Reklama v listingu

Centralizace je samozřejmě výhodu, uvádím to také jako IMHO hlavní příčinu neúspěchu OC.

Ale že by data z GC.com byla nějaká výhra? Např.:

- udělat cachemapu ČR - ZAKÁZÁNO

• lokalizovat stránky - ZAKÁZÁNO

• udělat žebříček kačerů - ZAKÁZÁNO

• udělat hodnocení keší - ZAKÁZÁNO

• udělat pořadí nejnavštěvovanějších keší v nějakém městě - ZAKÁZÁNO

• udělat si na svoje stránky mapu nalezených keší - ZAKÁZÁNO

• jakýkoli další přínosný nápad - ZAKÁZÁNO

To je to co mi vadí. Přitom všechny uvedené příklady by naopak GC.com přinesly další potenciální zákazníky a zvedly návštěvnost. Jedná se o věci, které GS nechce realizovat, protože asi z jeho pohledu mají malý poměr vynaložená práce/zisk, ale přitom by se našlo spousta dobrovolníků, kteří by práci udělali za ně.

Proti zneužívání dat a přesměrovávání peněžních toků je možné se velmi účinně bránit, nebudu opakovat příklady, pozoruji, že je to házení hrachu na stěnu [:)]

ad 1: cachemapa tam je (použij popř. Google Earth)

ad 2: Jen to ne! Už se těším na stránky v jazyce Bantu či mandarínštině, sám bych prosazoval alespoň základní info v ENG u každé keše... listingy jen v češtině mne připadají poměrně smutným výrazem pro naši jazykovou tupost (nemusíme se chovat jako Němci a mít listingy jen v němčině). Stránky musí zůstat mezinárodně srozumitelné por člověka se základní znalostí angličtiny...

ad 3: žebříčky cacherů existují, byť externí... ale že bych je musel sledovat každý den a onanovat u toho, to fakt neee...

ad 4: kriste pane, něco tak strašně subjektivního a v českých podmínkách snadno zneužitelného, raději neeee.... Sám vám jak je někdy okamžié hodnocení keše ovlivněno mou náladou, počasím, okolnostmi atd. Kromě toho jako PM máš možnost bookmarks... Popřípadě využití externího bodování v listingu pokud Ti to tak stašně chybí...

ad 5: Co Ti to řekne??? Obecně patří mezi nejnavštěvovanější ne ty nejlepší, ale ty nejjednodušší drive-in, o kvalitě keše to  opravdu nic neříká...

ad 6: nic takového zakázané není...

ad 7: napiš do fóra Groudspeaku, není pravda že nereagují na žádosti a návrhy... Pokud se Ti zdá jakýkoliv z Tvých nápadů tak přínosný, zabojuj za něj...

M.

ad "ad 4") Nediskutovalo se tu nedávno o PM bookmarcích nějakého kačera, který si vytvořil seznam "odpadkové cache", do kterého se nakonec dostaly i úplně normální kešky? Tolik ke zneužitelnosti.

ad "ad 5") Asi zkusím navrhnout Groundspeaku, ať zruší údaje o počtu nalezených keší ve statistice každého kačera. Stejně je to údaj k ničemu, podobně jako statistiky navštěvovanosti.

Mne tohle připadá hodně demagogické. To že Groundspeak neimplementuje to co ty bys zrovna potřeboval ještě neznamená že je to ZAKÁZÁNO. Můj osobní názor na to co ty považuješ za zakázané je takový že mapa je užitečná věc ale dá se bez ní obejít (ano, jsou tady mapy od Googlu, dokonce je možné zobrazovat cache v Google Earth) a zbytek není myslím moc důležitý, v podstatě to jsou takové serepetičky navíc a například na hodnocení cachí bych - v zájmu celkové atmosféry na GC - nikdy nepřistoupil.

Co se týče poskytování dat cachí mimo Groundspeak tak se jim v podstatě nedivím. Není to tak dávno co jsme nadávali že "geocaching zase nejede" a tahle situace by se mohla opakovat kdyby existovaly spousty dalších stránek které při každém otevření budou načítat hromady dat z gc.com. A samozřejmě jde o to přinutit lidi aby si připlatili za nadstandardní služby. Ale to jim přeju, zřízení a provozování tohoto webu je stálo peníze a úsilí tak ať se jim to vrátí. Také jsme mohli povinně platit všichni nebo při otevření geocaching.com mohly vyskakovat mraky reklamních oken.

Nevim, kde jsi trousil tu lusteninu, ale ani po dvojim precteni vsech tvych prispevku jsem zadny priklad ochrany dat pred zneuzitim nenasel.
Tedy pokud nemam brat vazne, ze data chces chranit pred zneuzitim tim, ze je prenechas zdarma k volnemu pouziti uplne kazdemu, tudiz uz to nebude zneuzivani ale vyuzivani. Ponechas si ale povinnost jejich centralniho sberu, zpracovani a ukladani na svuj ve vlastni rezii provozovany diskovy prostor, (jediny tvuj jakz takz tematu odpovidajici navrh jak jsem ho pochopil ja). K presmerovani penezniho toku nedojde protoze zadny nebude? Anebo mi jeste neco uniklo? Muzes jeste jednou pro me? Prosim.
Edit: otazku beru zpet. Smazat to uz bohuzel nejde.

Len by som vseobecne poznamenal ze ci to uz preberiete od hlavy, noh alebo od prdele, stale to bude len vyjadrovanie nazorov proti/pro nazom inych ludi, pricom vysledny efekt (okrem prenesenych bajtov a zabraneho diskoveho miesta na gc.cz) nebude ziadny. Navrhujem uzavriet tuto diskusiu s tym ze ludia maju odlisne nazory, rovnako ako nevolite vsetci jednotne pana bradavicu, ani pana strednika. Vysledkom nebude ziadny konkretny prinos, iba ak pocuchane nervy z toho ze ten druhy nechce prijat moj nazor, aj napriek tomu ze to s nim myslim dobre. GC.COM na svoj vlastny zivot a rozhodne jeho smerovanie nezmeni nejaky flamewar na jednej z nacionalnych odnozi party nadsencov pre rovnaku vec.

Len tolko som chcel priatelia. Pekny vecer a ako sa pise v inom vlakne, pomahajme si.

Tak me zacalo zajimat, kolik prace je za nickem vrabcak. A ejhle - takovyhle nick se na GC.COM nevyskytuje. Nevim, jestli je bezne mit tady ve foru jiny nick nez na GC.COM, ale me to prekvapilo.
Pak jsem tady nasel tento vrabcakuv prispevek z 20.5.07:

…Zdravím, jsem na tom úplně stejně, taky nový Legend od Bédy a 3 nalezené cache :-)… Seznam keší jsem sosl z poi.cz…

No comment and no more questions.

[quote] Dorcadion: Všechny Terracachingy, Opencachingy, navicache atd. jsou s prominutím naprd z jednoho zásadního důvodu - nepokrývají globálně, jednotně a univerzálně celý svět při zachování jednoduchých pravidel a totální provázanosti dat (logy, fotky, geocoiny, TB...)... A v tom je obrovská výhoda geocachingu.com, neprovozuju svůj koníček jen na domácím (byť dnes geobohatém) písečku, ale snažím se nalézt kešku všude tam, kam cestuji. S tím je spojená i dnes velmi rozšířená geoturistika, kdy lidé cestují již jen pro geocaching mimo svoji zemi. A se službami nabízenými za pár šupů PM jsem naprosto spokojen.... V okamžiku, kdyby nějaký server (organizace...) chtěl(a) pracovat v podobné šíří a tak globálně, bude se muset stát zákonitě komerčním objektem. V současné době je množství dat a nároky na konektivitu gc.com již tak velké, že to zadarmo prostě nejde... (jen můj účet má dnes cca 0.5 G B dat na serveru gc.com) A Groundspeaku ty vydělané doláče přeju, jsou totiž vydělané poctivě. Fascinují mne na fóru se stálé pravidelně rodící neobolševické kecy o tom, jak je Groundspeak zlý, zneužívá dobrovolné práce geokacherů atd. - protože to není vůbec pravda. Pokud se to někomu nelíbí, ať vybuduje a provozuje geocaching na jiném principu - ovšem to, co mi nabízejí již jmenované "free-cool-in" pokusy mne opravdu neláká... [/quote]

Naprostý souhlas. Za GC.COM je obrovská práce a těch pár kaček za PM je směšných. Každý kačer má volbu, kde a jak bude publikovat svoje kešky. 

Dneska jsem si všiml, že i na home page je reklama vpravo pod vyhledávacím okénkem. Ta tam nebyla. A jsem taky PM user..

[quote] Tom Klíčník: Co si furt stěžujete? Když jim ty peníze nedáme my, musí si je opatřit jinde. A brečet, že si "dovolili" vydělat (na náš úkor)? To je přece blábol. Mimochodem - reklama je na gc.com co pamatuju a nikdy to nikomu nevadilo...

[/quote]
Možná to bude tím, že nikdy nebyla uprostřed listingu… [;)]

Kdyby byla na nějakém rozumném místě, tak nikdo neřekne ani popel. Takhle to ale bohužel jen pokračuje ve změně vzhledu stránek k horšímu. Aspoň mně se tedy nový design moc nelíbí.

edit: Koukam, ze od posledne, kdy jsem to nejak podrobneji zkoumal (relativne dávno), to zas trosku pozmenili a dokonce uz je pridany i slovni popis velikosti, takže už to není tak špatné ani z mého pohledu. [:D]

mozna by taky neskodilo prestat delat z groundspeeku nejaky chudinky kterym skoro nikdo nic neplati, nemaji prijmy a nemaji poradne ani na provoz serveru :wink: takze by neskodilo setrit prave s takovymi blaboly typu kdyz jim ty penize nedame my…
Kdyz tady probihala debata o PM tak se tady nekteri ohaneli tim jak muzeme byt radi, ze nam GS nedava zadnou reklamu, krome reklam na sve obchody,
ci spratelene obchody(servery) a najednou BUM a uz je tu google reklama a pro vsechny i PM :wink:

Proste GS ma dost penez a chce videlat vic, s tim nic nenadelame tak nevim co tu porad resite

Opravdu Češi nepřestanou závidět každému uspěšnému ???!!!! 

Uvědome si, Groundspeak nám zprostředkoivává bezva zábavu a vzhledem k tomu že se komunismus ve světě neuchytil, tak po nich nikdo nemůže chtít aby to dělali zadarmo! Já jim ty peníze za reklamu přeju a osobně jim těch necelých šedesát korun za PM měsíčně rád zaplatím.

Doba svazarmu a pionýra kdy jsme měli zábavu zadarmo je nenávratně pryč. Zapalť pámbuh.

Groudspeak prodává data, která jsme jim my sami zadarmo poskytli. Fér by bylo, kdyby PM měli automaticky ti, kteří založí třeba 10 nebo kolik keší. Protože založení pěkné kešky taky něco stojí. A když my to pro spoluhráče děláme zadarmo, není důvod platit cokoliv komukoliv. Stačilo by zřídit národní databázi kešek - jako je na oc.cz  - a z gc.com je smáznout. A byl by klid - ať si prodávají pm sami sobě. A co se týče nákladů na provoz gc.com, tak ty jsou US$0.0001 na jednoho cachera a den. Relativní náklady gc.cz jsou určitě mnohem větší. Pro mě politika gc.com znamenala takové znechucení, že jsem se hrou skončil už loni.

Však můžeš své keše z gc.com smáznout a přesunout je jinam. Co ti brání? Tam budeš dokonale svobodný - ale asi jen do doby, kdy se na oc.cz přihlásí víc lidí, než server zvládne, a bude potřeba upgrade. Já se nikam přesouvat nebudu, politika GC.com mi vyhovuje, velmi rád jim přispěju těch pár dolarů, občas kliknu i na reklamu a zdarma ještě přidámzaložené keše.

Všiml jsi si třeba, jak ubyly výpadky GC.com? Před pár měsíci se na web velmi často vůbec nedalo přihlásit, teď už se s výpadky vůbec nesetkávám, i když loguji v neděli večer nebo v pondělí. Tohle nespadlo z nebe, a troufám si tvrdit, že zajistit kapacitně chod tak velkého webu nebude žádná legrace.

Jak jsem napsal, gc už nehraju, takže mě výpadky nebo nevýpadky nezajímají. A provoz databáze s českými keškami by v pohodě zvládla i 486ka s 1GB diskem na 10 megové lajně, na níž by běžel SQL server. API na gc.cz by jenom posílal dotazy a vkládal nové záznamy. Konec konců by mohla databáze běžet přímo na gc.cz a nikdo by žádný vliv na výkon ani nepoznal.

[quote] Solipso: Jak jsem napsal, gc už nehraju, takže mě výpadky nebo nevýpadky nezajímají. A provoz databáze s českými keškami by v pohodě zvládla i 486ka s 1GB diskem na 10 megové lajně, na níž by běžel SQL server. API na gc.cz by jenom posílal dotazy a vkládal nové záznamy. Konec konců by mohla databáze běžet přímo na gc.cz a nikdo by žádný vliv na výkon ani nepoznal.

[/quote]

Tak to udělej, nikdo ti nebrání. Mě by zase nebavila hra, která se odehrává jen na našem malém písečku.

Btw: Kam se poděl tvůj veliký učitel dr. Che? Mě se po tom obrázku stýská. [+o(] 

[quote] Solipso: Jak jsem napsal, gc už nehraju, takže mě výpadky nebo nevýpadky nezajímají. A provoz databáze s českými keškami by v pohodě zvládla i 486ka s 1GB diskem na 10 megové lajně, na níž by běžel SQL server. API na gc.cz by jenom posílal dotazy a vkládal nové záznamy. Konec konců by mohla databáze běžet přímo na gc.cz a nikdo by žádný vliv na výkon ani nepoznal.

[/quote]

Nerad bych to házel nějaká moudra, ale vzhledem k tomu, že jsem pracoval ve firmě vyvíjející GIS, tak věř, že pokud chceš nad byť 3,5tis. záznamy prostorově vyhledávat, tak ti 486 rozhodně nebude stačit :). Zkoušel jsi to aspoň někdy?

[quote] Solipso: Pro mě politika gc.com znamenala takové znechucení, že jsem se hrou skončil už loni.

[/quote]

Pročpak skrýváš svůj vzor? Velkého Che Guevaru? Ostatní by alespoň rovnou věděli s kým mají tu čest. [;)]

Jinak ti samozřejmě k tvému rozhodnutí blahopřeji. 

Prostorově vyhledávat na serveru nemusíš. To může s daty dělat klientský program, klidně java applet u prohlížitele. Celý soubor keší v XML (název + souřadnice waypointu) má tak 500k a může být uložený na rychlém mirroru. Ale věř tomu, že do okruhu 16 km by to u nás, když by na to přišlo, zvládla i ta 486ka - teda pokud by ses obešel bez „find caches along the route“