[quote]
BTW, rozhodne tu nechci budovat nejakej flamewar a ano, vim ze se to tu uz nekolikrat probiralo. ale mel jsem pocit ze bych mel neco rict - a ze je to i trosku k tematu.
[/quote]
Tak tohle je rozhodně přímo na super flamewar... Tak jak již napsal Marek, taková snůžka polopravd a dezinformací se jen tak nevidí. Groundspeak není dokonalý, je zde spousty problémů, ale provozovat rozumně systém s několika sty tisíci cachemi a ještě větším množstvím uživatelů nelze dělat nekomerčně a vůbec ne bez pravidel a na principu dobrovolnosti. To prostě fungovat nebude... Jenom správa takové TB databáze a zajištění konenktivity by byl problém už jen pro 4000 českých keší, zadarmo to nikdo dělat nemůže. A hlavní je pro mne možnost centralizovaného serveru pro celý svět, s možností logování a hledání kesší pod jedným nickem a s jedním účtem i statistikou nálezů... Je to velká motivace při cestování a kešování v zahraničí...
no ono to PQ neni opravdu vyreseno nejlepe, je jasne ze je to produkt ze ktereho maji zisky, ale myslim kdyz za to clovek plati tak by neskodilo ocekavat i sluzby trochu vyse, treba jen distribuce nejcasteji generovanych pq na regionalni servery by jim hodne snizilo zatez jejich serveru, ale to si mi to radi kdyz do toho nevidim hloubeji. uvidime jak bude vypadat situace az jim dorazi ta nova databazova masina i kdyz pochybuju ze se to tim vyresi, co jsem pochopil z jeremyho postu tak byl problem , i nekde v systemu a nemohli prijit na to kde a najiamali na to nejakou firmu, aby se jim koukli na zdrojaky. no jsem na to zvedav.
To tu dlouho nebylo. Už to fórum bylo na usnutí [|-)]. Konečně pořádný flame [8o|]. Komunisti, imperialisti, kalkul, ignorantství, buržoazie, vykořisťování, poskokové, právo, nárok, anarchie … [:P] Málem jsem propadl beznaději, že doby, kdy tu zuřivě diskutovali předchůdci s Che Guevarou nebo svastikou v profilech, nenávratně pominuly [*-)]
Fórum opět plní svou nezastupitelnou psychologicko-sociální úlohu [8-|]. Pojďme se alespoň bít, když už se nedá logovat [:D]. Přidám si taky nějaký oftopik blábol… Já si třeba myslím, že by se měla databáze zmenšit pročištěním, body znárodnit a přerozdělit ve prospěch pracující cacherské třídy. Je nutné začít odznovu! S čistou databází a s přístupem zadarmo pro všechny [Y].
Jdu se vrátit ke svému dílu a poté umístit cache. Až se vrátím, doufám, že tu najdu hlasité urrrraaaa a nebo alespoň nějaké nadávky a slovní rajčata [;)])
[quote]
dandra: To tu dlouho nebylo. Už to fórum bylo na usnutí [|-)]. Konečně pořádný flame [8o|]. Komunisti, imperialisti, kalkul, ignorantství, buržoazie, vykořisťování, poskokové, právo, nárok, anarchie ... [:P] Málem jsem propadl beznaději, že doby, kdy tu zuřivě diskutovali předchůdci s Che Guevarou nebo svastikou v profilech, nenávratně pominuly [*-)]
Fórum opět plní svou nezastupitelnou psychologicko-sociální úlohu [8-|]. Pojďme se alespoň bít, když už se nedá logovat [:D]. Přidám si taky nějaký oftopik blábol… Já si třeba myslím, že by se měla databáze zmenšit pročištěním, body znárodnit a přerozdělit ve prospěch pracující cacherské třídy. Je nutné začít odznovu! S čistou databází a s přístupem zadarmo pro všechny [Y].
Jdu se vrátit ke svému dílu a poté umístit cache. Až se vrátím, doufám, že tu najdu hlasité urrrraaaa a nebo alespoň nějaké nadávky a slovní rajčata [;)])
[/quote]
URRRRRRAAAAAAA. [:D][:D][:D]
Ale pockej pracujici trida, to se mi do kramu moc nehodi... tak radej [^] (...bez svicek, letici na podium..... shnile rajce-smajlik tu bohuzel neni)
Hups.. ;) když jsem založil toto vlákno jako můj první topic zde na fóru, vůbec jsem netušil že píchnu do vosího hnízda.. To teda považuji za svůj osobní úspěch.. ;) to se povede jen párkrát za život.. ;)
Tak pokračujte v diskuzi, třeba to někam povede.. ;)
Kurnik sopa, tentokrat sice web GC.com jede, ale jen do chvile, nez je treba nejaky dotaz do SQL databaze (cili v podstate funguje jen uvodni stranka, pripadne login…). Ta jaksi totalne spadla, cili nepomuze ani wap.gc.com ci nejaka Java aplikace, proste k datum cachi se uz nejde min. 1/2 hodiny nijak dostat :-(. Snad s tim uz opravdu RYCHLE neco udelaji…
Dík za ten odkaz. Sám jsem chtěl na tuhle kuriózní výmysl něco odpovědět, ale nepodařilo se mi tu starou diskusi dohledat. Myslím, že teď už je situace okolo poskoků Groundspeaku jasná :-)))
[quote]
minarjo: Kurnik sopa, tentokrat sice web GC.com jede, ale jen do chvile, nez je treba nejaky dotaz do SQL databaze (cili v podstate funguje jen uvodni stranka, pripadne login...). Ta jaksi totalne spadla, cili nepomuze ani wap.gc.com ci nejaka Java aplikace, proste k datum cachi se uz nejde min. 1/2 hodiny nijak dostat :-(. Snad s tim uz opravdu RYCHLE neco udelaji...
[/quote]
Odhadoval bych, že to může souviset s přeléváním databáze na novou (rychlejší) mašinu. Kdyby byl gc.com převážně read-only, asi by se to dalo provést i za běhu. Ale u takhle rozsáhlé databáze je asi určitý výpadek nutný. Tzn. vidím to jako pozitivní zprávu :-).
Ale jinak potvrzuji, že PQ v kombinaci s lokální databází dokážou 99 % důvodů k návštěvě gc.com odfiltrovat, a přístup na gc.com je pak nutný opravdu jen kvůli zalogování.
Možná jsem něco přehlédl, ale jako platící zákazník bych v takovém případě očekával omluvný email s informací o termínech plánované odstávky a v případě dlouhotrvajích problémů i nějaké kompenzace. Kdyby neoznámená nefunkčnost znamenala přesouvání dat, tak je přesouvají už několik týdnů. Rád bych se pletl, ale já v tom zatím žádné pozitivní zprávy nevidím.
Tak já si taky přisadím. Respektuju to, že Groundspeak je soukromá firma a snaží se prostě a jednoduše vydělat. Co mi ale z pohledu programátora není jasné, proč stále nechávají tento rozsáhlý projekt běžet na stávajících stránkách. Určitě by se jim dost zjednodušil život, kdyby teď jednorázově zaplatili schopné programátory, kteří jejich web přeprogramují do mnohem použitelnější podoby. Stávající web je totiž už od pohledu neskutečně náročný na hardware. To že byl vhodný v dobách, kdy bylo geocacherů setinové množství, neznamená, že teď Groundspeak zbytečně ekonomicky nezatěžuje. Jsem si jistý, že nový web by dokázal při minimálně třetinové zátěži na hardware to samé a ještě by mohl být MNOHEM více "user-friendly"..
Prostě mě celkem dost překvapuje nepružnost firmy Groundspeak v této věci. Diky tomuto musejí dávat výrazně více financí na udržení stránek v chodu a ještě jim to výrazně ztěžuje připravovat nám nové funkce na serveru, protože by to prostě stávající DB nemusela zvládnout.
Jak se zmínil marekl v jeho posledním článku na navigovat.cz o statistikách GC: Je opravdu až ostuda, že sám Groundspeak něco podobného nenabídne, jenom on má všechny data k dispozici. A nedělám si iluze, že z dat, které vlastní, se dá ekonomicky těžit mnohem lépe, než on provádí..
Ale jinak díky za tuto hru. Baví mě a doufám, že Groundspeak nezavře krám, abych mohl sbírat kešky po celém světě dál. ;-) A pro rýpaly, sám a lépe to dělat neplánuji, páč vlak už se rozjel, na nastupování je pozdě a konkurovat groundspeaku se mi nechce. :) Maximálně vymyslet jinou gps hru, ale mě se líbí tahle. :)
Chlape nemáš tady náhodou dvojče?? To tady už byl jeden (jmenovat tentokrát nebudu) kterej se těch poskoků Groundspeaku rovnou na férovku ptal kolik mrzkých doláčů za to mají. [:D][:D]
[quote]
marekl: Opravdu ale nesnáším anarchisticko komunistické kecy o svobodě společnosti a právu ovlivňovat soukromé vlastnictví.
[/quote]
Taky mě to tady vždycky překvapí.... holt někteří z nás stále nemohou zapomenout. [+o(] [:'(]
Souhlasím s Croogem. Groundspeak nevyužívá svůj potenciál. Z GC.com by mohl vytvořit výborný komunitní portál. Přehledný, jednoduchý a ne zkostatnatělý jako teď...
Ad čeština na GC.com: osobně mi tam nechybí. Ale brání něco tomu aby tam byla? A aby tam byly jiné jazyky (používanější než čeština)? A aby byly listingy v nějakém normálním kódování? Ano, brání. GC a současný, nevyhovující web...
Obávám se, že ve chvíli, kdy by se gc.com dal ponárodnit, tak by se tak stalo okamžitě se vším všudy, takže např. v Izraeli bych si ani neškrkl, protože hebrejsky prostě neumím... Všichni co píšou azbukou by taky azbukou psali. Já tomu ještě rozumím, ale spoustě lidí by se to ani nezobrazilo korektně v prohlížeči.
Lokalizovat názvy keší bych nepovolil nikdy, protože Garminy si s tím prostě neporadí.
A není to stejná situace, jako když Izraelec přijede kešovat do čech? Pokud není listing i v angličtině, taky si ani neškrtne. Tzn. nezáleží to přece na Groundspeaku, ale na samotných kačerech. Někdo píše listingy ve své rodné řeči i v angličtině, a takové kešky jsou pak přístupné prakticky všem.
Respektive jinak: je pro cizince nějaký rozdíl v tom, jestli Rus napíše v anglickém přepisu “Vozchodite na ploschad” (teď) nebo použije azbuku (až gc.com vezme na milost Unicode)?
[quote]
abakus:
Lokalizovat názvy keší bych nepovolil nikdy, protože Garminy si s tím prostě neporadí.
[/quote]
Těžko říct. Ono je možná skoro jedno jestli v GPSce uvidím název cache "GCXYZ - al aziz muhamad ali akbar", nebo to samé v arabštině (s těmi jejich klikyháky). Kód waypointu (GC....) zůstává bez diakritiky, a to je hlavní. Tzn. pokud MapSource v některé z dalších verzí bude umět před uploadem do GPS automaticky nahradit nesmyslné znaky třeba otazníkem, nebude co řešit.
A není to stejná situace, jako když Izraelec přijede kešovat do čech? Pokud není listing i v angličtině, taky si ani neškrtne. Tzn. nezáleží to přece na Groundspeaku, ale na samotných kačerech. Někdo píše listingy ve své rodné řeči i v angličtině, a takové kešky jsou pak přístupné prakticky všem.
Respektive jinak: je pro cizince nějaký rozdíl v tom, jestli Rus napíše v anglickém přepisu "Vozchodite na ploschad" (teď) nebo použije azbuku (až gc.com vezme na milost Unicode)?
[/quote]
Rozdíl je v tom, že když už někdo bude moct psát ve svých klikyhácích, tak ještě víc klesne jeho ochota cokoli překládat do angličtiny.
[quote]
Mimon_team:
Těžko říct. Ono je možná skoro jedno jestli v GPSce uvidím název cache "GCXYZ - al aziz muhamad ali akbar", nebo to samé v arabštině (s těmi jejich klikyháky). Kód waypointu (GC....) zůstává bez diakritiky, a to je hlavní. Tzn. pokud MapSource v některé z dalších verzí bude umět před uploadem do GPS automaticky nahradit nesmyslné znaky třeba otazníkem, nebude co řešit.
[/quote]
Já osobně si GCkdesicosi do GPSky vůbec neukládám, na co? Orientuju se podle názvů a když loguju, tak z GSAKu, kde vyhledávám podle názvu. Aspoň taky podle názvu vím, o co se přibližně jedná a nenechávám si užírat písmena nějakým kódem. Když jdu s někým kešovat, tak si přece neříkám, že GCBFLMPSVZ vypadá dobře a určitě bychom pro ni měli jít, ale víš, že to je Oběšenec u trati. A pokud někdo pohříchu uvede název kešky s diakritikou, tak pak v GPSce vidím pěknej zmatek, protože nestandartní znaky prostě tiše vynechá.
Existuje spousta spousta online translatorů :). (konec vtipu) Proč používat americké kódování tady v ČR? Proč to neořezat aspoň na ASCII? Ať neprzníme listingy a nehledáme kličky jak to udělat...
Btw: anglických verzí listingů se dočkáme pouze zpřísněním pravidel. Pokud je tam někdo nedává teď, tak ho nedonutí iso latin 2, windows 1250 ani utf...
ad jazykova verze - ja jsem mluvil o moznosti multijazycne verze ovladani & napovedy, pripadne vytvoreni nejakych narodni diskuzi atp. Kesky by idealne napriklad mohli byt prekladany kymkoliv (zalezelo by na majiteli kesky jestli ten ci onen preklad povoli) Viz multijazycna wikipedie. Nechapu jak by to mohlo ovlivnit to ze rusove budou vice psat azbukou - rekl bych ze by to bylo spise naopak. Krom toho by to posililo narodni komunity a to je jedine dobre.
a ted jednotlive …
[quote]
alkes: absolutne nepruhledne zverejnovani & zamitnuti kesek poskoky groundspeaku (osobne bych radsi na takovyhle pozicich videl radeji nejake casem proverene a respektovane cachery, ktere by vzesli z transparentniho hlasovani uzivatelu)
A dozvedel by ses to i kdyby jsi nesledoval (a mohl na to mit nejaky vliv!) geocaching.cz ?? (mimochodem - TEN geocaching.cz, kteremu groundspeak zakazal nedavno mapu a seznam cache). Me to prijde postaveny na hlavu, vam asi ne, kazdy muzeme mit nazor jaky chceme.
Mluvil jsem o nevyhodach geocaching.com a proc bych podporoval poradny alternativni server. Problem je prave v tom co jsi napsal - ze nikdo nemuze nic narizovat groundspeaku, protoze je to suverenni soukroma firma.
Tvuj priklad s hokejovou ligou je uplne mimo misu - tady jde o neco jineho. “Geocaching” je kolektivni dilo vsech majitelu kesek, kdezto hokej neni kolektivni dilo vsech predplatitelu hokejovy ligy. Je to v tom ze GS by bez nasich kesek neexistoval, protoze kesky tvori vse s cim disponuje - hokej tvori hraci (treneri atp.) a ne divaci.
Ano mas pravdu ze GS profituje z geocachingu pravem, to jsem nikdy nepopiral. Me slo spis o vizi.. ze by to tak byt nemelo.
Tohle je zase mimo me chapani. Jakou ma souvislost omezeni PQ s tim co jsi napsal? Vzdyt si muzu stahovat kompletni databazi i ted (i pres neskutecne prekazky). Me slo o odstraneni tehle prekazek, ne prodavani licence seznamu kesi nejakym firmam. Prosim ozvi se mi do zdejsi interni posty jak to myslis.
Se porad ohanis tim soukromym vlastnictvi a ani si neuvedomujes ze to co dela groundspeak groundspeakem jsou prave nase kesky, NASE SOUKROME VLASTNICTVI.
Mozna ti prijde me vyjadrovani svych osobnich nazoru jako komunisticke ci anarchisticke, ja to vidim naopak a jako komunista mi prave prijdes ty, kdyz tu muj nazor odsuzujes. Ja ten tvuj sice nechapu, ale respektuji ho a nenadavam ti do komunistu (promin, ale kdyz nekomu reknes ze ma komunisticke kecy tak se to da tak interpretovat).
S timhle absolutne souhlasim, kdyby kazda zeme mela svuj narodni system byl by v tom zmatek - proto jsem psal ze to take nema smysl. Idialni by bylo vytvoreni globalni nekomercni platformy.
[quote]
dark.metalswamp: geocacheri nemaji absolutne zadny vliv na
dalsi vyvoj geocachingu - ten je plne v rukou groundspeaku a jejich
financnim kalkulu (uvedomte si ze spousta veci neni zkratka jen protoze
se to groundspeaku nevyplati delat, a jelikoz nema zadnou zasadni
konkurenci tak mu to v klidnu projde...)
A jaký vliv máš jako pravidelný a (platící !!) uživatel třeba na vývoj Windows ?? Nejsou ty taky plně v rukách Mico$oftu?
[/quote]
Odkazuji na moji odpoved pro marekl, kde jsem vysvetlil proc mi to prijde jako trosku jinak vec, ke ktere se musi jinak pristupovat.
[quote]
dark.metalswamp: absolutne
nepruhledne zverejnovani & zamitnuti kesek poskoky groundspeaku
(osobne bych radsi na takovyhle pozicich videl radeji nejake casem
proverene a respektovane cachery, ktere by vzesli z transparentniho
hlasovani uzivatelu)
Myslím, že pravidla jsou daná a
speciálně u nás není na co si stěžovat. Alespoň co jsem měl možnost
sledovat, tak naši revieweři jsou hodně na výši a dá se s nima při
troše dobré vůle dohodnout. A pochopím, že půjdou proti tomu kdo se
snaží je nějak “obechcat”. Výběr českého reviewera byla záležitost
tehdejší české komuity, ne Groundspeaku…
[/quote]
Zase - tehdejsi ceska komunita byli navstevnici geocaching.cz ne uzivatele geocaching.com (dokazu si predstavit ze ne vsichni cesti geocacheri sleduji tyhle ceske stranky, ktere jsou z pohledu groundspeaku prakticky nelegalni). Opravdu ti to prijde maximalne koser?
Me slo o cestinu uplne stejne tak jako o francoustinu, rectinu, katalanstinu etc. Kdyby to bylo otevrenejsi, dovedu si predstavit ze vetsinu prace odpracuji sami kaceri a zadarmo.
Nekomercne neznamena zadarmo! Trosku si pletes pojmy. Samozrejme - nekdo musi platit konektivitu, nekdo musi programovat kod, nekdo musi server spravovat .. ale rozdelovani prostredku muze byt preci transparetni. Ja nikde nepsal ze chci zrusit vsechny pravidla, nechapu do ceho se me tu snazis vtahnout. A co se tyce toho principu dobrovolnosti - mozna by ses divil, ale mam vlastni zkusenosti ze to tak opravdu fungovat muze. Viz napriklad jiz jednou zminovana wikipedie a dobrym prikladem jsou vlastne i zdejsi ceske stranky gc.
Jsem rad ze jsi narazil na problem provozovani hardwaru a konektivity (dovolim si tvrdit ze v tomhle mam opravdu hodne zkusenosti a praxi, je to moje prace), protoze to je podle me ten uplne nejmensi problem. 100mbit konektivita se da zaridit dnes uz za 1000kc/mesicne a server, ktery by pokryl celou CR (a jel by na 50% sve kapacity) by se dal postavit za 20.000,-. Vse je jen o optimalizaci. Pokud se chces bavit o podrobnostech, muzeme.
Jedine s cim mohu souhlasit (a taky jsem i na tuhle vyhodu upozornil predtim) je to ze pocet kesek je velka vyhoda GC a velky problem pro tvorbu jineho serveru, ale podle me je to vyhoda jedina.
BTW, kde vidis polopravdy a dezinformace? Ja vidim jen svy nazory. Kdyz uz si myslis ze jsou to polopravdy a dezinformace.. proc nevzneses nejake argumenty ktere to potvrzuji - souhlasne pokyvat hlavou umi kazdy.
Koukam ze tu temer nikdo nepochopil o co mi slo - me nejde o to zmenit groundspeak, spis mi slo o to dat na stul par argumentu proc ho nepodporovat. Trosku me mrzi ze se tu vynorilo spousta prispektu ktery me vylozene chytaji za slovo..
Uff..... sakra to je pismenek, omlouvam se ale musel jsem se vyjadrit.
Já ti vážně moc nerozumím. Keška je tvoje a můžeš si s ní přece také dělat co chceš - založit ji, disablovat, přesunout, archivovat. To ti přece nikdo nebere, GC.com tě v tom nijak neomezuje.
A že by GC.com bez kešek nebyl? Tak by nebyl - přece Groundspeaku nezávidíš, že tolik lidí nezištně podporuje jeho byznys a ještě je to k tomu baví.
Příklad s hokejovou ligou podle mě není špatný. Stejně jako u geocachingu to je zábava. Stejně jako u geocachingu mě to něco stojí. Stejně jako u geocachingu by hokejová liga bez diváků byla k ničemu (rozlišuj prosím akci „hokejová liga“ a samotný sport hokej, což nejsou dvě stejné věci).
Proč ti stále tolik vadí, že Groundspeak je komerční firma, kterou geocaching živí? Jde o ty tři dolary za PM měsíčně?
>>> Tohle je zase mimo me chapani. Jakou ma souvislost omezeni PQ s tim co
jsi napsal? Vzdyt si muzu stahovat kompletni databazi i ted (i pres
neskutecne prekazky). Me slo o odstraneni tehle prekazek, ne prodavani
licence seznamu kesi nejakym firmam. Prosim ozvi se mi do zdejsi
interni posty jak to myslis.
Jak přes PQ stáhneš kompletní databázi světových keší? Vždyť máš nárok na pět dotazů denně po pěti stech položkách. Za den už pomalu nestáhneš ani celé Česko. A to je právě cíl Groundspeaku: nastavit takové podmínky, aby se do nich vešlo běžné použití a aby zkomplikoval hromadné stahování.