Už dlouho jsem přemýšlel nad založením earthcache se vstupným, protože sousta přírodních památek je zpoplatněna. Bohužel jsem ale narazil na stránkách http://www.earthcache.org/ na toto pravidlo:
EarthCaches are a great tool for museums and other groups to provide an outdoor learning experience for their visitors. However, caches developed that require people to pay an entry fee will be discouraged.
volně přeloženo:
EarthCaches jsou výborným nástrojem pro muzea a jiné skupiny při poskytování outdoorové výuky svým návštěvníkům. Nicméně zakládání cache vyžadující od lidí placení vstupného bude bráněno (jestli tvrdě bráněno nebo pouze odrazováno záleží na překladu slova "discouraged").
Vcelku toto pravidlo chápu, jde v podstatě o stejné pravidlo o nekomerčnosti jako u běžných cacheích, aby si někdo z nevinné hry neudělal živnost. Bohužel ale geokomunita tímto pravidlem přichází o možnost založení virtuální earthcache, která na podobné místa patří protože lidstvo přirozeně brání svoje památky a snaží se je zpoplatňovat. Po založení mé první earthcache (je škoda, že jich je v ČR zatím tak málo) jsem zjistil, že schvalovací proces je překvapivě rychlý a pružný. Za přezdívkou "geoaware" se kupodivu neskrývá automatický robot rozesílající předpřipravené dopisy, ale milí zdravě uvažující živí lidé ochotní odpovídat a rychle reagovat. Proto jsem se osmělil a napsal Jennifer líbesbríf o možnosti publikování earthcache na placených místech - konrétně např. v Punkevních jeskyních, o tom kolik je vstupné, že člověk za své vstupné dostane průvodce, lodičku, vycházku, o tom jak je to tam pěkné a poučné, že nemám s provozovateli nic společného a přidal odkaz na anglické stránky s fotkama. Dostal jsem následující odpověď:
We have a number of US EarthCaches that are set up with a fee to a park or a cave. In your short description, you should indicate that there is a fee at the beginning so that people are aware and also how much it is. Many people will also indicate at the top of their long descriotion the hours the cave or site is open.
We prefer not to have fee based sites, but if visitors can learn then it is ok. I would suggest if there is a part of the cave where visitors can go without a guide you could have an activity for the visitors there. Otherwise, you might ask several educational questions about the cave that they need to answer by taking the tour.
Jennifer
volně přeloženo:
Máme mnoho amerických earthcacheí, které jsou spojeny se vstupným do (Národního) parku nebo jeskyně. Na začátku listingu by jsi měl upozornit, že je nutno platit vstupné a uvést, kolik to obnáší. Mnoho lidí také uvádí otevírací hodiny jeskyně nebo dotyčného místa.
Upřednostňujeme místa bez vstupného, ale pokud se návštěvníci mohou na místě učit, pak je to v pořádku. Pokud má jeskyně část, kam se mohou návštěvníci dostat bez průvodce pak doporučuju vytvořit pro ně nějakou činnost zde. Pokud nemá, můžeš se zeptat na pár vzdělávacích otázek z jeskyně spojených s prohlídkou, které musí odpovědět.
Čili čili, doufám, že už se konečně dočkám, že mi mí Brňáci (a Harwey a sberac a ostatní obyvatelé Blanenska) [:D] konečně vytvoří tu vysněnou cache v Punkevkách a já se s tím nebudu muset drbat sám [:D][:D][:D] Na oplátku nabízím vytvoření sezónní earthcache v Archeoskanzenu na Modré vedle Velehradu http://www.archeoskanzen.cz/ který je sice taky zpoplatněný a navíc má otevřeno pouze 6 měsíců v roce, ale závdavkem přidám ještě jednu obyčejnou cache pro šetřílky a zimní návštěvníky, aby nepřišli úplně zkrátka - ovšem bez patřičného prakticky-vzdělávacího procesu, který je možný pouze při prohlídce. Samozřejmě i tady musím uvést, že s provozovateli skanzenu nemám nic společného.