Reklama v listingu

[quote] Solipso: Groudspeak prodává data, která jsme jim my sami zadarmo poskytli. ....

[/quote]

Co to je za logiku pořád? Jaké prodávání? Groundspeak udržuje a spravuje databázi kterou jsme si my, účastníci hry naplnili svými daty a za tuto správu požaduje jistý poplatek - a to jenom za nadstandardní služby bez kterých se dá žít.

[quote] Solipso: A když my to pro spoluhráče děláme zadarmo, není důvod platit cokoliv komukoliv.

[/quote]

Počítače na kterých to běží nejsou zadarmo, připojení k síti není zadarmo, lidé kteří to udržují v chodu to nedělají zadarmo ve volném čase ....

[quote] Solipso: A co se týče nákladů na provoz gc.com, tak ty jsou US$0.0001 na jednoho cachera a den

[/quote]

Máš k dispozici výroční zprávu o hospodaření Groundspeaku že to tak víš? (Mimochodem by mne také docela zajímalo kolik peněz Groundspeakem proteče. Už proto abych viděl kolik se za PM vybere, jaké má GC další zisky a jak s tím vším vyjde.)

[quote] Solipso: Pro mě politika gc.com znamenala takové znechucení, že jsem se hrou skončil už loni.

[/quote]

Ve mne politika Groundspeaku žádné znechucení nevyvolává. Kromě peněz za trackovací kód na jednom coinu ode mne ještě neviděli ani cent a nic a nikdo mne nenutí abych jim zaplatil.

[quote] Aviatik: Co to je za logiku pořád? Jaké prodávání? Groundspeak udržuje a spravuje databázi kterou jsme si my, účastníci hry naplnili svými daty a za tuto správu požaduje jistý poplatek - a to jenom za nadstandardní služby bez kterých se dá žít.

[/quote]

Právě že jsme ji naplnili svými daty, ale najednou se z nich stanou data groundspeaku, takže nemůžeme mít chachemapu na gc.cz, nemůžeme v PDA mít listingy ze SmartGC, nemůžem si stáhnout seznam kěší pro celou republiku, můžeme jen klikat a klikat a dívat se nareklamní bannery.

[quote] Aviatik: Počítače na kterých to běží nejsou zadarmo, připojení k síti není zadarmo, lidé kteří to udržují v chodu to nedělají zadarmo ve volném čase ....

[/quote]

počítače jsou téměř zadarmo, připojení je téměř zadarmo. Akorát ti lidi, kteří to progrmovali a udržují, ti teda nejsou zadarmo. Ti jsou ku*evsky drazí!!!!

[quote] Aviatik: Máš k dispozici výroční zprávu o hospodaření Groundspeaku že to tak víš? (Mimochodem by mne také docela zajímalo kolik peněz Groundspeakem proteče. Už proto abych viděl kolik se za PM vybere, jaké má GC další zisky a jak s tím vším vyjde.)

[/quote]

Nemám, je to jen hrubý odhad. Teď si myslím, že jsem to trošku přepísk; nejspíš tam těch nul mělo být víc. 

[quote] Aviatik: Ve mne politika Groundspeaku žádné znechucení nevyvolává. Kromě peněz za trackovací kód na jednom coinu ode mne ještě neviděli ani cent a nic a nikdo mne nenutí abych jim zaplatil.

[/quote]

Ve mně vyvolává, a proto nehraju. V tobě nevyvolává, a proto hraješ. Všechno je tedy tak, jak má být.[;)] 

[quote] Solipso: Prostorově vyhledávat na serveru nemusíš. To může s daty dělat klientský program, klidně java applet u prohlížitele. Celý soubor keší v XML (název + souřadnice waypointu) má tak 500k a může být uložený na rychlém mirroru. Ale věř tomu, že do okruhu 16 km by to u nás, když by na to přišlo, zvládla i ta 486ka - teda pokud by ses obešel bez „find caches along the route“

[/quote]

Můžu se zeptat co tu řešíme? Server pro uložení XML, které si budeš muset pro práci s kešemi stáhnout (byť to za tebe udělá applet) nebo aplikační/DB server? Jestli to první, tak stačí i 386... Potom ale nepočítej s tím, že se k něčemu takovému dostaneš z mobilu/PDA/slabšího PC. Btw: pro zjištění první nejbližší cache si budeš muset stahovat celého půl mega?

16km je nějaká směrodatná vzdálenost? Stačí všem? Jsem XYZ a mám odloveno vše do vzdálenosti 16km - mám přestat hledat, protože to už nezvládne stroj? Přispěji na koupi nového? Není na tomhle právě založené GC.com?

Neřešíme nic, jde jen o to, že pro podobnou aplikaci jako je gc.com není potřeba žádný masivně paralelní superserver s několika terabyty RAM, ale že v rámci ČR by na to v pohodě stačil - v případě pouhého DB serveru (což by mi stačilo) 386, v případě SQL s vyhledáváním, plánováním tras a vším možným s véééélikou rezervou klasický dual/quad xeon za 30/50 tisíc korun. Umístění na farmě přijde na 1000/měsíc, i míň.

K malému výkonu PDA a mobilů: No nevím, naplánování trasy ze Židlochovic do Heidelbergu trvá na 400MHz Samsungu asi tak vteřinu, a to je tam těch bodů o dost víc, než keší na celém světě. Taky ty mapy maj stovky MB (vs. stovky KB dat keší).

Ano, těch 16 km opravdu odpovídá 10 mílím, v níchž umí vyhledávat gc.com [:)] 

Ale pointa mého příspěvku je jiná: Považoval bych za rozumné, aby naše data nám byla k dispozici všem, nezkreslená reklamními obrázky a zdarma. Prostě jen data - listingy keší a logy - a ať si s nimi každý z nás dělá co chce, kdy chce a jak chce. Klidně paralelně s gc.com Ať se svými daty můžeme sami volně zacházet a nemusíme škemrat o licence u strýčka Sama.

budu trochu oponovat, sice to nesouvisi s reklamami, ale s openpristupem

Ja treba nestojim o to, aby data o mych cache byla pristupna VSEM. Jestli se mi neco nelibi tak piratsky dostupne databeze cachi jako POI. A open pristup je neco podobneho. V soucasne dobe by se mel k souradnicim cachi pouze uzivatel zaregistrovany na gc.com. A to je trochu filtr. Dokazes si predstavit co by udelalo s cachemi kdyby databazi cachi dostal uzivatel primo do travinckovskeho legenda a pak vyrazil plenit mesto? Dekuji, nechci.

Já ne. Solipsovy kešky u Brna se mi líbily, a leckteré vtipné logy taky.  

Psal jsem, že data mají být přístupná nám všem, tedy třeba všem, kteří mají účet na gc.cz a doporučení od 2 skalních kešerů, jestli chceš. Pro mě je v současnosti (pirátská) databáze POI jediným dostupným zdrojem všech waypointů keší v ČR tak, abych je dostal do GPSky. Teda kdybych chtěl hrát dál, což nechci - takže mě prosím neobviňujte. [:P]

Tak nevím, zdá se mi to, nebo těch reklam na GC.COM přibývá?

[quote] Sylvia999: Tak nevím, zdá se mi to, nebo těch reklam na GC.COM přibývá? [/quote]

Po vypnutí blokování vídím pořád jen tu jednu stejnou, ale moc mně potěšilo, že  změnila místo do pravého sloupečku pod atributy. Tam už tolik nevadí, takže super. Možná si čas od času kliknu. [;)]

edit: Pak je tam teda ještě samozřejmě ta druhá v levém menu, ale ta už je tam hódně dlouho a týká se geocachingu.

[quote] Solipso:

Psal jsem, že data mají být přístupná nám všem, tedy třeba všem, kteří mají účet na gc.cz a doporučení od 2 skalních kešerů, jestli chceš. Pro mě je v současnosti (pirátská) databáze POI jediným dostupným zdrojem všech waypointů keší v ČR tak, abych je dostal do GPSky. Teda kdybych chtěl hrát dál, což nechci - takže mě prosím neobviňujte. [:P]
[/quote]

Když nechceš hrát, pro se tím vůbec zabýváš, co tu vlastně děláš?

Učet na GC je dostupný zdarma všem kteří chtějí, V reklamně nevidím žádný problém.  Komunizmus je opravdu už za náma.

PS: jdu klikat na reklamu [Y]

Cákryš, kde je to blokování? SOS !

Sylvia999

Hmm super, měl jsem to před předchozím příspěvkem asi lépe prozkoumat. Stránky gc.com jsou reklamou opravdu prošpikovány skrz na skrz a její umístění je fakt hodně nevhodné. Zapínám znova blokování a kroutím hlavou ještě více. [N]

Já blokuji pomocí sw firewallu,  ale mělo by to jít i adblockem ve firefoxu.

Tak jsem se konečne dokopal k americkym forum a aspon podle tohohle ty penize fakt mozna nemaj. Tak nevím. Každopádně reklamy mezi řádky výpisu vyhledávání cachí dělají vyhledávání přinejmenším dost nepřehledné a nezbývá než to vypnout všechno včetně teď už celkem inteligentně umístěné reklamy v listingu a neklikat tím pádem vůbec. [:(] No možná zauvažuji o PM dřívě než jsem plánoval.

No, přesně jak tam píše:

"We'll see whether this will remain or not after the weekend."

Podle toho se zařídím a zauvažuju o aktivaci adblocku. Původně sem to neměl v plánu a reklamu si nechat zobrazovat (jako teda alepsoň minimální příspěvek pro gc.com), ale reklama ve výpisu cachí, to už je trochu silný kafe ... 

Ja bych jen dodal, ze pouhym zobrazenim reklamy GS nic neziska, teprve az kliknutim na ni se jim sypou dolace, takze pokud nehodlate na reklamu klikat, tak si tam ten Adblock s cistym svedomim nainstalujte.

Zajimave IP pro blokaci… Local WF na IP 72.14.207.164 a 72.14.207.165 a neni co resit …

[quote] stefa: Ja bych jen dodal, ze pouhym zobrazenim reklamy GS nic neziska, teprve az kliknutim na ni se jim sypou dolace, takze pokud nehodlate na reklamu klikat, tak si tam ten Adblock s cistym svedomim nainstalujte.

[/quote]

Neplatí Google AdSense i za shlédnuté reklamy? Mám za to, že je to sice výrazně nižší částka (limitně se blížící nule [:)]), ale že se za shlédnutí přece jen platí.

Já se nerad nacházím v jednom spolku s lidma kteří mají poněkud narudlé smýšlení, takže mě velice potěšilo že alespoň jeden opustil naše řady. Bohužel jich pár zase přibylo..... [:(] 

Navíc nechápu lidi kteří když s něčím demonstrativně skoncují tak i nadále mají potřebu se k tomu vyjadřovat a radit jak by to šlo "lééépe" dělat. [:S]

Protože jsem se zrovna nudím v práci, dočetl jsem se až sem, podíval jsem se na ten výpis kešek v okolí a musím konstatovat, že je to sice hnusné na pohled, ale úplně snadno to přežiju a občas i kliknu. A je to. Problém je v tom, že můj názor je stejně hodnotný jako názor toho, komu to naopak vadí. Tak bych navrhoval jít na [B] nebo za nějakou dlouho odolávající keškou.

PS: Jenom zírám, kolik mám možností při psaní tohoto příspěvku, to snad ani nikdy nevyužiju. :-)

Já Solipsovi rozumím a myslím, že to cítím úplně tejně,

možná bych jen dodal, že by bylo fér, kdyby Groundspeak svým ovečkám předložil jednou za čas bilanci zisku a ztrát, kdy možná to i někde dělá (například české firmy mají tuto povinost zveřejňovat své výsledky v obchodním rejstříku a jsou volně přístupné -víte-li někdo kde hledat..?), nicméně,

myslím, že bychom koukali, jaké se zde točí díky celosvétové masovosti této hry peníze, kdy náklady na provoz hardware jsou opravdu jen zanedbatelnou položkou (obrazné přirovnání k 486ce je zcela na místě).

To přece není o závisti, nebo o tom, že by bylo členství, trackčísla apod. drahé, že by někdo nepřál někomu vydělat, nicméně člověk-teď nemyslím jedinec, nicméně celá skupina uživatelů, za to naoplátku očekává konfort a férové jednání.

Tedy se může někdo oprávněně cítit pohoršen tím, že se do listingů dostává reklama, kdy je nám do hlav mláceno, že je geocaching nekomerční záležitostí.

Nicméně, osobně chápu, že poskytnutí map od googlu taky něco stojí a třeba je právě tato součinnost vykompenzována těmito banery...

To nás však ještě nemůže stavět do role mlčících, halavou kývajících ovcí a při jakékoliv někoho pochybnosti jeho odsouvat a odkazovat na eventuální jiné plaformy.

Protože z jednotlivých cacherů je složen geocaching, bez nich by Groundspeak nebyl nic, ale Groundspeak spíš staví daleko víc na skutečnosti, že pravděpodobnost, že by se tato komunita jako celek přesídlila jinam, je rovna nule.

A co mě vadí ? Peníze zatím na PM členství mám, bylo  mi by to jedno, ale momentálně mě doslova s*re to, že se na GC.COM nemůžu přihlásit a píše to zas všelijaké chyby :-(((