Zakládání EARTHCACHE se vstupným povoleno

Už dlouho jsem přemýšlel nad založením earthcache se vstupným, protože sousta přírodních památek je zpoplatněna. Bohužel jsem ale narazil na stránkách http://www.earthcache.org/ na toto pravidlo:

Can I develop an EarthCache as part of a museum or other exhibit ?

EarthCaches are a great tool for museums and other groups to provide an outdoor learning experience for their visitors. However, caches developed that require people to pay an entry fee will be discouraged.

volně přeloženo:

Můžu založit EarthCache jako součást muzea nebo jiné výstavy ?

EarthCaches jsou výborným nástrojem pro muzea a jiné skupiny při poskytování outdoorové výuky svým návštěvníkům. Nicméně zakládání cache vyžadující od lidí placení vstupného bude bráněno (jestli tvrdě bráněno nebo pouze odrazováno záleží na překladu slova "discouraged").

Vcelku toto pravidlo chápu, jde v podstatě o stejné pravidlo o nekomerčnosti jako u běžných cacheích, aby si někdo z nevinné hry neudělal živnost. Bohužel ale geokomunita tímto pravidlem přichází o možnost založení virtuální earthcache, která na podobné místa patří protože lidstvo přirozeně brání svoje památky a snaží se je zpoplatňovat. Po založení mé první earthcache (je škoda, že jich je v ČR zatím tak málo) jsem zjistil, že schvalovací proces je překvapivě rychlý a pružný. Za přezdívkou "geoaware" se kupodivu neskrývá automatický robot rozesílající předpřipravené dopisy, ale milí zdravě uvažující živí lidé ochotní odpovídat a rychle reagovat. Proto jsem se osmělil a napsal Jennifer líbesbríf o možnosti publikování earthcache na placených místech - konrétně např. v Punkevních jeskyních, o tom kolik je vstupné, že člověk za své vstupné dostane průvodce, lodičku, vycházku, o tom jak je to tam pěkné a poučné, že nemám s provozovateli nic společného a přidal odkaz na anglické stránky s fotkama. Dostal jsem následující odpověď:

We have a number of US EarthCaches that are set up with a fee to a park or a cave. In your short description, you should indicate that there is a fee at the beginning so that people are aware and also how much it is. Many people will also indicate at the top of their long descriotion the hours the cave or site is open.

We prefer not to have fee based sites, but if visitors can learn then it is ok. I would suggest if there is a part of the cave where visitors can go without a guide you could have an activity for the visitors there. Otherwise, you might ask several educational questions about the cave that they need to answer by taking the tour.

Jennifer

volně přeloženo:

Máme mnoho amerických earthcacheí, které jsou spojeny se vstupným do (Národního) parku nebo jeskyně. Na začátku listingu by jsi měl upozornit, že je nutno platit vstupné a uvést, kolik to obnáší. Mnoho lidí také uvádí otevírací hodiny jeskyně nebo dotyčného místa.

Upřednostňujeme místa bez vstupného, ale pokud se návštěvníci mohou na místě učit, pak je to v pořádku. Pokud má jeskyně část, kam se mohou návštěvníci dostat bez průvodce pak doporučuju vytvořit pro ně nějakou činnost zde. Pokud nemá, můžeš se zeptat na pár vzdělávacích otázek z jeskyně spojených s prohlídkou, které musí odpovědět.

Čili čili, doufám, že už se konečně dočkám, že mi mí Brňáci (a Harwey a sberac a ostatní obyvatelé Blanenska) [:D] konečně vytvoří tu vysněnou cache v Punkevkách a já se s tím nebudu muset drbat sám [:D][:D][:D] Na oplátku nabízím vytvoření sezónní earthcache v Archeoskanzenu na Modré vedle Velehradu http://www.archeoskanzen.cz/ který je sice taky zpoplatněný a navíc má otevřeno pouze 6 měsíců v roce, ale závdavkem přidám ještě jednu obyčejnou cache pro šetřílky a zimní návštěvníky, aby nepřišli úplně zkrátka - ovšem bez patřičného prakticky-vzdělávacího procesu, který je možný pouze při prohlídce. Samozřejmě i tady musím uvést, že s provozovateli skanzenu nemám nic společného.

Earthcachí je tady málo a myslím si, že by mohlo být daleko více, nakonec naše země je jnejen z hlediska geologie dosti rozmanitá a zajímavá. Earthcache by neměla být jen o tom se vyfotit a zalogovat. Člověk by se měl o daném místě i něco dozvědět. Zatím mám 3 earthcache (dvě tady a jednu v SRN) a musím říct, že jen ta v SRN (GC10DHJ) splnila moje očekávání, protože právě tam jsem musel zodpovědět do logu otázky od autora. BTW: pro mne zajímavé otázky z oboru, který mne zajímá a který jsem i studoval.
Také bych rád vytvořil earthcache (typy mám) zde v Krušných horách. Kdyby si mohl, napiš mi přesné podmínky pro vytvoření této keše, Díky

Škoda, že mi toto vlákno uniklo, obvykle se sem koukám. Taky jsem si tu podmínku vyložil "absolutně ne", zároveň jsme se o tom  bavili i v Brně na geopivu. Proto jsem i ten Hřebenáč udělal tak jak je (ono to ale po doplnění jeskyní, což zkusím, odpovídá tomu cos napsal = poučení možno i placené, v otevírací době, úkoly nejlíp volně v terénu). Ty Punkevky beru, už si mě tady ve fóru popíchl podruhé - mám doma něco nachystané, i s úkoly, ale podobně jako Hřebenáč a abych "nekonkuroval" legendě, chystal jsem se jenom jít "si to sám najít". Zkusím to asi nějak rozšířit a upravit, aby to bylo 1*. Takže díky za NOTE a ať to frčí.

Včera byla publikovaná (5 let a 1 den po micro Macocha - Cave u lanovky) Earthcache "Naučná stezka Macocha".

Máte tam odkazy na přístupné jeskyně Kateřinskou a Punkevní, odkazy na stránky s provozní dobou, ceníkem a kontakty (a samozřejmě nějaké úkoly). Když už se sem vydáte, tak návštěvu jeskyní fakt doporučuji i když úkoly jsou mimo jeskyně volně v terénu (s provozovateli rovněž nemám nic společného Big Smile ).

Nakonec jsem zvolil tuto "turistickou" verzi (necelých 6km), protože: 1/ vstupné do jeskyní není malé, 2/ za foťáky se platí navíc, 3/ většina "smysluplných" úkolů a otázek se dneska dá ve chvilce "vygůglit" nebo "vyseznamovat" z domu a 4/ počítat v jeskyni sloupky u zábradlí mi připadne stupidní - to si radši užijte v klidu tu prohlídku Big Smile. Mj. ta stezka vede po zajímavých místech, tězko bych konkuroval vlastními nápady.

Jenom poznámka nakonec - použití GPSky ve žlebech (nebo v jeskyni  Big Smile) není nic moc zábavné, při využití naučné stezky a "klasických" rozcestníků si myslím vycházku užijte ve větší pohodě (a určitě se nikdo neztratí). 

Takže zvu na celodenní výlet (nebo 2 hodinový rychlý průlet). 

Fíha, Kras konečně dostává co si zaslouží. Díky!

No bezva, zrovna o víkendu jsem tam byl :-( Špatně naplánováno :-( (z mé strany ;-) 

Podobne jako xpj, taky jsem se z Blanska vratil o vikendu :frowning: takze priste

Prošeli jsme naučnou stezku Macocha. Je fakt pěkná, takže díky za ni a všem vřele doporučujeme!

Jako místním, nám již před pár lety příbuzní od Ostravy říkali, že pro rodinu je zde celodenní výlet se vstupným do jeskyní fakt mastné. Navíc si v sezóně, konkrétně do Punkevek, musíte zarezervovat lístky na určitý den a hodinu DOST DOPŘEDU !!!

Na to upozorňuji především vzdálenější kačery. Pokud chcete navštívit i jeskyně, raději si pár dnů dopředu zavolejte do rezervační kanceláře. A v sezóně (cca červen – září) zcela určitě !!

Sběrač však navrhnul tuhle Earthcache dobře – bez vstupného. Kdo by chtěl ušetřit i na parkovném, musel by šlapat navíc pěšky pár km  ze Sloupu nebo přes Blanzek a napojit se na stezku v Pustém žlebu a absolvovat nejprve její konec a od Skalního mlýna opět začátek. V tom není problém. Jednotlivé přírodní krásy shlédne v trochu jiném pořadí.

Podle nás je nejkrásnější bez přítomnosti davů kolem Skaláku, Punkevek a Macochy. V ostatních částech stezky asi tolik lidí nepotkáte.

Značení bych za tak bezproblémové nepokládal. Tedy myslím značení naučné stezky. Většinou kopíruje turistické cesty, ale asi ve 2-3 případech se odkloní na stezku, nebo jinou lesní cestu, což lze i přehlédnout.

Nicméně pokud přehlédnete tyhle odskoky, žádnou podstatnou informační tabuli neminete a stačí se skutečně držet po turistických značkách na trase Skalní mlýn - j. Kateřina, před ní směr Macocha - Horní, Dolní můstek (- Koňský spád většinou již známe :slight_smile: - Pustý žleb a kolem Punkevních jeskyní zpět na Skalní mlýn.

Ale s dětmi tuhle trasu nechtějte urazit za 2 h a vezměte/naplánujte si především v létě občerstvení !!

Přejeme pěkné zážitky. 

PS A ještě nás zarazilo, že tahle naučná stezka je provedena pouze v českém jazyce a e-mailuji se sběračem, zda jsou tudíž i cizinci schopni odpovědět všechny položené dotazy.

Pro všechny návštěvníky, co jim uniklo "o vlásek": pro nás je težko v týmu plánovat, máme ani ne 2 letého "kačera", takže jsme hodně závislí na počasí a musíme mu vždycky zařídit nějakou zábavu (táta koukající do krabičky nebo na tabuli to teda zábava rozhodně neníBig Smile). Proto ta delší "dodací lhůta".

Plány: možná se v Krasu objeví nějaká tradicionálka (v "bližší době" - neberte až tak doslova) a možná v okolí ještě jedna Earth (tip na místo je a není zase až tak blízko současných dvou - to ale nebude tak hned).

Nakonec jenom poznámka, včera jsem koukal na Kamencové jezero (GC123CD) a zaujal mě konec FTF logu (galdra), o který si dovolím se podělit a zkráceně ho odcitovat:  "... earthcache, je to lepší než klasická keš, tuhle nikdo nešlohne." Big Smile

Bohuzel ani to neni jiste. Dle mych zkusenosti s vandalismem na nekterych naucnych stezkach se bohuzel muze stat, ze nekterou tabuli nekdo natolik poskodi (ci dokonce celou odcizi, i to jsem uz videl), ze dany udaj nepujde zjistit. Je to smutne, ale stava se to. Proto take obcas u svych multi nemam ani tak strach o finalovku (ta byva na odlehlejsich mistech, pred mudlovandaly snad dobre maskovana), ale prave o infozdroje z ruznych tabuli pro vypocty indicii (tj.v pripade earthcache pro zjisteni udaju k zaslani), ty tabule proste pred podobnymi "lidmi" nelze schovat [:(] 

Jen malé vysvětlení k mému logu: v místech Kamenčáku již byly dvě keše (micro, tradicional a mystery, regular), první tam byla dlouho a autor se o ní nestaral, tak místo adoptovali Hanýsek a Hančulka a založili tu mysterku o kousek dál než byla micro. Byla fakt dobře ukrytá, ale okolí Kamenčáku je velmi přemudlovaný a to už teď a nebudu mluvit o tom co se tam děje v létě. Tabule tam žádná není a jezero snad nikdo nešlohne.[H]

[quote] galdra: Jen malé vysvětlení k mému logu: v místech Kamenčáku již byly dvě keše (micro, tradicional a mystery, regular), první tam byla dlouho a autor se o ní nestaral, tak místo adoptovali Hanýsek a Hančulka a založili tu mysterku o kousek dál než byla micro. Byla fakt dobře ukrytá, ale okolí Kamenčáku je velmi přemudlovaný a to už teď a nebudu mluvit o tom co se tam děje v létě. Tabule tam žádná není a jezero snad nikdo nešlohne.[H] [/quote]

Tak tak jezero uz snad nikdo neslohne.

Hmmm, jak vubec se da zalozit earthcache? Kousek odemne je zrusena dorcadionova SilurDevonBoundary Eartcache, je tam napsany ze nevyhovuje podminkam… Ve wiki to neni moc dobre popsany… Diky. SeE

Podmínky najdeš zde: http://www.geosociety.org/earthcache/.
Earthcache schvaluje GSA - Geologická asociace USA:

Dorki nemá v listingu otázky, které tak trochu zaručují, že jsi se něco o této geologické zvláštnosti dozvěděl, a které máš před zalogováním zodpovědět autorovi earthcache. Odpovědi na otázky by si měl vyčíst z informačních tabulí u daného místa. Kamencovo jezero je asi trochu vyjímkou, protože tam cedule není, tak hledáš na netu. Autoři s tím také měli problémy, kontaktuj je. Dorkiho upozornil Geoware (rewiever pro earthcache), aby splnil podmínky dané GSA (někdy v říjnu 2006 - je to v listingu), on nesplnil, tak bylo zrušeno. Dorki měl jen podmínku - fotky GPS nebo kačera u earthcache. To samé bylo i na Komorní hůrce, ale autor tam po upozornění GSA doplnil otázky a cache dále existuje. To je vše. Cílem earthcache je se vzdělávat :-).

[quote] galdra: Dorki nemá v listingu otázky, které tak trochu zaručují, že jsi se něco o této geologické zvláštnosti dozvěděl, a které máš před zalogováním zodpovědět autorovi earthcache. Odpovědi na otázky by si měl vyčíst z informačních tabulí u daného místa. Kamencovo jezero je asi trochu vyjímkou, protože tam cedule není, tak hledáš na netu. Autoři s tím také měli problémy, kontaktuj je. Dorkiho upozornil Geoware (rewiever pro earthcache), aby splnil podmínky dané GSA (někdy v říjnu 2006 - je to v listingu), on nesplnil, tak bylo zrušeno. Dorki měl jen podmínku - fotky GPS nebo kačera u earthcache. To samé bylo i na Komorní hůrce, ale autor tam po upozornění GSA doplnil otázky a cache dále existuje. To je vše. Cílem earthcache je se vzdělávat :-). [/quote]

Galdra ma pravdu cílem earthcache je se vzdělávat. Otazky nebyly ani tak tezke vymyslet jako je treba: zmerit teplotu vody atd. spis byl problem, ze Kamencovo jezero neni pristupne mimo sezonu. A to byl ten problem s otazkama - jaky vymyslet....

No, na tuhle earthcache jsem se chtěl taky zeptat. Zrovna tenhle víkend jsem se na inkriminovaném místě nacházel, vyfotil před deskama, ale k prdu, prtž cache je archivovaná. Jak to vypada s její obnovou, bude? Nebo ne?

To budeš muset napsat Dorcadionovi, je to jeho cache.

[quote] Broupal: No, na tuhle earthcache jsem se chtěl taky zeptat. Zrovna tenhle víkend jsem se na inkriminovaném místě nacházel, vyfotil před deskama, ale k prdu, prtž cache je archivovaná. Jak to vypada s její obnovou, bude? Nebo ne?

[/quote]

Mezi nami-nic ti nebrani (krome potencialne mozneho zakazu autora Dorkiho, coz nepredpokladam vzhledem k nasilne archivaci mimo jeho vuli) zalogovat i archivovanou earthcache-dostanes se na ni treba pres Dorcadionuv profil, ci pokud znas primo GC kod, nebo odkazem primo zde [:)]. Ono nucene archivovani (ci zakaz odarchivovani) obecne uanavane moc nebylo a neni. Kdyz se Groundspeak napr. rozhodl, ze uz neni mozne odarchivovat webcam cache, presto na protest par jedincu (vcetne me) Samanovu webcam Eat Cheese v menze na Strahove zalogovalo-staci si precist posledni logy. Ono tyto cache jaksi nejdou ukrast, cili i po vynucene archivaci existuji a nalez je zpravidla mozny... A nekamenujte me, jde opravdu o vyjimky techto nucene Groundspeakem archivovanych virtualnich cachi bez schranky, u kterych si nejen ja myslim, ze logovani po archivaci neni na skodu.

ohladom nasilnej archivacie Dorkiho earthcache - je archivovana nie kvoli Groundspeaku, ale kvoli nemu - Grounspeak vratil nazad Earthcache s tym, ze tie existujuce musia doplnit vzdelavaci charakter, t.j. nestaci vyfotit sa pred objektom, ale treba doplnit do listingu nejake otazky, na ktore ma nalezca odpovedat autorovi. Dorki sa na to vyprd@l a tak ju archivovali. Stale sa da obnovit, resp. znova prihlasit, ako sa vravi kde je vola, tam je aj cesta [:)]