Ja zas nemam problemy s mapou (je rychlejsi nez nemapovy Magellan315), ale s citlivosti teda fest… v hustsim lese s clenitym terenem je casto v podstate nepouzitelny, v tom kam se na starouska Magellana hrabe. No ale ze by s tim neslo cachovat… to rozhodne ne. Jde to velice obstojne a cache nastesti vetsinou nebyvaji na vylozene problemovych mistech.
no joo… ja to s tou citlivosti navic beru docela nenarocne - nijak zvlast me nerozcili, kdyz mam EPE 10m a honi me to od certa k dablu, aspon mam nejakou zabavu, hledani na vetsim polomeru je narocnejsi, tedy vyzva. Pokud ho clovek neresi procesavanim, ale spis hlavou, tak i zabavnejsi a intelektualne vyzivnejsi :]
Samozrejme pokud neni ukolem najit cache pod smrckem v lesni skolce, nebo pod kamenem v jednotvarnem sutovisku. Ale takhle nestastnych caches nastesti taky neni zas tak moc.
Spatny signal, resp. nizka citlivost, me muze nastvat jedine kdyz treba specham (coz je stejne moje chyba, spech na volnocasovem vylete je organizacni poklesek), pripadne kdyz mi prsi za krk a podobne. Nekdy je nizsi citlivost a tudiz presnost navadeni dokonce vyhoda - kdyz to ma autor spatne zamereny :]. Pak se jen podivuju, jak se v lozich nad tim vsichni rozciluji, protoze ja to treba ani nepostrehl… :] / no jo, vsechno se da posuzovat podle toho, z jake strany to clovek bere. ale komu to tady vlastne vykladam? ;]
Jasne, jasne. Takhle ja to beru taky… Magellan mel sice signal skoro vsude (oproti Legendu), ale s presnosti to tak super nebylo, takze na tohle jsem zvykly. Problem Legendu je, ze casto nema dostatecny signal, aby z nej clovek vydyndal aspon nejake souradnice. Kdyz se pak potrebujes nekde zorientovat, abys vubec vedel, kterym smerem dal postupovat, tak mas jednodusse smulu.
hmm, například já podle datumu založení vypadám na Bédovo dítko avšak vlastním PDA takže se tak necítím, faktem je, že jsem z “nové vlny” a k GC jsem se dostal takovou náhodou, že první ve sportce je proti tomu tutovka. Ale již po prvním nálezu jsem byl zcela pohcen! a doufám, že i nadále budu, také se snažím zakládat vlastní cache* keše* kache* jako dík ostatním kačerům, kteří je pro nás sami zakládají a o to přece jde, nikdo není neomylný ani ti pravověrní určitě nebyli když začínali, sám se stále učím za pochodu, GC má spoustu psaných i nepsaných pravidel a všechny není možné znát již při první návštěvě…proto si myslím, že ti ze staré školy by měli být k nám začátečníkům shovívavější. Nejvíc mi pobavilo, že tito “staří mazáci”, kteří se rozčilovali na jednom zdejším fóru ohledně kvality vyměňovaných věcí sami vymění docela hodnotnou věc za slevový kupon ![]()
A koneckonců když se podívám na keše ze svého okolí vetšina je založena v letošním roce, je to jen náhoda?
*nehodící se šktněte!
a abych nezapomněl ten Čtyřlístek je skutečně mistrovské dílo!!!
Taky mám datum založení účtu letošní. Sice první GPSku sem měl už někdy v roce 97, protože jsem ji potřeboval k práci. Když v roce 2000 vzniknul GC, tak jsem to i zaregistroval a povzdechnul si “škoda že je všechno tak daleko”. A celé to vypusitl z hlavy. No a letos mě ke “kešinku” přived kamarád co má GPSku od Bédy. Takže sem spíš Trávničkův synovec
Přeju všem krásné svátky a hodně hledačských úspěchů v Novém (ale hlavně v novém) roce.
Ja do te kolonky pisu bud Bedova legenda nebo pomsta od Bedy…
Slyšel jsem, že k té GPS od Bédi nebylo ani Mapsource ani mapa, je tomu tak?
Ja jsem zdarma dostal jen tu 8MB optimalizovanou pro Legend nahranou v GPS. Lepsi mapa (TOPO50 v2 nebo v3) na CD vcetne te 8MB, mapsourcu a kabelu byla za dalsich 1500 Kc. Za tu cenu jsem nevahal.
Ja svemu Garminu verim naprosto bezmezne ;-D

A jako spravnej mountfieldak jsem k tomu jeste spachal dalsi geo.diablo.komix
S citlivostí je u Legendu skutečně dost problém. Často musím při hledání cache vylézat na místa s lepším signálem.
.
.
No mezi námi, GPS je hračka pro větší kluky a holky, využitelná zejména při Geocachingu. Po orienatci v přírodě bohatě stačí busola, sluníčko, hvězdičky, hodinky… Ano, jistě, lze zaznamenávat a editovat trasy, ale furt je to, dle mého názoru, hračka.
Checht ![]()
A když je zataženo, tak busolu a a hodinky mam v GPSce …
Jistě, toho jsem si jako vlastník GPS taky všimnul… ;-). Ale v zarostlém terénu, nebo pokud, nedejbože, Amíci na chvíli shodí satelity (což není nereálné), jsi (jsme) v pérdeli. A v ten moment tě výše uvedené (zapomněl jsem na mapu), nezklamou. Stejně by mne zajímalo, kolik geokačerů je schopno orientovati se v terénu bez GPS. Checht ![]()
Hospodu najde skoro každej kešer/a. A tam už se zeptá.
Tak na tuto základní pomůcku jsem zapomněl…;-))
Jsem Travnickovo dite. Navic jsem i Husakovo dite a pomerne nedavno jsem byl v Kristovych letech. To je na jednoho fakt trochu moc. Ze jsem Husakovo, na to jsem si zvykl. Kristovo uz nejsem, to preslo samo. A Travnickovo? To neresim. Ja osobne znam dost lidi (a ja mezi ne taky patrim), kteri si u Bedy koupili to nejlevnejsi kolo jen proto, aby se snadno dostali ke slusne GPS a mohli zacit kesovat. Vzdycky a vsude se najde par tech, kteri nejsou tak fajn jako ti ostatni. A pak mame tendenci rikat:" Nojo, to za nas nebejvalo…". Ale je to blbost. Mam GPS za slusny penize, geocaching me zcela pohltil a vic neresim.
Jojo, jako obvykle reklama nerikala vse. Zdarma byla jen GPS a bylo treba za cca 1500 dokoupit mapu a kabel k PC.
Jeno,
souhlasím s Tebou, to je správný přístup k mnoha problémům. My sice k Trávníčkovým dětem nepatříme, ale umím si představit, že se nemálo kačerů pobaveně usměje nad vyplněnou kolonkou: Garmin 12 XL. Ale chtěla bych je vidět, jak by se tvářili na cestě ke keši “Češovské valy” s naším stařečkem, který nás vedl, jako tatínek vede za ručičku svého synka do školky!!!