba je regionalizace. Kdyby ho od začátku budovali jako globální, je myslím dnes někde jinde.  

kdyby OC byl globalni, pak je z to Groundspeak. pochopte uz jednou, ze statisice kesi, fotek, miliony logu atd nikdo zadarmo (s jistotou pristupu do databaze, kdy se vam zachce, bez vypadku atd....) spravovat a prechovavat nebude. GS je vydelecna firma (dle meho odhadu velmi) a reklama je jen dalsi z praminku penez, ale opencaching neni reseni. predstava, ze se vytvori nadsenecky tym dobrovolniku,. je dosti utopisticka. jednoho dne je to proste prestane bavit.

Ano, že někdo vytvoří Mozillu, Linux, Wikipedii... jsou také jistě utopistické myšlenky. A Achiles nikdy želvu nepředběhne :-)

Promin, ale me je Groundspeak pro ucely hledani poskytuje. Muzu ti ukazat, ze ta data mam na svem pocitaci, pdacku, telefonu a kdykoliv se k nim muzu offline vratit. Mam je i v sanonu s papiry, v kosi na papir a minule jsem je mel i rozcupovane v pracce.

Ale jinak nejsou libovolne pouzitelna a ja jsem tomu rad. Je v MEM (i tvem, i jejich) zajmu, aby se data volne nesirila, protoze me ta hra bavi a kazdy kdo si pro ne jde na Groundspeak k chodu tehle hry i me (tobe, jim) prispiva.
Zadne dalsi “nakladani” s daty neni k samotne hre potreba.
I takhle s daty muzu delat vsechno, co mi smlouva, kterou jsem dobrovolne a pri plnem vedomi uzavrel pri registraci na geocaching.com, umoznuje.
Podepsat smlouvu a pak se divit ze je treba dodrzovat a snazit se to obch…(azet) je neeticke nejen mirne.
Kazdy kdyz ted vidi, ze je o to zajem by umel data vystavit na SVEM webu a prizivovat se. Je dobre, ze legalne to nejde.
A srovnavat nepretrzitou spravu dat tohoto rozsahu s jednorazovym vyvinutim softveru, ktery si dal zije svym zivotem na uplne jinych stanicich a serverech (Linux, a dalsi tebou zminovane) nejde, na tom se myslim shodnem.

nic z toho nepredpoklada nepretrzitou nonstop udrzbu a starani se.

edit: koukam, ze v posledni vete to napsal uz jarry.

Technická poznámka: bez nepřetržité údržby a dalšího vývoje by pravděpodobně Wikipedie, Apache, PostgreSQL, Firefox, Linuxové jádro, atd., dávno neexistovaly.

Ta představa, že stačí aby se dala dohromady parta programátorů kteří během 1 roku vytvoří třeba ten Firefox, a pak už si jen všichni užívají slávy a mají po práci, fakt neodpovídá skutečnosti :).

Vem si, kolik je jen potřeba věnovat času třeba jen sledování a hledání bezpečnostních chyb a jejich záplatování.

Je velmi posetile vytrhnout mou vetu z kontextu, odstrihnout vyvetleni a velmi unahlene vystrelit takovyhle jedovaty sip. Naivni reakce, kterou bych skutecne od inteligentniho cloveka stezi mohl ocekavat. Tema je zretelne na delsi polemiku, ktera zjevne nic nezmeni, ale zadna vec neni cerna, nebo bila.

Ale ze GS je firma jejimz hlavnim produktem je zisk je nabiledni. A ze ke svemu zisku vyuziva prace lidi za kterou jim neplati je take kazdemu jasne. A to se mi prave nelibi. Kdyby tato ziskova firma nejak prispivala na provoz lokalnich GC serveru, nebo jim alespon nebranila v rozvoji, kdyby posilala nejakou odmenu revírníkům za jejich hodiny a hodiny práce, pak by to bylo o hodne prijatelnejsi podnikani. IMHO, tj. v prekladu - podle meho skromného názoru.

Někteří diskutující mají pořád velký problém rozlišovat mezi zadarmo a svobodným. Naopak, svoboda bývá dost drahá :-) Chápu, že američani s tím můžou mít díky jazyku problém, ale pro Čechy je to snad pochopitelné. Takže ještě jednou a polopaticky: Nikdy jsem neříkal, že Groudspeak nemá právo vybírat peníze - naopak, jejich práce si vážím, považuji ji za poměrně zdařilou a  rád  jim  přispěji.  Ale  to  nic  nemění na tom, že považuji za nemorální jejich zneužívání autorského práva k vytváření monopolu. Nemám absolutní problém s tím, že jejich servery běží na windows (to je jejich technologické rozhodnutí), ani že nedávají kód své aplikace jako open source (to je jejich obchodní rozhodnutí), že se na serveru zobrazují reklamy (zatím nijak neobtěžuí) ani s tím, že si chrání své obchodní známky (ostatně třeba Linux nebo Firefox jsou také obchodní známky). Pokud udrží kvalitu, klidně zaplatím. Ale s  čím mám zásadní problém je, že dovedeno ad absurdum nemůžu ani ukázat vytisknutý listing cache kamarádovi. Takovéto zbytečné omezování svobody, notabene když se jedná o komunitní projekt, mi prostě vadí.

Pokud nam ani jednomu reklama v listingu nevadi, o cem se to tu sakra vubec bavime :-)? Takze jen strucne :-).
O zadny monopol se pochopitelne nejedna, pred casem v pocatcich bylo skoro soubezne spusteno a mozna jeste bezi nekolik podobnych projektu (Navicache, pozdeji truc projekt opencaching a dalsi, uz si je ani nevybavim), kdy lidi uverejnovali tytez kese na ruznych mistech a taky je na ruznych mistech logovali, takze jsi treba bezel na FTF a uz tam davno byli dva z navicache, protoze tam kes byla uverejnena uz tyden, coz jsi se ovsem nedozvedel :-), a proto ostatni skomiraji nebo uz zanikli. Proste centralizace je v tomto pripade vyhodou, takze vsichni se spojili u Groundspeaku a vyuzivaji vsech vyhod silneho celosvetoveho poskytovatele dat.
Je tady dale otazka, k cemu by takovato dejme tomu “svoboda” disponovani s daty mela slouzit.
Ad absurdum neplati bez vyhrad, o svych kesich muzes informovat koho chces uz ted, o mych ale ne :-). A to ne kvuli Groundspeaku, ale protoze ja (a jiste mnoho dalsich - viz kdysi odpor proti snaze opencachingu.cz zmocnit se dat a davat je volne k dispozici na svem serveru) si to opet z duvodu uvedenych v jinem prispevku nepreju. Cili se nejedna primarne o omezovani svobody uzivatelu, ale o zachovani svobody autoru kesi. Kdo chce dat SVOJE kese volne k dispozici, ma dalsi jine moznosti.
V kazdem pripade ja z duvodu, ktere jsem popsal nize (vyse) si nepreju, aby nekdo s udaji o mych kesich a s mymi obrazky nakladal jako se svymi a zvysoval si tak na ukor Groundspeaku navstevnost svych stranek nebo nejak jinak ohybal tok financi jinam.

Všechny Terracachingy, Opencachingy, navicache atd. jsou s prominutím naprd z jednoho zásadního důvodu - nepokrývají globálně, jednotně a univerzálně celý svět při zachování jednoduchých pravidel a totální provázanosti dat (logy, fotky, geocoiny, TB…)… A v tom je obrovská výhoda geocachingu.com, neprovozuju svůj koníček jen na domácím (byť dnes geobohatém) písečku, ale snažím se nalézt kešku všude tam, kam cestuji. S tím je spojená i dnes velmi rozšířená geoturistika, kdy lidé cestují již jen pro geocaching mimo svoji zemi. A se službami nabízenými za pár šupů PM jsem naprosto spokojen… V okamžiku, kdyby nějaký server (organizace…) chtěl(a) pracovat v podobné šíří a tak globálně, bude se muset stát zákonitě komerčním objektem. V současné době je množství dat a nároky na konektivitu gc.com již tak velké, že to zadarmo prostě nejde… (jen můj účet má dnes cca 0.5 G B dat na serveru gc.com) A Groundspeaku ty vydělané doláče přeju, jsou totiž vydělané poctivě. Fascinují mne na fóru se stálé pravidelně rodící neobolševické kecy o tom, jak je Groundspeak zlý, zneužívá dobrovolné práce geokacherů atd. - protože to není vůbec pravda. Pokud se to někomu nelíbí, ať vybuduje a provozuje geocaching na jiném principu - ovšem to, co mi nabízejí již jmenované “free-cool-in” pokusy mne opravdu neláká…

Ještě by to chtělo založit nějaký kačerský odbory a vyrazit na Václavák. [:S]