Nechci tady zase nějké flame… tak jen k zamyšlení.
Jak víme mikrokešky jsou malé na tom se asi všichni shodnem, ať je rádi máme nebo ne… (a co teprve nanokešky :o) ) Vejde se do nich málo, kolikrát malinko papíru na logování (pravda občas i pravidla, dokonce tužtička a řezátko) …
Myslíte si, že váš papírový log nebude platný, pokud ho neopatříte razítkem, nejlépe o průměru 30mm, které zlikviduje k dalšímu logování třetinu papíru co v kešce je? …
Co vy na to? Já si myslím, že log bude platný i když na logování využiji jen kolonku k tomu předtištěnou a to taky mám razítko. Tak holt se podepíšu propiskou a do logu razítko nenarazím, přišlo by mi to sobecké vůči dalším hledačům a nefér k majiteli kešky, který počítá s nějakou kapacitou logu…
I když jak jsem se nedávno přesvědčil, tak někteří kešeři neumí číst…možná bláhově doufám, že umí psát…
Jojo taky jsem se s tim setkal, v logu bylo jeste tak 7 volnych mist a pak buch, prede mnou tam dal nekdo razitko a hned 3 mista byla fuc
Ale s tim asi nic neudelame Nekdo si tam to razitko proste musi dat
Zrejme je to vo vacsine pripadov vec nedostatku empatie - a tu si nepomozeme. Ale snad by pomohlo udomacnenie atributu “no stickers” v listingu skryse:
Stretol som sa s nim pri viedenskych mikroskrysach, ako napr. tejto . V logbooku ozaj nebolo jedineho razitka. Hadam by taka ikonka pomohla eliminovat aspon 50% razitok... Ale chcelo by to asi vystiznejsi piktogram, tato zlta lepka velmi nevystihuje, to co ma.
Na to jsem uz kdysi navadel rec kdyz razitka vznikala, pak jeste a naposledy v tomto logu Nezda se, ze by nekdo logy cetl, natoz aby jim prikladal nejakou vahu.
Tady ve forech je to marny, je to marny, je to marny, jako kdybys hrach.
Dokonce jsem napsal jednou na logbook jedne sve kese ze logy s razitkem neprimerene velikosti budou nasledne mazany, ale pak jsem svesil usi, zavrhl to a vozim si vic papiru . Nejradsi mam paperless cachery s obrstemplem :-).
Nejde jen o razitka, kolikrat koukam na klasicky filmovkovy logsheet - o vysce A4ky, z ktere byl ustrizeny - ktery obsahuje na jedne strane treba tri logy, dva takove jaksi normalni, zabirajici po dvou centimetrech, a pak jeste jeden napsany rozmachlym pismem, popisujici dramaticke zazitky a dojmy z hledani… :] // To je ale jen dalsi z mnoha moznych ‘povzdechovych’ vlaken. / Vznikne i tady flame diskuse, treba o tom, ze vlastne kazdy ma pravo logovat se jak chce, poridit si jake razitko chce a kdo mu do toho keca je protiva a skarohlid?
Pri navrhu sveho razitka jsem vychazel z toho, aby se veslo i do malych kolonek, tzn. aby predevsim neplytvalo vyskou. Zatim se dari, vice jak jednu nepopsanou kolonku jsem nikdy nezabral a to ani v malych logboocich.
Jen jednou jsem na hodne titerne kolonce malinko preplacl predchozi log - a dodnes mne to mrzi i kdyz jmeno onoho vyznamneho cachera zustalo citelne. Ale i tak vim, ze to uz to vickrat neudelam…
Osobně jsem taky proti razítkům a nálepkám, zdá se mi to takové neosobní (teda kromě toho obrázku). Kdysi dávno jsem provozoval horolezectví a zapsat se do knížky na vrcholu skály bylo to nejlepší… nikoho nás nenapadlo nosit si sebou samolepku nebo razítko. Přemýšlel jsemo tom proč razítka a napadají mně 2 důvody: chci mít něco s obrázkem/logem aby to každá viděl a druhý prozaičtější, stihnu toho víc! Proč ztrácet čas zápisem, když za tu chvíli můžu být už skoro u další kešky Na druhou stranu ale nenašel jsem nikde zmíňku o tom, že by někdo nějak omezoval nebo určoval jak provádět logování… možná by bylo dobré do wikipedie zapsat článek o tom, jak správně logovat a co je geo-košer a co už ne. Osobně se snažíme v logu u kešky moc nerozepisovat a radši pak na netu…
No, ono to platí i o samolepkách…kolikrát jsou větší než ty razítka… jinak díky za tip… koukám, že za chvíli budou kešky plné piktogramů
Trade equal, Trade UP, Not trade, No stamps, No stickers, No nature devastation, Not dump your waste, No muggle, No war, No flame
Já nevim…taky nikde v tramvaji není napsáno, že bychom měli pouštět starší lidi sednout a taky je to tak nějak vžito jako správné a slušné… to musí být vše někde napsané??? To napadne jen mě, že když popíšu, polepím, porazítkuju půl mikrologu, tak to asi nebude to pravé ořechové??? … Pravidla… pravidla… možná trochu víc samostatného uvažování a přemýšlení by neškodilo.
Já proti kreativitě tohoto druhu (razítka, samolepky) nic nemám, spíš naopak. Jako ownerovi se mi líbí, když si doma prohlížím pospané archivované starší logy a je v nich spousta zajímavých ztvárnění razítek nebo nálepek. Ale je pravda, že nano-mikro-piko/kešku jsem zatím žádnou nezaložil. Tedy kromě té poslední, ale tam je dostatečně velký logbook vhodný i pro razítka
Důvod, proč má někdo vlastní razítko není dáno leností či rychlostí podpisu, jak tu někdo naznačoval - kdo to někdy zkusil, brzy pozná, že pohodlnější a rychlejší je uchopit tužku a načmárat jméno a datum. Podle mého jde spíš o snahu po sobě zanechat v logbooku něco hezčího, než jen ručně napsaný, kostrbatý podpis polozmrzlou nepíšící propiskou. Asi je to stejný důvod, proč někdo rád dává do keší své CWG, CPG, čočky, spony, zkrátka něco, co daného cachera nějak charakterizuje a zanechává tam něco jedinečného a osobitého. Ať už to slouží ke směně, nebo jako trvalá upomínka v logbooku ve formě “ikony”.
Ja pouzivam samolepky se svym logem jsou takkrasne barevnoucke… Zminovany problem jsem vyresil tremi velikostmi samolepek, do mikre 1x1 cm, do vetsich logbooku 2x2 cm a do obr logbooku 3,5x3,5 cm… To mi prijde rozumne ne? Lepim je do cachi, ktere se mi libily, takze to mam jako jakesi hodnoceni libi/nelibi…
Jasne, samolepky, razitka, pecetni prsteny, je to zpusob jak my, negramotni, se kultivovane podepiseme. Moji nejcasteji mnou kontrolovanou mikro je paradoxne brnensky bronzmukl a ac je tam filmovka, mam ta razitka tam rad. Na webu logy castokrat prolitnu jen jestli nebyl problem, ale kdyz jsem na kontrole, je to pekne se podivat, zvlast kdyz plno brnaku uz osobne ani z doslechu neznam. Zatim nevlastnim zadnou micronanopiko cache kam by se nekdo s podpisem nevesel a nastesti i do jinych kdyz byl logbook plny nejaka dobra duse ten kousek papiru vlozila. A proc to vlastne vubec pisu? Nevim, asi uz jsem dlouho nic nenapsal:( Vic mi vadi, kdyz nekdo nedava pozor a stylem po mne potopa mestskou micro zaloguje a pred zraky kolemjdoucich ukryje zpet. A do logu na net napise, ze bylo tam plno mudlu, ale snad me nikdo nevidel. Pak castokrat se clovek pri kontrole nema sanci podivat ani na ta razitka.
Proti razítkům (logicky nic nemám, někdy mi ale vadí velké samolepky, které nejdou rolovat. Občas taky někdo do mikrokeší nacpe nějaké předměty, které se tam pak zase nechtějí vrátit zpět.
No, od vcera jsem se snazil ty stesky pochopit, a ted se mi to snad povedlo. Velmi vysoce navstevovana mestska mikro, hmm, to fakt muze byt problem. Ale jako owner prece za chvili vidim, ze to problem je, a do listingu napisu, berte sebou papir na logbook, vysoka pravdepodobnost toho, ze dojde … 1 z 10 vezme. Ja razitka, samolepky atp. miluju, rad si je podrobne prohlizim, premyslim nad tim, co na nich je. Takrka necitelny podpis me nezaujme (abych pravdu rekl, tak ani citelny), jen zavzpominam, kde jeste jsem ho videl.
Samozrejme je slusnost a usudek nutny, nekam to fakt dat nejde. Stejne tak bych jako vlastnik neodsuzoval log plny zazitku - proste nalezce mel takovou radost, ze to napsat musel. A to udela radost me.
Kdyz nekdo nechce, aby v jeho cache logbooku byly razitka, samolepky, at si o to rekne v listingu a v zahlavi logbooku. Par opomenuti bude, ale verim, ze vetsina to bude respektovat.
…,ale jsou tací co vypotřebují na tři slova celou stránku v blokovém či sešitkovém logbooku. Proč? Já, pokud to jde, loguji i na zbytek již popsané stránky.
no co se tyce miker ala jarryho multi naproti prazkymu hradu nebo krabicek od tictac, tak je to jasny, tam mista moc neni, takze ohleduplnost je zaklad. ale treba do nejklasictejsi mikrokese - filmovky - se vejde tuzka i s papirem na 240 logu (oboustranne) s vyskou okynka mezi 2 a 2,5 cm a sirka logbooku je na vysku krabicky. vyska i sirka bohate staci na klasicky razitko, pouze pitrisovi precuhuje vlajka nad horou :)) vcera jsem mel moznost si tohle prepocitat na jandysove antiflood kampa. 10 listku po 12 okynkach na jedne strane, nahore sesitych a klasicky stocenych do rulicky ( a tuzka jeste trochu volne klapala). tak lehkym nasobkem to dela onech 240 logu i s razitkama a samolepkama. takze pokud by nase kes mela 240 navstev do roka, milerad ten logbook prijdu vymenit. spis nez dat maly list s tenkymi radky a prosbou o pouhy podpis, je potreba pripravit to na razitko, fakt uz to hodne kaceru vnima jako svuj osobni znak. a opravdu se to do filmovky vejde.
Jen detail - prave ze po nalepeni par samolepek uz to mozna tak lehce nestocis a nezasunes do krabicky, samolepky byvaji na docela tlustem papiru. V tom jsou razitka prijatelnejsi, mozna zaberou dost mista, ale nepridavaji aspon dalsi papir.
Mezi nama, myslim, ze nejde az tak o to, jak rychle se logbook zaplni - kdyz je zaplneny peknyma obrazkama, tak proc ne… Me osobne spis trosku mrzi, kdyz treba v logbooku zbyva misto na dva tri posledni logy, ale nikoho nenapadne zminit to na webu, abych s tim neco treba mohl udelat… maximalne mi pak, az se logbook opravdu zaplni, nekdo ‘vynada’, ze se nema kam zalogovat. Zkousel jsem i na posledni stranku / mistecko logbooku napsat prosbu o nahlaseni, ze je plny, ale nejak to nefungovalo, asi to narazilo na jiz zmineny problem, ze mnoho cacheru neumi/nechce cist :] // No nic, dost vzdychani, hura do prace!
Také používám razítko a připojuji se k tomu co zde napsal Mion a fili_psi. Opravdu je jednodušší napsat své jméno tužkou. Zvláště pak při použití klasického razítka s polštářkem. Procedura otisknutí razítka je v tomto případě 10x pomalejší. O rychlosti to tedy není. Log s razítkem mi prostě přijde lepší, hezčí, … Stejně tak mi potěší každé razítko nebo samolepka v logbooku naší kešky o autentickém i třeba delším logu v logbooku ani nemluvě. Samozřejmě pokud to logbook umožňuje. O tom ale tohle vlákno není, takže se vrátím k jeho podstatě. Před výrobou našeho razítka jsem uvažoval jaké si pořídit. Zda kulaté nebo obdélníkové a hlavně jak velké, právě s ohledem na jeho využití. Kulaté jsem tedy hned zavrhnul i přes to, že jeho návrh jsem měl v podstatě hotový. Nakonec jsem zvolil obdélníkové 1,4x3,5 cm, pro které jsem návrh musel přepracovat. Nakonec se ukázala tato volba jako správná, protože nemám problém se s ním vejít do kolonek logbooků. Vím, která keš vedla Poníka ke vzniku tohoto vlákna a přiznám se, že i já do logbooku této keše otiskl své razítko. Je to už cca 5 měsíců a tak si nepamatuji zda a případně o kolik přesahovalo vymezený prostor. Pokud ano veřejně se tímto omlouvám. Je ale složité vystihnout přání autora pokud není publikováno. Samozřejmě kolonky logbooku hodně napoví o autorově představě o velikosti logů v dané kešce a log či razítko přes několik řádek je opravdu asi mimo autorovo záměr. Pokud je však logbook blok nebo knížečka bez úprav je složité zjistit zda autor chce krátké logy, aby tento logbook dlouho vydržel nebo zda je radši za delší logy i s tím, že logbook bude měnit častěji. Osobně jsem radši za druhou variantu. Velice rád si pročítám logbooky. Jsou zde totiž pocity kešera přímo po nalezení. A to je někdy velice zajímavé. A pokud by logbook obsahoval jen: “pěkná keš, díky” tak si řeknu, že je asi něco špatně. Ale to už jsem zase odbočil od původního záměru vlákna. Jen ještě jednu poznámku. Samozřejmě, že nepotřebujeme na všechno pravidla, ale lidé jsou různí. Skutek (otisk razítka, dlouhý log, …) provedený jedním v dobré víře se jinému může zdát špatný. Podle mého názoru pokud někdo chce omezit délku logů, použití razítek nebo dalších věcí je vždy lepší na tuto skutečnost upozornit v listingu a logbook tomu přizpůsobit. Věřím, že valná většina kešerů toto omezení splní. Pokud ne, tak pak už je to o něčem jiném.