Zakládání kešek nováčky

Jaký je váš názor na kešky založené naprostými nováčky, kteří mají řekněme do 50 nálezů? Osobně s takovýmito nemáme nejlepší zkušenosti, buď jsou nevhodně uložené, nebo je, resp. spíše není téměř žádný listing, jsou o ničem či špatně zaměřené atd…, zkrátka každý nový kačer chce honem honem svou vlastní keš a výsledek je většinou nevalný, jako např. [cache]GC172JY[/cache], kdy jí autor při svých 3 nálezech založí a pak na ní naprosto dlabe, stejně jako na geocaching obecně. Byli byste pro, aby se povolovalo založit novou kešku až po určitém počtu nálezů, řekněme těch 50? Za tu dobu kačer stačí leccos pochytit od jiných, inspirovat se, a je tam pak větší "záruka kvality". Je to dobrej nápad, špatnej nápad, nebo jakej to je nápad?

Podle me je to dobrej napad..ale resilo se to uz tisickrat a pokazdy byl akorat flame a nevyresilo se nic

Není to špatný nápad, ale jsem zvědav, jak to příjmou ostatní. Každopádně souhlasím, že když někdo založí cache, něčemu se zavazuje a "nováčci" to můžou brát na lehkou váhu.

S tebou navrhovaným pravidlem by tu nebyly [cache]GCQZEQ[/cache], [cache]GC15E95[/cache] a řada dalších. Naopak taková [cache]GCN8VN[/cache] založená jistým starým mazákem je trvale v mizerném stavu, dotyčný je na to upozorňován a nic se neděje.
Ale jako námět na pořádnou hádku je toto téma ideální! :wink:

Ano, řešilo se to tu, ale já bych rád poukázal ještě na jednu věc, která se tu nikdy moc nezmiňovala:
Ono totiž záleží nejenom na zkušenostech s nalézáním keší, které jsou nezpochybnitelné (bez nich nemá zakládající představu, jak cache dobře ukrýt, jaké zvolit téma atd.), ale i na vlastnostech zakládajícího.
Nechci, aby to vyzvělo vychloubačně, ale já a Groats Family jsme naší 1. cache založili po 10 nálezech a druhou, rozsáhlou multinu, po 20 nálezech a existují dodnes. Lidé si je pochvalují, nicméně je to proto, že se o ně svědomitě staráme a že jsme se při jejich zakládání snažili o to, aby byly co nejzajímavější a co nejlépe ukryté…
Proto já vlastnostem cachera připisuji značný vliv, protože aniž bych se chtěl někoho dotknout, už jsem mnohdy lovil kešku založenou autorem s více nálezy, než mám já, ale zato naprosto o ničem, na hnusném místě atd.

Podle mě je to blbost sám jsem ještě geonováček a mám založené tři kešky které podle mého názoru fungují dobře. Podle mě je to jen a jen na povaze toho daného člověka!!!

Souhlasím se Sutechem. Zakládané kešky nejsou o bodech, ale o lidech. Sám jsem svoje 4 založil ještě před 50sátkou a byly (a jou) na ně kladné ohlasy. Nicméně souhlasím s tím, že kačer s malým počtem nálezů nemá takové skušenosti s ukrýváním.

Tyhle kešky by tu samozřejmě byly, jen by je autor nezaložil po týdnu hledání pokladů, ale po měsíci či dvou.

Jak píší ostatní, je to samozřejmě o charakteru zakládajícího, ale když se nahodí "minimální strop", eliminují se takoví jako ten, o kterém se zmiňuji na začátku. Ostatní, co berou geocaching vážněji, by si holt chvilku počkali, to by jim ty poklady taky neutekly.

Já tady taky můžu tvrdit, jak jsem zkušenej v moderování témat a v administraci PHP-Fusion, že mám čas celé dny pročítat všechny témata a vyjadřovat se k nim a byl bych tak zdatným zkušenýmm adminem tohoto fora, ale nikdo mi práva admina nedá, protože mám 12 příspěvků a tudíž záruka takových zkušeností je nulová.

Tím jsem chtěl říci, že když už má někdo 50 nálezů, je předpoklad, že už nějaký ten listing četl a tuší, že by měl být o něčem, ví jak vypadá luxusně schovaná schránka a jak se chrání proti vlhkosti, ví jak je důležité se starat o výměnu logbooku atd…nováček to sice může vědět taky, ale aspoň ta minimální záruka bohužel chybí.

Souhlasim se Sutechem. Svoji prvni cache jsem zakladal, kdyz jsem nasel asi 20 cache a funguje dodnes a jeste mi za nikdo nenadaval. Dulezitejsi nez vlastni zalozeni cache je napad a ten se s pocty nalezenych cache mnohdy nemeni. Uz rok nosim v hlave dva napady a nejsem schopen je domyslet a nechci to zas uspechat, tak to necham ulezet a az nastane ten spravny okamzit, tak cache zrealizji. Myslim, ze ba tak k zakladani meli pristupovat vsichni.

Jako fór je dobrá i tato: [cache]GC18194[/cache], moc lidí si tam netroufá, a ti co jo tak odchází s nepořízenou, na druhou stranu je asi málo keší, které má 24 kačerů ve svém watchlistu :smiley:

Publikaci každého listingu by měl schvalovat reviewer, ne? Tak jak je možné, že výše zmíněný listing byl vůbec schválen?:o K čemu tedy jsou reviewři, když schválí i takového hrůznosti? Ostatně právě reviewři by měli při posuzování listingů brát v potaz i to, kolik už má autor na kontě nalezených kešek. Podle informací na wiki se posuzuje i údaj, jak daleko od místa bydliště hodlá kačer kešku umístit, aby bylo "zaručeno", že se o ní bude moct starat. Taktéž by se měla posuzovat i kvalita a zajímavost listingu atd. Tedy kontrolní mechanismy proti založení kešky nezkušeným kačerem na nezajímavém místě a s chudým listingem tu jsou - proč tedy nefungují?

Jinak není to zdaleka první listing, který jasně odporuje pravidlům českého pravopisu (i když tento je vyloženě schválně provokativní), je informačně chudý a byl schválen. Keš [cache]GCZM6N[/cache] je sice zajímavá (zatím moje "nejakčnější" :D), ale listing strašný, zřejmě psaný velmi narychlo v podnapilém stavu, a špatně definovaný terén (podle wiki by měla mít terén 4).

Reviewři jsou od toho, aby kontrolovali zda je keš založena podle pravidel GS.
Pravidla přesně neznám, ale určitě tam není nic o kvalitě listingu, zajímavém místě ani o mluvnické správnosti. Dokonce ani terén a obtížnost většinou nelze zkontrolovat zdálky.
Gramatické chyby by tam být neměly, ale ty jsou všude okolo nás :(. Já se jich snažim dělat co nejméně, nechci aby si o mě mysleli že jsem debil. Navíc owner může být dysgrafik a tak by neschválení takového listingu nebylo správné…

Vzhledem k tomu, že v Praze se nahání body daleko snadněji, než u nás na horách, tak bych nastavil limit pro Prahu asi tak na 1000 nalezených. Stejně se většina z Pražáků zmůže jen na mikro někde na zábradlí …

Ale jinak je to hezká debata …

:smiley:

Jako bys mi mluvil z duše, naprostý souhlas.
Ano, sice tu jsou pravidla, avšak ta musejí být vykládána objektivně. Asi těžko může být v pravidlech požadavek na zajímavost listingu, protože zajímavost se posuzuje subjektivně. Nicméně reviewer je člověk a ne stroj, a ten by mohl takto subjektivně rozhodnout a v případě dohadů udělat třeba hlasování. Z geocachingu se začíná stávat masová záležitost a pokud budeme schvalovat každou kešku, kterou si novopečený majitel GPS potřebuje dokázat svou šikovnost, a přitom založí tradiční na naprosto nezajímavém místě kousek od baráku s jednou větou v listingu, pak si to asi ani nedovedu za krátkou dobu představit.
Chcete raději masu keší, za cenu nízké kvality, nebo méně kešek, zato opravdu stojících za návštěvu?
Jak jsem na začátku vůbec nechápal, proč někdo dělá kešky pouze pro Premium member, tak nyní už vím, že je to asi jediná (i když ne stoprocentní) metoda proti tomu, aby keš někdo ničil, kradl z ní TB a GC, a u které je šance, že jí nezaložil šampion ze základní školy, co dostal pod stromeček mašinku a ještě ten den si šel někam vyzkoušet měření souřadnic a tak vznikla jedna z dalších kešek splňujících pravidla, leč zcela nahoubeles.

Já jsem zatím četl jen rady pro založení kešek ([odkaz], [odkaz]) a z nich vyplývá práce reviewra úplně jinak…

Najdi si význam slova dysgrafie. To, co si myslel, se nazývá dysortografie [odkaz], ne dysgrafie [odkaz].

Dobrá…tak odteď začneme tolerovat pravopisné prasárny všude. Přeci chyby jsou všude. Tak proč by měli novináři psát podle českého pravopisu? Co když je novinář náhodou dys…? To by byla pomalu diskriminace, kdybychom to netolerovali, že? Tu toleranci pravopisných prasáren si snad nemohl myslet vážně, že ne? Pokud je kačer náhodou dysortografik, tak si prostě listing nechá někým zkontrolovat! Co je na tom tak těžkého? Když budeš dys… a budeš posílat mail do firmy, ve které budeš žádat o práci, tak si to snad také necháš od někoho zkontrolovat, ne? Nebo jim to pošleš a na konec připojíš poznámku, že si dysortografik a že za pravopisné chyby nemůžeš, hm? Jenže většina těch lidí nejsou vůbec dysortografici (dokonce často ani neví co jednotlivé dys znamenají a prohlašují se za dyslektiky…), ale jen kašlou na pravopis! Pokud se tu bavíme o kvalitě listingu, tak by se snad měl brát zřetel i na toto. Mimochodem ve zmíněných listingách nebyl problém jen s pravopisem, ale i s vlastním obsahem.

Pokud tedy skutečně není prací reviewra kontrolovat kvalitu listingu, tak jsem pro, aby se jeho náplň práce rozšířila i o toto. To vyřeší problém s listingy nezkušených kačerů, kvůli kterým tu byl vznešen návrh o založení limitu. Samozřejmě to neřeší problém se špatným ukrytím kešky, páč to nelze kontrolovat na dálku, ale už podle samotného listingu se ledacos dá poznat.

EDIT: opraven chybný odkaz

Nemám co dodat, naprosto vystihující, plně s Tebou souhlasím.

Ale tak ono co s tím.. Když jeden narazí na kešku s veskrze podivným listingem a enormním počtem DNF nebo nepříliš pochvalných logů, nechť na ni nejde a onen keškový póvl prostě přehlíží.

2 jimmyjames:
Děkuji za rozšíření obzorů, já to sice hledal, ale hodně rychle /a ntím i nepřesně/
Jinak já jsem nepsal, že s chybami souhlasím ani že se mi to líbí, jen si myslím že to je boj s větrnými mlýny…
No a stanovení limitu pro zakládání je prostě ptákovina, blbec který najde 100 keší /třeba v Praze by to asi šlo za pár dní/ je zárukou kvality? :smiley:
Navíc se tady řeší něco, co nemůžeme ovlivnit, pochybuju, že až si tady schválíme v referendu zakládací limity, případně povinost reviewra kontrolovat uměleckou a technickou kvalitu listingu :D, že to v US zařadí do pravidel.
Reviewry bych nenapadal, mají dost práce i takhle. Navíc když musí třeba 3x vrátit listing který porušuje pravidla - vím o čem píšu, teď se mi to stalo :o
Je to jak píše Jitka_F: blbý keše prostě jsou a budou a je na každém, jestli na ni půjde. Holt když někdo honí FTF, tak musí počítat s tím, že může narazit. No a ti ostatní tam už přece nemusí…

Význam těchto vad si hodně lidí plete. Já si také nebyl úplně jistý, takže jsem se projistotu podíval na wikipedii.

Boj s větrnými mlýny je to třeba na diskuzních fórech. Tam opravdu nejde napadat každého, kdo nepíše podle pravidel pravopisu. Jenže listingy podléhají schvalování, takže tam by to podle mne neměl být problém uhlídat. Netvrdím, že by reviewer měl důkladně pročíst celý listing a vracet ho jakmile se tam objeví jedna pravopisná chybička, to určitě ne. Ovšem zmíněné listingy jsou už na první pohled špatné. Nejde jen o pravopis, ale hlavně také o slovosled a celkovou úpravu textu. Prostě jakmile je na první pohled vidět, že to je odfláknuté, tak by to podle mne neměl reviewer vůbec schvalovat. Určitě po nich nechci, aby to celé pozorně pročítali a hledali sebemenší pravopisnou chybu.

Nemusí se to přeci zařazovat do mezinárodních pravidel. Reviewři pro ČR jsou přeci Češi, takže se můžeme dohodnout přímo s nima. Nejde o žádné porušení mezinárodních pravidel, ale jen o lokální rozšíření, to by snad neměl být problém. Zase bych to příliš nebyrokratizoval…

Zavedení limitu se mi taktéž příliš nelíbí. Jak už tu někdo psal, tohle je hlavně o lidech, nejen o počtu nálezů, a také je velký rozdíl mezi kačerem v Praze a v nějaké méně kešersky atraktivní lokalitě. Proto jsem také navrhl zavést výše uvedené rozšíření povinností reviewra, které by problém mohlo alespoň částečně vyřešit bez nutnosti zavést tento limit.

Jinak je pravda, že je na samotných kačerech, jestli na ty podivné keše budou chodit nebo ne, s tím souhlasím.

teda jamesi, tvy starosti bych chtel mit… :smiley:

asi nemas poneti, jakou maji makacku revs jen s tim zakladnim- nekonfliktni umisteni, spravne zadani souradnic a vyzadovat aspon par slov do listingu. kolik emalu si vymenuji jen kvuli tomuhle. a kolik napadani z toho mají. a kdo jako bude urcovat, ktery listing je uz ok a ktery by se mel jeste doplnit? budou nejake uni standardni vzory, jak ma listing vypadat? a pak budeme chtit, aby to mělo peknou grafickou upravu?

to je opravdu velice pekne, ze jsi pro to, aby revs měli pridanou navíc další uhozenou praci. tahle veta me fakt pobavila. si snad spadol z oblakov, lebo co? :wink: